Koliko sodnikov se je znašlo v disciplinskih postopkih

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
24.10.2020 06:30

Disciplinsko sodišče od leta 2017 deluje v okviru sodnega sveta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zvjezdan Radonjić je edini sodnik, ki je trenutno v suspenzu.
Jaka Gasar/dnevnik

Potem ko je predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik predlagal uvedbo disciplinskega postopka zoper sodnico Ano Testen, nas je zanimalo, kako pogosti so disciplinski postopki zoper sodnike. Glede na zakonska določila so disciplinske sankcije za kršitve sodnikov pisni opomin, ustavitev napredovanja, znižanje plače, premestitev na drugo sodišče ali prenehanje sodniške funkcije.

V času, odkar disciplinsko sodišče deluje v okviru sodnega sveta - to je od 20. novembra 2017 dalje, je bilo pred disciplinskim sodiščem uvedenih 14 disciplinskih postopkov zoper enajst sodnikov, pojasnjujejo v sodnem svetu. "V štirih primerih je bila ugotovljena odgovornost sodnika za očitane disciplinske kršitve, v štirih primerih so bili sodniki očitkov oproščeni, v enem primeru pa je bil postopek ustavljen. Preostale zadeve še niso končane," v imenu sodega sveta pojasnjuje okrajna sodnica Daša Sikošek. Predsednik oziroma podpredsednik vrhovnega sodišča pa je v dveh primerih sodniku - disciplinskemu obdolžencu izrekel suspenz v skladu z zakonom o sodnem svetu, v katerem piše, da lahko ob vložitvi predloga za izrek disciplinske sankcije predsednik vrhovnega sodišča glede na značaj in težo očitane disciplinske kršitve izreče sodniku začasno odstranitev iz službe po določbah zakona, ki ureja sodniško službo, ki lahko traja najdalj do dokončne odločitve. Suspenz je bil izrečen leta 2018 in v letošnjem letu.

V suspenzu je sodnik Zvjezdan Radonjić, ki je lani izrekel oprostilno sodbo dr. Milku Noviču, obtoženemu umora direktorja kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika. Oprostilno sodbo so višji sodniki razveljavili in Noviču zdaj sodijo že tretjič, zoper Radonjića pa je predsednik sodišča Pogačnik prav tako predlagal disciplinski postopek. Pogačnik je predlagal uvedbo disciplinskega postopka zaradi suma storitve več disciplinskih kršitev. Očital mu je neizpolnitev ali neupravičeno zavrnitev izvršitve sodniške dolžnosti, vedenje in ravnanje sodnika, ki je v nasprotju s sodniško neodvisnostjo ali s katerim se krši ugled sodniškega poklica, in neprimerno, nedostojno ali žaljivo obnašanje ali izražanje do posameznikov, državnih organov ter pravnih oseb v zvezi z opravljanjem sodniške službe ali zunaj nje. Toda Pogačnik je, kljub temu da naj bi bile kršitve storjene med decembrom 2018 in aprilom 2019, predlog za uvedbo disciplinskega postopka podal šele septembra lani. ​ V letu 2018 je bil v suspenzu predsednik mariborskega delovnega sodišča Stanko Omerzu in bil kasneje pravnomočno obsojen zaradi zalezovanja svoje nekdanje ljubice. Zaradi njegovega vedenja v času sojenja in izmikanja sodišču ter zavlačevanja postopka je bil zoper njega sprožen disciplinski postopek, a je disciplinsko sodišče Omerzuja oprostilo očitkov. Tako je bil vrnjen v službo in dobil povrnjene vse plače. Zdaj je Omerzu že upokojen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta