Korupcija v zdravstvu: Štirje zdravniki in nekdanji komercialist Emporio Medicala so krivi, bodo pa zdravniki lahko še naprej delali

Damijana Žišt Damijana Žišt
17.02.2021 10:36
Prvi od treh delov sodnega procesa v aferi Emporio Medical se je danes na ljubljanskem okrožnem sodišču sklenil z obsodilno sodbo. Nihče od prve petorice obtoženih ni prisostvoval izreku sodbe, navzoči so bili le njihovi odvetniki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija, ki je nastala na enem od prejšnjih sojenj.
Robert Balen

Sodišče je zdravnike Vaneta Antoliča, predstojnika ljubljanske ortopedske klinike, njegovega sodelavca ortopeda Roka Vengusta ter ortopeda bolnišnice Valdoltra in celjske bolnišnice Roberta Janeza Cirmana ter Sama Karla Fokterja spoznalo za krive sprejemanja podkupnine od podjetja Emporio Medical, ki jim je dobavljalo medicinski material za hrbtenično kirurgijo.

Senat je za krivega spoznal tudi Darka Žafrana, ki je nekaterim zdravnikom v gotovini izročal podkupnino. Po trditvah sodišča so obtoženi od Emporio Medical prejemali še druge nagrade v obliki plačila medicinskih revij, plačila novoletnih zabav ...

Senat je Vaneta Antoliča obsodil na leto in šest mesecev zapora in denarno kazen 8100 evrov, Roka Vengusta na dve leti in dva meseca zapora in denarno kazen 15.000 evrov. Cirmanu je senat izrekel kazen tri leta zapora in 20.000 evrov denarne kazni, Fokter je obsojen na 10 mesecev zapora in 6000 evrov denarne kazni, Žafran pa na leto in pol zapora ter stransko kazen 10.000 evrov. Sodišče je tožilstvu sledilo le v delu, da so obtoženi krivi, sicer pa jim je izreklo nižje kazni od predlaganih. Prav tako sodišče ni sledilo predlogu tožilca Iztoka Krumpaka, ki je prejšnji teden dvignil precej prahu zaradi zahteve, naj sodišče poleg obsodilnih sodb zdravnikom izreče tudi ukrep začasne prepovedi opravljanja zdravniškega poklica. 

Sodba še ni pravnomočna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta