Pritožba policista: Sodnica kaznovana zaradi domnevno neprimernega vedenja v prostem času

Damijana Žišt Damijana Žišt
23.10.2020 13:42

Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča zaradi pritožbe policista nad vedenjem sodnice Ane Testen v njenem prostem času sodnici ekspresno odvzel spise, jo premestil in predlagal disciplinski postopek

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik bo disciplinsko ukrepal zoper sodnico Ano Testen in jo premestil na okrajno sodišče v Kamniku.
Tit Košir

Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik je sprejel odločitev, da bo okrožno sodnico Ano Testen premestil na okrajno sodišče v Kamniku, zoper njo pa je podal pobudo za uvedbo disciplinskega postopka, "ker je ocenil, da obstaja utemeljen sum, da je pri sodnici prišlo do ravnanj, ki terjajo ukrepanje v smislu pristojnih zakona o sodiščih in zakona o sodniški službi", so nam sporočili s sodišča. Zaradi spremenjenega letnega razporeda dela okrožnega sodišča v Ljubljani in okrajnega sodišča v Kamniku, kjer bo po bo novem službovala sodnica Testenova, pa so vse obravnave, ki jih je imela razpisane na okrožnem sodišču v Ljubljani, preklicane, je še sporočila Mateja Jazbec, tiskovna predstavnica ljubljanskega okrožnega sodišča. Sodnica Testenova je sodila v kar nekaj odmevnih primerih. V sredini septembra je tudi izrekla sodbo nekdanjemu policistu Danilu Lavrincu in ga obsodila na šest let in sedem mesecev zapora, sodba še ni pravnomočna. Še ta ponedeljek pa je opravila predobravnavni narok zoper nekdanjega skakalca in predsednika Smučarske zveze Slovenije Primoža Ulago. Sodnica Ana Testen, ki je v bolniškem staležu, zadeve ne komentira.

Pritožba policista razlog za sodničino premestitev

Po naših informacijah je predsednik Pogačnik v ponedeljek popoldan v svojo pisarno poklical sodnico Testenovo in vodjo kazenskega oddelka tega sodišča, sodnico Dejo Kozjek, in ju seznanil z uradnim zaznamkom policista R. M. s policijske postaje Grosuplje. Policist naj bi bil v uradnem zaznamku potožil Pogačniku, da naj bi se bila sodnica Testenova neprimerno obnašala, ko je s kolegi pri nekom opravljal hišno preiskavo. Sodnica naj bi bila sedela v bližnjem lokalu in komentirala oziroma se vtikala v delo policije, čeprav je bila tam zasebno. Menda naj bi bila govorila o tem, da je bilo pri opravljanju hišne preiskave storjenih kup napak oziroma se ta izvaja nestrokovno. Vsebina tega uradnega zaznamka policista oziroma pritožbe nad sodnico naj bi bile po mnenju Pogačnika tako hude, da se je odločil zoper sodnico ekspresno ukrepati, sodnici pa menda sploh ni pustil do besede, da bi pojasnila svojo plat zgodbe. Pogačnik naj bi bil sodnici le z ustno odredbo odvzel vse zadeve in ji ukazal preklicati vse že razpisane obravnave. Ko je sodnica prišla v torek zjutraj v službo, so jo že čakale škatle, v katere je morala zložiti vse svoje sodne spise, ker bodo dodeljeni drugim sodnikom. Po naših podatkih naj bi bil policist R. M. v zvezi s hišno preiskavo, v katero naj bi se bila domnevno vpletala sodnica Testenova, kazensko ovadil tudi znanega ljubljanskega odvetnika, ki ga je osumljeni poklical na hišno preiskavo in sta se tedaj prvič v življenju videla. R. M. naj bi bil odvetnika ovadil zaradi ponarejanja listin v zvezi s potrdilom o zastopanju klienta in ga menda celo obtožil oziroma kazensko ovadil, da je s svojim klientom, kateremu so policisti zasegli marihuano, sodeloval pri trgovini z drogo. Odvetnik se je nad delom policista že pritožil njegovim nadrejenim na Policijski upravi Ljubljana. Tomaž Tomaževič, tiskovni predstavnik omenjene policijske uprave nam je na naša vprašanja v zvezi s pritožbo odvetnika odgovoril, da v konkretnem primeru poteka strokovni nadzor, v katerem bodo preverjene vse okoliščine dogodkov. "Prav tako v zadevi poteka predkazenski postopek, ki ga vodi Sektor kriminalistične policije PU Ljubljana, zaradi česar vam podrobnih informacij ne moremo posredovati," je še sporočil Tomaževič.

Sodnici Ani Testen so bili neuradno odvzeti vsi spisi in bodo dodeljeni drugim sodnikom zaradi pritožbe nekega policista nad njenim obnašanjem v njenem prostem času. 
Robert Balen

​Sodba nekdanjemu policistu Danilu Lavrincu še ni napisana

Sodišče smo tudi spraševali, kaj se bo zgodilo s primerom Danilo Lavrinc, saj sodnici očitno še ni uspelo do konca napisati sodbe, ker je stranke še niso prejele. Mateja Jazbec nam je sporočila: "Kot je razvidno iz zadnje spremembe razporeda za leto 2020, sodnica ostaja na letnem razporedu kazenskega oddelka tukajšnjega sodišča do dokončanja zadev, v katerih je bila odločitev že sprejeta. Med njih spada tudi zadeva, za katero sprašujete, in po podatkih vpisnika pisni odpravek sodbe še ni izdelan." Zgodba okoli nekdanjega policista Danila Lavrinca je že od njegove aretacije naprej dvigovala veliko prahu v javnosti, tudi med policisti. 24. septembra letos je je sodnica Testenova zaradi trgovanja z drogo, zlorabe uradnega položaja, kar je storil kot kriminalist oddelka za kriminalistično obveščevalno dejavnost ljubljanske policijske uprave, in ponarejanja obsodila na šest let in sedem mesecev zapora. Testenova mu je izrekla še ukrep prepovedi opravljanja poklica policista za obdobje petih let po prestani kazni. Soobtoženemu 51-letnemu Filipu Didoviću, ki naj bi bil tajni delavec policije in je menda uradno delal za Lavrinca, je sodišče zaradi trgovanja z drogo izreklo leto in štiri mesece zapora. Sodišče pa je Lavrinca oprostilo očitkov specializiranega državnega tožilstva (SDT), da je v službeni omarici neupravičeno hranil 119 nabojev, ki bi jih bil sicer moral vrniti delodajalcu po končanih strelskih vajah. Sojenje je z izjemo predobravnavnega naroka in izreka sodbe potekalo za zaprtimi vrati sodne dvorane, saj so bili na sodišču zaslišani številni policisti, ki naj bi bili govorili o policijskem delu, metodah in taktiki, ki je niso smeli razkrivati javnosti. Bo pa verjetno del njihovih izpovedi, za utemeljitev kazenske sankcije Lavrincu, zapisan tudi v obrazložitvi sodbe. Zato se pojavlja vprašanje, kaj se bo zgodilo z omenjenim primerom oziroma kaj bo s pisno in obrazloženo sodbo, saj je sodnica na bolniškem staležu. Obramba obtoženega je po izreku sodbe že napovedala pritožbo na višje sodišče, tega pa ne more storiti, dokler ne prejme pisne sodbe prvostopenjskega sodišča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.