Afera Emporio Medical: Obramba zdravnikov tožilčev predlog o prepovedi opravljanja poklica označila za drakonski

Vesna Lovrec
10.02.2021 18:34
Prvi od treh delov sodnega procesa v aferi Emporio Medical je na ljubljanskem okrožnem sodišču tik pred koncem. Zaključne besede so se končale, sodba za pet obtoženih bo znana prihodnji teden.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dokazi zoper obtožene v aferi Emporio Medical so zajetni. Preiskovalci in tožilci so jih zbrali v 30 škatel. 
Bojan Velikonja/dnevnik

Potem ko je tožilec Iztok Krumpak prejšnji teden v zaključnih besedah na sodnem procesu za obtožene zdravnike, domnevno vpletene v koruptivne posle, terjal zaporne kazni in celo začasno prepoved opravljanja zdravniškega poklica, je danes na ljubljanskem okrožnem sodišču besedo dobila še obramba.

Gre za tako imenovano afero Emporio Medical. Specializirano tožilstvo zdravnikom očita, da so od podjetja v zameno za naročilo medicinskega materiala terjali podkupnino. Zaradi velikega števila obdolžencev je sodišče proces razdelilo v tri dele. Najprej so na zatožno klop sedli predstojnik ortopedske klinike UKC Ljubljana Vane Antolič, Rok Vengust, vodja oddelka za kirurgijo hrbtenice na ljubljanski ortopedski kliniki, Samo Karel Fokter, nekdanji vodja ortopedije v celjski bolnišnici, ortoped iz Valdoltre Robert Janez Cirman in Darko Žafran, nekdanji komercialist v podjetju Emporio Medical. V prvi skupini obtoženih je tudi upokojeni travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović, ki pa ga je sodišče zaradi slabega zdravja začasno izločilo iz postopka.

Zagovorniki obtoženih so si bili po poročanju STA v današnji zaključni besedi edini, da tožilstvo Antoliču, Vengestu, Fokterju, Cirmanu in Žafranu ni uspelo dokazati očitanega v obtožbi. Izpostavili so tudi, da senat pod predsedovanjem sodnice Dejane Fekonja ni izvedel vseh dokazov, ki jih je predlagala obramba, kar da je vplivalo na sojenje. Po pričakovanjih so zagovorniki zaključno besedo izkoristili tudi za kritiko na račun verodostojnosti krovne priče tožilstva Urške Jurkovič, ki je prijavila korupcijo. Kot je poudaril Vengustov zagovornik Miha Kozinc, se Jurkovičeva za ovadbo ni odločila zato, ker bi se Emporio Medical zaradi podkupovanja zdravnikov znašel v slabem finančnem položaju, ampak zato, ker je njena družina podjetje izčrpavala z visokimi krediti, ki jih ni vračala.

Advokati so se zapičili tudi v tožilčeve sklepne besede, v katerih je ta prejšnji teden pohvalil delo policistov v predkazenskem postopku. "Če ne bi bilo kaj spornega, tega sploh ne bi omenil," je pripomnil Fokterjev zagovornik Janez Koščak, ki tožilčev predlog, da bi bila za njegovega klienta primerna zaporna kazen in tudi prepoved opravljanja poklica, pravi, da je drakonski in odstopa od sodne prakse. Meni namreč, da očitana korupcija nima nobene zveze z opravljanjem zdravniškega poklica, ki ga obtoženi opravljajo v ambulanti in operacijski dvorani.

Našteti obtoženi še vedno vztrajajo, da niso imeli vpliva na to, kateri ponudnik medicinske opreme bo izbran na javnih razpisih, prek katerih je podjetje Emporio Medical dobavljalo opremo v bolnišnice. V en glas so  vnovič zanikali, da bi prejemali nedovoljene nagrade. Vengust meni, da je tožilstvo z očitanim v obtožbi pokazalo na popolno nepoznavanje zdravstvenega sistema, Fokner pa je tožilcu očital, da je v zaključnih besedah nekatera dejstva potvarjal, saj da ni res, da imajo zdravniki ključno vlogo pri izbiri in nabavi materiala. Sodnica Fekonja je pričakovala, da se bodo zaključne besede obrambe zavlekle v dva dni, a so odvetniki in obtoženi svoje sklepne besede strnili in že danes povedali vse, kar so imeli. Zato se zdaj v postopku zoper petorico čaka samo še na sodbo, ki bo razglašena prihodnji teden v sredo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta