Krutost ostaja, pomoči in prijav več

Zadnje dni ponovno odmevajo primeri mučenja živali, denimo pogin konja Maxa. Mučenje smo po zakonu dolžni prijaviti veterinarski inšpekciji, v določenih primerih tudi policiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V Društvo za zaščito konj so pred nekaj dnevi pripeljali 14-letnega močno zanemarjenega in onemoglega konja. Foto: Društvo za zaščito konj

Društvo Za Zaščito konj

V Društvo za zaščito konjev so pred nekaj dnevi pripeljali 14-letnega močno onemoglega konja. Lastnik ga je že dolgo zanemarjal. Že deset let mu ni brusil zob, čeprav bi to moral početi na štiri do šest tednov. Žival je imela zanemarjena kopita, bila je shirana in izmučena, so sporočili iz društva. Menda inšpekcija lastnika tokrat ni obravnavala prvič. Še preden je prišel veterinar, da bi Maxa uspaval, je poginil sam.

Društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka je pred dnevi objavilo, da sta v kampu Menina v Savinjski dolini uslužbenec in njegov prijatelj pokončala mlado mačko. Po pričevanju očividke, ki je obvestila policijo, naj bi ji bil eden stopil na glavo in jo večkrat ustrelil z zračno puško. Drugi naj bi jo nato z lopato zalučal v gozd. Eden od njiju naj bi policiji povedal, da je bila mačka bolna oziroma poškodovana.

Iz društva za živali Srce za bulle so poleti poročali o ženski z Obale, ki naj bi psički ob pretepu izbila tri zobe. Naknadno naj bi se zgodil še en tepež in končal z zlomljeno tačko. Pregled pri veterinarju je menda razkril tudi več starih poškodb.

Prav tako poleti je policija poročila o incidentu v okolici Kopra, ko je nekdo ustrelil psa pasme srnin pritlikavi prinč. Poškodbam je podlegel. Zaradi mučenja živali so maja kazensko ovadili moškega z območja Rač, ki je z macolo pokončal svojega 17-letnega mešančka. Pojasnil je, da je bil pes slaboten, da je trpel in da tega ni mogel več prenašati. Ovadili so tudi moškega z območja Šentilja, ki je ob tla vrgel domačo mačko in ji poškodoval gobček. Policija je sporočila, da zato, ker je bil prepričan, da mu je pojedla klobaso.

Muc s kolutom okrog vratu

Društvo za zaščito živali Kočevje

Po besedah Lidije Žegarac iz Društva za zaščito živali Kočevje naletijo na veliko shiranih živali, brez zavetja in veterinarske oskrbe. "Pred kratkim so nas klicali zaradi mačka, ki mu je nekdo nataknil okoli vratu kolut od lepilnega traku. Ni mogel normalno jesti, hodil je postrani, res je bil ubog. To je izživljanje," je povedala. Barbara Mihelič, direktorica Zavetišča Ljubljana, pa opozarja tudi na drugi vidik, bolj značilen za mestno okolje. Kot pravi, so živali, na primer psi, pogosto veliko doma sami in se dolgočasijo. Prav tako so v razvitem svetu pogosto prehranjene. "Dolgčas, preobilje hrane, pomanjkanje izzivov, gibanja, to je postal novodoben problem dobrobiti. Tudi živali imajo lahko težave z debelostjo, sladkorno boleznijo. V Nemčiji se nagibajo celo k uzakonjenemu sprehajanju psa uro in pol dnevno," opozarja.

V štirih letih 31 obsojenih

Mučenje živali smo dolžni prijaviti. Veterinarski inšpekciji, v določenih primerih pa tudi policiji. Slednji predvsem v primerih, če bi bilo lahko med čakanjem na inšpektorja za žival že prepozno. Prav tako na javnih krajih, ko niso znane vpletene osebe, na primer, če je žival zaprta v pregretem vozilu, ko gre za napad na žival in podobno. Mučenje živali je tudi kaznivo dejanje. Kdo z njo surovo ravna ali ji po nepotrebnem povzroča trpljenje, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. Če gre za mučenje več živali ali trajno pohabljenje ali celo pogin, je zagrožena kazen tri leta. V primeru živalskih borb ali stav ali vzreje ali vzgoje v ta namen, pa dve leti in denarna kazen. Če pri tem pride do pohabljenja ali pogina pa tri leta zapora.

Policija je lani vložila 79, predlani pa 54 ovadb zaradi mučenja živali. V prvih desetih mesecih letos jih je bilo 59. Tožilstvo glede na podatke Statističnega urada letno vloži med 10 in 15 obtožnih predlogov zaradi kaznivega dejanja mučenja živali. Lani 12 za polnoletne in dva za mladoletni osebi. Statistika pove še, da je v zadnjih letih zaradi tega obsojenih od šest do devet oseb. Lani devet. V zadnjih štirih letih so sodišča glede na podatke Statističnega urada obsodila 31 ljudi. Kakšne kazni so dobili iz teh podatkov ni znano.

V preteklosti so bile zaporne kazni izrečene redko. Ena prvih javno znanih obsodb je z leta 2007. Petnajst dni zapora je dobil moški, ki je s podajalko za peč usodno pretepel mačko. Zelo je odmeval primer psa iz okolice Kopra, ki so ga umirajočega našli na prekratki verigi. Bil je poln ran, dehidriran, podhranjen, gnojen, prekrit z zajedavci. Krivec je bila leta 2012 obsojen na en mesec zapora. Malo pozneje je bil na tri mesece obsojen moški, ki je sosedovega psa privezal na avto in ga vlekel po cesti, dokler ni poginil. Odmeven je bil tudi primer pomurskega kmeta, ki je do smrti izstradal 22 glav govedi. Tudi on je dobil tri mesece.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta