Izvedenec v roparju in obtoženem vidi podobnost

Vesna Lovrec
25.11.2020 07:04
Proces proti Damjanu Jerebicu, obtoženemu, da je pred slabim letom ropal v pošti v Trnovski vasi, se na ptujskem sodišču bliža koncu . Pričakovati je, da bo višja sodnica Marjana Kosi sojenje končala v petek.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izvedenec za prepoznavo oseb je dal oceno plus dve, kar pomeni, da je v 60 do 70 odstotkih prepričan, da sta ropar in priprti Damjan Jerebic ista oseba. Foto: Vesna LOVREC
Vesna Lovrec

Damjan Jerebic na ptujskem sodišču zanika, da je 12. decembra lani on ropal v pošti v Trnovski vasi, dokazi in njegovo nakladanje v postopku pa mu ne govorijo v prid. Tožilstvo ga je že večkrat ujelo na laži, ugotovilo se je tudi, da mu je nekdo v pripor pritihotapil telefon, da ga je uporabljal za komuniciranje z zunanjim svetom. Poskušal je manipulirati tudi z nami. Predstavil se nam je z lažnim imenom, češ da je Jerebičev prijatelj, in nam preko lažnega facebook profila "ekskluzivno" pošiljal dokaze, ki jih je priredil sebi v prid.

Mercedes ni bil registriran

O cigaretnem ogorku z njegovim DNK, ki so ga preiskovalci našli v neposredni bližini ropa, se je na obravnavi izgovoril, da se je res zadržal na parkirišču blizu pošte, a da ni ropal on. Spreneveda se tudi glede oblačil, ki so jih kriminalisti našli odvržena v Zavrhu in je bila na njih njegova sled. Gre za enaka oblačila, kot jih je nosil ropar, on pa zatrjuje, da se 12. decembra ni peljal skozi Zavrh. Lastništva temnega BMW-ja, ki je bil na dan ropa opažen na parkirišču ob pošti, sicer ne zanika, a pravi, da je imel ta dan BMW-ja v posesti njegov sorodnik, sam pa da se je prevažal z mercedesom. Predsedujoča senatu, višja sodnica Marjana Kosi, je na upravni enoti v Murski Soboti preverila, ali je Jerebic tudi lastnik mercedesa. Pokazalo se je, da je, ni pa v prid obtoženemu dejstvo, da mercedes v času ropa ni bil registriran. "Sodišče je po uradni dolžnosti opravilo poizvedbo na Upravni enoti Murska Sobota in ugotovilo, da je bil mercedes iz prometa odjavljen že 20. novembra lani," je v petek na obravnavi razkrila sodnica.

​Kosijeva postopek vodi s precizno natančnostjo. Tudi posnetek ropa je prevrtela že velikokrat, vendar varnostna kamera storilca ni ujela v obraz. Za oceno o tem, ali je na posnetku obtoženi Jerebic, je sodišče angažiralo sodnega izvedenca za prepoznavo oziroma preiskave fotografij ter posnetkov varnostnih kamer Boruta Batagelja. Ker je kvaliteta posnetka slaba in ker se roparja na njem ne vidi dobro v obraz, saj je bil zamaskiran, izvedenec postopka prepoznave ni opravil samo s primerjavo fotografij, ampak je tudi odšel na kraj. "V spisu sem zasledil, da so o višini storilca različna mnenja. Na kraju dogodka sem zmeril višino vhoda v poštno poslovalnico in izračunal, da je oseba visoka od 178 do 181 centimetrov," je pričal Batagelj. Višina ustreza obdolženčevi, po izvedenčevi oceni se skladajo tudi telesne značilnosti, ki jih je primerjal s fotografijami storilca in fotografijo obdolženega Jerebica, ki so jo policisti posneli dan po ropu. "Slike na policiji so bile narejene 13. decembra. Lahko sem primerjal dolžino las, obliko uhlja. Ugotovil sem, da značilnosti ustrezata obdolžencu, prav tako konstitucija telesa," je povzel svoje mnenje in v strokovnem jeziku zaključil, da v konkretnem primeru podaja oceno plus dve. "To pomeni, da sem v 60 do 70 odstotkih prepričan, da gre za isto osebo, s še večjo gotovostjo pa tega ne morem ugotoviti," je razložil Batagelj. "Je torej možno, da oseba (posneta pred pošto in v njej, op. p.) nisem jaz?" se je z zatožne klopi oglasil Jerebic. "Ja, tudi to je možno," se mu je nasmehnil Bategelj in nadaljeval, da bi takšna možnost obstajala celo, če bi podobnost ocenil s plus štiri, pri čemer je verjetnost, da gre za isto osebo, kar 95-odstotna. "Lahko bi imeli dvojnika, kar mora seveda ugotoviti sodišče."

​Orožje v levi roki ne pove nič

Ker je ropar orožje oziroma predmet, s katerim je pretil poštni uslužbenki, držal v levi roki, Jerebic pa pravi, da je stoodstotni desničar, je sodnica Kosijeva pri izvedencu preverila, ali je to pomembna okoliščina. "Rokovanje z orožjem je bilo z levo roko, vendar to ne pove nič o tem, ali je storilec levičar ali desničar. V tem primeru ne," ji je odgovoril Batagelj in dodal, da bi z gotovostjo lahko o nekom rekel, da je levičar ali desničar, če bi bil človek posnet denimo med opravilom, kot sta točenje bencina ali oblačenje.

Sodnica je bila v petek pripravljena sojenje zaključiti, na sklepno besedo je bila pripravljena tudi tožilka Katarina Prejac, obtoženi Jerebic in njegov odvetnik po uradni dolžnosti Tomaž Alič pa sta se sklicevala na pravico do roka za pripravo obrambe. "Sodišču predlagam, da najprej izdela prepis pričanja izvedenca (sodišče ga je zvočno posnelo, op. p.) ter obrambi in obtoženemu omogoči, da glede na izvedenčeve navedbe dopolnita obrambo in zaključno besedo," je senat nagovoril advokat Alič. Sodišče je predlogu sledilo in nadaljevanje sojenje napovedalo za ta petek. Če obramba in tožilstvo ne bosta presenetila s čim novim, je pričakovati, da bo sodnica Kosijeva sojenje ta dan tudi končala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta