Korupcija v zdravstvu: Tožilec neusmiljen do zdravnikov

Damijana Žišt
03.02.2021 20:02
Tožilstvo za obtožene zdravnike in nekdanjega komercialista, obtožene korupcijskih kaznivih dejanj v zdravstvu, predlagal zaporne in denarne kazni, za zdravnike pa tudi začasno prepoved opravljanja zdravniškega poklica
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tožilec je poleg zaporne kazni sodišču predlagal še, da se zdravnikom izreče prepoved opravljanja poklica. Foto: Robert BALEN
Robert BALEN

Obtoženi zdravniki so nedvomno veliki strokovnjaki na svojem področju in izjemno pomembni za slovenski zdravstveni sistem, zato so njihova kazniva dejanja še toliko bolj zavržna. Že na predobravnavnih narokih sem povedal, da bom na sojenju za obtožene predlagal zaporne kazni, brez možnosti alternativnih načinov prestajanja, in tudi varnostni ukrep prepovedi opravljanja zdravniškega poklica," je danes pred senatom ljubljanskega okrožnega sodišča povedal tožilec Iztok Krumpak s specializiranega državnega tožilstva. Končal se je namreč končal dokazni postopek zoper štiri zdravnike in nekdanjega komercialista podjetja Emporio Medical Darka Žafrana in je svojo zaključno besedo predstavil tožilec. Za vse obtožene je zaradi dajanja oziroma prejemanja nezakonitih daril zahteval zaporne kazni in stransko denarno kazen, za obtožene zdravnike Vaneta Antoliča, Roka Vengusta, Sama Karla Fokterja in Roberta Janeza Cirmana pa še ukrep prepovedi opravljanja zdravniškega poklica. Zaključne besede obtoženih in njihovih odvetnikov bodo prihodnjo sredo, sodba bo izrečena 17. februarja, je povedala predsednica senata, okrožna sodnica Dejana Fekonja.

Zavržna kazniva dejanja na škodo zdravstvenega sistema

Na zatožno klop so zaradi očitkov, da so prejemali podkupnino od Emporia Medical v zameno za naročilo medicinskega materiala, ki ga je podjetje uvažalo, sedli predstojnik ortopedske klinike UKC Ljubljana Vane Antolič, Rok Vengust, vodja oddelka za kirurgijo hrbtenice na ljubljanski ortopedski kliniki, upokojeni travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović, Samo Karel Fokter, nekdanji vodja ortopedije v celjski bolnišnici, ortoped iz Valdoltre Robert Janez Cirman in Darko Žafran, nekdanji komercialist v podjetju Emporio Medical. Vsi obtoženi, razen Vlaovića, ki se ne zagovarja, so krivdo zanikali. Kazenski postopek zoper Vlaovića je zaradi zdravstvenih težav obtoženega trenutno izločen iz sojenja.

Tožilec Iztok Krumpak je ocenil, da so bila v sojenju obtoženim onkraj razumnega dvoma dokazana očitana kazniva dejanja. Poudaril je, da korupcijska dejanja predstavljajo eno največjih nevarnosti za normalno delovanje družbe. "Gre za zelo zavržna kazniva dejanja, storjena na škodo našega zdravstvenega sistema, ki letno namenja ogromno denarja za nabavo medicinske opreme in se srečuje s pomanjkanjem kadra. Obtoženi zdravniki pa so zase, razen Antoliča, ki je denar zahteval za Društvo za razvoj ortopedije, zahtevali in tudi prejeli podkupnino od podjetja Emporio Medical, da so potem od njih naročali medicinsko opremo, ki so jo potrebovali pri svojem delu. Zato za obtožene, ker razen nekaznovanosti nisem našel nobenih olajševalnih okoliščin, predlagam zaporne kazni. Za Cirmana predlagam tri leta in šest mesecev zapora ter stransko denarno kazen 20 tisoč evrov in odvzem premoženjske koristi v višini nezakonito prejetih daril, 53.316 tisoč evrov. Predlagam tudi izrek varnostnega ukrepa prepovedi opravljanja zdravniškega poklica za dve leti," je povedal tožilec. Za Roka Vengusta je tožilec predlagal dve leti in šest mesecev zapora ter denarno kazen 15 tisoč evrov in odvzem 32.884 evrov nezakonite nagrade, za Vaneta Antoliča leto in osem mesecev zapora ter deset tisoč evrov denarne kazni in odvzem 20 tisoč evrov Društvu za razvoj ortopedije, kolikor naj bi znašale donacije Emporia Medical. Za Sama Karla Fokterja je tožilec predlagal leto in šest mesecev zapora ter šest tisoč evrov denarne kazni in odvzem 6121 evrov nezakonitih daril, za vse pa je predlagal še varnostni ukrep prepovedi opravljanja zdravniškega poklica za leto dni. Za Darka Žafrana je tožilec predlagal dve leti zapora in 9600 evrov denarne kazni.

Zoper žvižgački ni bil sprožen kazenski pregon

​​Tožilec je v sklepni besedi še poudaril, da je policija v tem postopku odlično opravila svoje delo, k razjasnitvi korupcije v zdravstvu v tem primeru pa sta veliko doprinesli še Urška Jurkovič, tedanja direktorica in solastnica podjetja Emporio Medical, in njena mama Ana Jurkovič, prav tako solastnica podjetja Emporio Medical in zaposlena v podjetju. Obe sta namreč natančno povedali preiskovalcem Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), kako naj bi podjetje prek Darka Žafrana podkupovalo omenjene zdravnike, NPU pa sta dostavili tudi veliko pomembnih dokumentov. "Urška in Ana Jurkovič sta bili med policijskim postopkom opozorjeni, da sta kljub sodelovanju s policijo osumljenki, in ju je NPU po zaključeni preiskavi tudi kazensko ovadil. Ker pa se zavedam, kako zelo pomembni so tako imenovani žvižgači na področju korupcije v zdravstvu, ki je zelo težko dokazljiva, sem se odločil, da zoper Urško in Ano Jurkovič zavržem kazensko ovadbo, in zato zoper njiju ni bil sprožen kazenski pregon," je še dejal tožilec Krumpak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta