Mariborski policist, ki je napisal knjigo o Kanglerju, ni prisluškoval sodelavcem

Policista Zorana Šarića, ki je bil zaradi najdene njegove GPS-naprave v prostorih policije aprila deležen hišne preiskave, je specializirano tožilstvo opralo suma, da je izdajal tajne podatke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Ne bom nič razlagal, vse ob svojem času ... Saj ne vem, ali naj bo srečen, navdušen ali jezen, besen," je 2. julija po zaslišanju na specializiranem tožilstvu tvitnil mariborski policisti Zoran Šarić.

Štiiriindvajsetega aprila in naslednje dni sem doživel policijsko medijski linč, ki mi je vzel del življenja. Danes pa ponovno rojstvo. Ne bom nič razlagal, vse ob svojem času ... Saj ne vem, ali naj bom srečen, navdušen ali jezen, besen," je 2. julija po zaslišanju na specializiranem tožilstvu tvitnil mariborski policisti Zoran Šarić.
Aprila je bil deležen hišne preiskave zaradi suma, da je prisluškoval svojim sodelavcem v Operativno-komunikacijskem centru (OKC) Policijske uprave Maribor, ki se oglašajo na številko 113, in zbrane podatke posredoval naprej. Javno deljenje Šarićevega veselja po twitterju je dopuščalo sklepanje, da je Šarić izvedel, da bo predkazenski postopek zoper njega ustavljen. V ponedeljek se je to zgodilo tudi uradno. Višja tožilka Mojca Gruden, vodja posebnega oddelka, ki se na specializiranem tožilstvu ukvarja s preiskovanjem in pregonom uradnih oseb s posebnimi pooblastili, je Šarića obvestila, da so po njegovem zaslišanju na SDT (potekalo je 2. julija) preiskavo zoper njega ustavili. "Obveščam vas, da sem 13. julija zoper vas zavrgla odstop zaznave kaznivega dejanja Okrožnega tožilstva v Mariboru, vloženo zoper vas zaradi suma, da ste storili kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov," mu je sporočila v uradnem dopisu.

"Sodnik je bil zaveden"

Česa so sumili Šarića, je prva objavila Pop TV. V prostorih OKC mariborske policijske uprave je čistilka našla njegovo GPS-napravo, s katero je mogoče prisluškovati pogovorom. Šarić se je sam javil, da je naprava njegova. Zadevo je najprej prevzel oddelek za notranje preiskave mariborske policijske uprave. "Razložil sem, da sem jo v službo prinesel že pred časom in kolegom pokazal, kako deluje. Zadeva mi je očitno takrat padla iz torbice. Povedal sem, da sem napravo kupil že junija lani in da je nisem uporabljal," se Šarić spominja, kaj je razložil preiskovalcem, a ga je ne glede na to še isti dan doletela hišna preiskava. "V odredbi za hišno preiskavo se mi je očitalo, da sem v času od 7. junija lani do 4. marca letos namestil napravo v prostorih OKC PU Maribor in si na tak način pridobil varovane in tajne podatke policije z namenom, da bi jih neupravičeno uporabil," nam je povzel očitek v odredbi in izpostavil, da preiskovalci pred pobudo za izdajo odredbe pri operaterju niso zahtevali izpisa prometa. "Če bi to naredili, bi bila zadeva jasna. Tako pa je bil preiskovalni sodnik po moji oceni zaveden. Zatajili so mu tudi to, kar sem povedal, torej da naprava ni bila aktivna. Sodnik je izdal odredbo, na podlagi katere so mi zasegli kup elektronskih naprav, na njih pa niso našli nič," je izjavo Večeru sklenil Šarić.

Tesno sodeluje s Kanglerjem

Ve se, da je Šarić tisti policist, ki je napisal knjigo Županov boj in v njej odkrito branil bivšega župana Maribora, zdaj sekretarja na notranjem ministrstvu Franca Kanglerja, ki so mu mariborski kriminalisti pripisali vpletenost v več kot 20 koruptivnih poslov in zgodb, kasneje pa je bil v vseh primerih - razen v aferi Lutkovno gledališče, ki je še v preiskavi -, krivde oproščen. Šarić in Kangler še vedno tesno sodelujeta. Policist piše o bivšem mariborskem županu že drugo knjigo z naslovom Boj še ni končan, Kangler pa je bil včeraj prvi, ki je v javnost posredoval uradni podatek, da je posebni oddelek na specializiranem tožilstvu odstopil od pregona zoper Šarića. "Dokazano! Šlo je za zaroto," je tvitnil Kangler, Večeru pa izjavil, da ga odločitev specializiranega tožilstva o zavrženju ovadbe ne preseneča. In še: "Hišna preiskava je bila nezakonita, za njo ni bilo podlage. V skladu z zakonom o kazenskem postopku mora biti podan utemeljen sum za to. Tega ni bilo, zato zdaj pričakujem, da bodo tisti, ki so na Policijski upravi Maribor zrežirali vso zgodbo, odgovarjali."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta