Priča obremenila tudi celjskega zdravnika: Najmanj dvakrat sem mu sama odnesla gotovino

Damijana Žišt Damijana Žišt
02.09.2020 20:10

Z zaslišanjem Urške Jurkovič se je nadaljevalo sojenje petim zdravnikom in nekdanjemu komercialistu v podjetju Emporio Medical, obtoženih korupcije v zdravstvu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podkupnino naj bi prejel glede na pričanje priče tudi sedaj že upokojeni vodja travmatologije v celjski bolnisnici Miodrag Vlaović. 
Daniel NOVAKOVIČ /STA

Na današnjem nadaljevanju sojenja petim zdravnikom in nekdanjemu komercialistu v Emporiu Medical je sodni senat, predseduje mu Dejana Fekonja, nadaljeval zaslišanje nekdanje lastnice in direktorice podjetja Emporio Medical Urške Jurkovič. Njeno zaslišanje je zaradi časovne razlike s Kalifornijo, kjer živi Jurkovičeva, prek spletne povezave Join potekalo pozno popoldan. Jurkovičeva je nadaljevala svoje pričanje, saj je pričala že prejšnji teden, ko je potrdila, da je Emporio Medical podkupoval zdravnike, "čeprav ne vem več koga in na kakšen način, je pa bilo vse zabeleženo", je dejala.

Srečanje s Furlanom

Na zatožni klopi zaradi očitkov tožilca Iztoka Krumpaka s specializiranega državnega tožilstva (SDT), da so prejemali podkupnino od Emporia Medical v zameno za naročilo medicinskega materiala, ki ga je podjetje uvažalo, sedijo predstojnik ortopedske klinike UKC Ljubljana Vane Antolič, Rok Vengust, vodja oddelka za kirurgijo hrbtenice na ljubljanski ortopedski kliniki, upokojeni travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović, Samo Karel Fokter, nekdanji vodja ortopedije v celjski bolnišnici, ortoped iz Valdoltre Robert Janez Cirman in Darko Žafran, nekdanji komercialist v podjetju Emporio Medical. Vsi obtoženi, razen Vlaovića, ki se ne zagovarja, so zanikali krivdo po obtožnici. Kazenski postopek zoper Vlaovića je zaradi zdravstvenih težav trenutno izločen iz sojenja.
Jurkovičeva se je, je bilo slišati na eni minulih glavnih obravnav, pogodila s tožilstvom; tožilstvo, če bo pričala zoper obtožene, je ne bo kazensko preganjalo. Na sodničino vprašanje, ali je tudi Vlaović prejel podkupnino, je danes odgovorila: "Ja, bilo je nekaj nakazil na njegov tekoči račun, najmanj dvakrat pa sem mu sama, ko sem ga obiskala v celjski bolnišnici, odnesla gotovino."

Pričanje je nezakonito, trdi obramba

Obramba za pričo ni imela vprašanj. Odvetnik Miha Kozinc, ki zastopa Vengusta, je dejal, da je zaslišanje priče Jurkovič prek sistema Join nezakonito, z njim so se strinjali tudi drugi odvetniki. Slovenska zakonodaja natančno določa, da se lahko nekoga zasliši prek videokonference, vendar mora biti navzoč predstavnik pravosodnega organa tiste države, kjer poteka zaslišanje. Tega pa v primeru zaslišanja prek sistema Join ni. Sojenje se nadaljuje 16. septembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta