Lani rekordno število nesreč v gorah: Gorski reševalci posredovali skoraj 700-krat

Elizabeta Planinšič
15.01.2024 17:00

V primerjavi z letom 2022 so pogosteje kot tujce reševali naše državljane. Nesreč s smrtnim izidom je bilo v preteklem letu manj kot leto poprej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kar šestnajst ur je trajalo reševanje poškodovanega plezalca in nepoškodovane soplezalke pod Jerebico. Zaradi zahtevnosti akcije so morali gorski reševalci z njima prenočiti na gori.
Grzs

Lani so gorski reševalci presegli številke predlanskega leta, ki je bilo prav tako rekordno v primerjavi z leti poprej, so sporočili iz Gorske reševalce zveze Slovenije (GRZS). Gorski reševalci so lani posredovali pri 687 intervencijah, leto poprej 667, pri čemer v to številko niso vključene intervencije gorskih reševalcev v času katastrofalnih poplav.

Na začetku leta GRZS namreč naredi analizo intervencij gorskih reševalcev za preteklo leto. "Vodenje statistik ima velik pomen zaradi primerjave trendov skozi leta in vpogleda v potrebe s terena," pojasnjuje Gabrijela Vrbnjak iz strokovne službe GZRS. Podatki kažejo, da je intervencij in nesreč v gorah vse več, predvsem zaradi povečanja obiska gora. V zadnjih desetih letih se je število intervencij s 392 (leta 2013) povzpelo na skoraj 700 (687 v letu 2023). Lani je z 20 več intervencijami v primerjavi z letom poprej pokazatelj, da veliko obiskovalcev slovenskih gora še vedno ne upošteva osnovnih pravil, ki jih moramo upoštevati že pred odhodom v gore. "Prvo pravilo, preden se odpravimo v gore, je, da samokritično izberemo svojim zmožnostim in znanju primerno turo, se nanjo dobro pripravimo, se odpravimo dovolj zgodaj, upoštevamo in večkrat preverimo vremensko napoved na zanesljivih virih ter s seboj vzamemo vso potrebno opremo, ki jo znamo tudi uporabljati," opozorila ponavlja Gabrijela Vrbnjak. 

Manj najbolj tragičnih nesreč

Zaradi lanskih katastrofalnih poplav je bilo od začetka avgusta v slovenskih gorah občutno manj tujih turistov, tako da so bili v primerjavi z lani v nesrečah v večini primerov udeleženi Slovenci (405 intervencij), v 293 intervencijah pa tujci. Nesreč s smrtnim izidom je bilo lani manj kot leto poprej - lani je umrlo 28 ljudi, leta 2022 38. Največ (139 ali 20 odstotkov) ponesrečenih je bilo v starostni skupini od 20 do 29 let. Pri 322 intervencijah so bile reševane osebe nepoškodovane, lažje poškodovani pa so bili ljudje v 164 intervencijah. Največ nesreč je bilo na območju GRS Bohinj (90) in GRS Tolmin (84). Nesreče so se najpogosteje zgodile zaradi zdrsa (164) in nepoznavanja terena (146). V 306 primerih je bila pomoč reševalcev potrebna ljudem, ki so hodili po poti, v 46 primerih pri plezanju, pri hoji bo brezpotju v 45 primerih in v 36 primerih zaradi aktivnosti v zraku. Helikopter - bodisi vojaški bodisi policijski - je sodeloval pri 295 intervencijah (v 43 odstotkih intervencij).

Kar dvajsetkrat so gorski reševalci posredovali pri gozdarskih nesrečah. Poleg reševalnih akcij je bilo lani tudi 56 iskalnih akcij. 

Med izstopajočimi intervencijami v GZRS v preteklem letu omenjajo reševanja v času avgustovskih poplav, reševanje pod Triglavsko škrbino (GRS Bohinj), reševalno akcijo na Kokrški Kočni (GRS Kranj), reševanje v steni Jerebice (GRS Bovec), poseben izziv je bilo tudi reševanje bika (GRS Škofja Loka).

Maja so reševalci iz tolmuna reševali bika.
Grs Škofja Loka

Kdo bo plačal nepotrebna reševanja?

GRZS proaktivno sodeluje s predlogi v želji, da se uredi problematika plačljivosti gorskega reševanja, ob tem še izpostavlja Gabrijela Vrbnjak. "Država bo morala poiskati ustrezno finančno vzdržno rešitev za pokrivanje stroškov reševalnih akcij, še posebno helikopterskih reševanj, ki v zadnjem času tudi zaradi velikega povečanja števila reševanj tujih državljanov hitro naraščajo. Turisti, ki zahajajo v slovenske gore, so velikokrat slabo pripravljeni, brez ustrezne opreme, velikokrat podcenijo zahtevnost naših gora," pravi strokovna sodelavka GRZS. Z namenom ureditve širšega področja gorskega reševanja se v okviru ministrstva za obrambo skupaj z vsemi deležniki pripravljajo tudi vsebinski predlogi za sprejetje novega zakona o gorskem reševanju. Pri tem gorski reševalci še naprej vztrajamo pri svoji več kot 110-letni tradiciji prostovoljnega načina delovanja, še dodajajo v GZRS. 

Delo gorskih reševalcev med lanskimi poplavami
Grzs
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta