Likvidacija v Ljubljani: Bo odkritje motiva pripeljalo do morilca?

Damijana Žišt Damijana Žišt
24.01.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še zmeraj neznani storilec je minuli petek v ljubljanski Oražnovi ulici ustrelil Igorja Mančića.
Večer

Kriminalistična preiskava umora 34-letnega Igorja Mančića, ustreljenega minuli petek okoli 15. ure v Oražnovi ulici v Ljubljani, intenzivno poteka. Mančić je bil ustreljen, ko je sedel v avtomobil, v katerega je malo prej namestil svoja majhna otroka, ki ju je prišel iskat k nekdanji ženi. Zamaskirani storilec naj bi bil nanj streljal iz neposredne bližine, in ker prvi strel naj ne bi bil dovolj natančen, je streljal še najmanj enkrat in ga ubil. Po naših podatkih so včeraj kriminalisti zbirali obvestila v okolici stanovanja na Viču, kjer je živel Mančić, iskali naj bi tudi morebitne posnetke videokamer v bližini parkirišča, kjer je pokojni običajno parkiral svoj črni mercedes. Motiv za zločin za zdaj še ni razjasnjen, a lahko bi bil povezan z domnevnimi nezakonitimi posli v petek ustreljenega. Na Mančića je sicer že aprila 2020 v Ljubljani streljal neznanec, a je tedaj preživel.

Vsi trije domnevni roparji mrtvi

Mančić se je, smo izvedeli, pred leti zameril tudi slovenski celici Kavaškega klana, ki naj bi bila trgovala z drogo. Ravno danes se na ljubljanskem okrožnem sodišču začne sojenje domnevnemu vodji tega klana v Sloveniji Klemnu Kadivcu in še 14 obtoženim. Mančić se je znašel v zgodbi o tej kriminalni združbi, ki izvira iz Črne gore, ko v slovenski javnosti še sploh ni bilo znano, da deluje tudi v Sloveniji - aretacije osumljenih so bile izvedene maja 2021. Mančić naj bi bil na pobudo slepega Željka Tešanovića, ki naj bi bil organiziral rop, v noči na 26. oktober 2019 v hiši družine Čikojević na Okroglem pri Naklu skupaj z Danijelom Božićem in Davidom Šolajo Klemnu Kadivcu ukradel kokain, vreden okoli 1,5 milijona evra. Božić je bil 15. novembra 2019 ugrabljen v Ankaranu, dva tedna kasneje je bilo njegovo truplo najdeno v gozdu v okolici Okroglega. Tešanovića so pred ugrabitvijo rešili policisti. V zvezi z Božićevo ugrabitvijo ter poskusom ugrabitve Tešanovića na koprskem okrožnem sodišču sodijo Klemnu Kadivcu, Draganu Čikojeviću in Bojanu Stanojeviću. Zaradi umora Božića je tožilstvo lani julija na ljubljansko okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zoper Klemena Kadivca, njegovega brata Blaža Kadivca ter Drejca Kovača, ki je imel v hiši družine Čikojević na Okroglem najete prostore in naj bi tam za slovensko celico Kavaškega klana hranil drogo. Z namenom Božićeve likvidacije (načrtovali naj bi bili tudi Tešanovićevo) pa naj bi v Slovenijo prišla Stanojević in Savo Čošović. David Šolaja je bil umorjen decembra 2019 v Španiji.

 

O umorjenem v zajetni kazenski ovadbi

V uredništvu razpolagamo z informacijo, ki bi lahko nakazovala, da so prvič na Mančića streljali prav zaradi omenjene ukradene droge. Njegovo ime se namreč pojavlja v skoraj 500 strani debeli kazenski ovadbi, ki so jo kriminalisti napisali nedavno v zvezi z novo kriminalno združbo, katere domnevne člane so aretirali pred dvema tednoma, predvsem na Gorenjskem. V tožilski zahtevi za preiskavo se je našlo 35 osumljenih, 14 jih je v priporu. Tolpa naj bi imela "sedež" v BiH, svojo celico pa tudi v Sloveniji. Ta naj bi z drogo trgovala v Sloveniji, Avstriji in Italiji. Člane te združbe naj bi bil po trditvah preiskovalcev tudi Jeseničan Sani Denić, ki mu je bil podrejen kurir Samir Halilbašić z Jesenic. Denić je po trditvah preiskovalcev deloval kot vodja slovenskega dela kriminalne združbe.

 

Iz novembra 2021 tajno posnetega pogovora med Denićem in Halilbašićem izhaja, da je Deniću nekdo v BiH povedal, da naj opozori Majorja, da ga preiskuje OSA (varnostno-obveščevalna služba BiH). Pod imenom Major naj bi se bil skrival prav tako osumljeni Dejan Torić, bosanski državljan s stalnim bivališčem v Kamniku. Halilbašić je Deniću v pogovoru tudi dejal, da "človek iz Ljubljane, ki je bil petkrat ustreljen in ki je poročen z Majorjevo sestrično, govori, da je Major streljal na njega". Denić mu je odgovoril, da je "ta smrad, ki je bil ustreljen, pokradel robo in da laže, da je Major streljal nanj", in da "Major dobro ve, kdo je streljal na smrada, ampak ta vseeno krivi njega". Denić je Halilbašiću še povedal, da je ustreljeni najprej hotel 400 tisoč evrov od Majorja, da bi Majorja ubranil pred policijsko preiskavo, "da bi lahko naprej normalno delal, ampak se Major s tem ni strinjal in je potem ratal problem". Halilbašić pa je še povedal, "da se govori o tem, da Slovenci pritiskajo, da je Major morilec in da ubija v črnogorskem klanu". Kriminalisti so na podlagi tega pogovora in drugih dokazov sklepali, da se pogovor nanaša na poskus umora Igorja Mančića aprila 2020, tedaj so slovenski preiskovalci sodelovali tudi z bosanskimi. V preiskavi so kriminalisti potrdili podatek, da ima Igor Mančić otroke s sestrično Dejana Torića.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta