Na Dobu: Morilec nad pravosodnega policista z jedilnim nožem

V zaporu na Dobu je Samo Tadin, ki je leta 2015 umoril policista in poskusil vzeti življenje še enemu policistu, z nožem ranil pravosodnega policista. Incident se je zgodil, ko so v njegovi celici našli prepovedani modem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Lahko rečem, da omenjeni napad nima zveze s pomanjkanjem pravosodnih policistov," je izjavil direktor Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob Bojan Majcen.
Tit Košir

Po decembrskem razvpitem pobegu dveh pripornikov iz koprskega zapora so se v Upravi Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) danes soočili z novim incidentom. Tokrat veliko hujšim, saj bi se lahko dogodek za rešetkami končal tragično. Obsojenec, ki v zaporu na Dobu prestaja kazen 30 let zapora, je napadel pravosodnega policista. "Z jedilnim nožem mu je povzročil dve rani v hrbet," so sporočili iz generalnega urada URSIKS in dodali, da so pravosodnemu policistu, ki ni v smrtni nevarnosti, najprej nudili zdravniško pomoč v ambulanti zavoda, potem pa so ga na nadaljnje zdravljenje odpeljali v bolnišnico.

Napadal je zahrbtno

Napad se je zgodil okoli poldneva, napadalec je po naših podatkih Samo Tadin. Tisti obsojenec, ki ima na vesti življenje policista Igorja Mauserja in poskus umora še enega policista - Kristijana Čoža. Spomnimo, da je četrtega julija 2015 Tadin policistom pripravil zasedo. Poklical je na številko 113 in napovedal, da bo pri njegovi nekdanji partnerici poskrbel za masaker. Policisti so reagirali na grožnjo in na kraj napotili več patrulj. Prva sta na pomoč v službeni škodi octavia drvela viška policista Mauser in Čož. Na Ižanski cesti tik pred Igom ju je iz zasede z oplom presenetil Tadin in z avtom silovito trčil vanju. Mauser nesreče ni preživel, Čož pa je bil lažje poškodovan. Januarja 2016 je Tadin na predobravnavnem naroku priznal, da je tragedijo načrtoval in jo povzročil namerno, ljubljansko sodišče pa mu je za zahrbtni zločin prisodilo najvišjo kazen - 30 let zapora.
Tako kot že leta 2015 je obsojenec tudi današnji napad na uniformiranca izpeljal zahrbtno. Na pravosodnega policista se je spravil šele, ko je ta skupaj s še dvema sodelavcema že zapuščal celico.

Nekateri so bili stalni gostje v ječi. 
Igor Napast

Grozi mu 30 dni samice

Odkar prestaja kazen na Dobu, je bil Tadin tokrat prvič agresiven. Pa tudi sicer so tovrstni napadi izza rešetk redki. Po besedah Majcna na Dobu takšnega primera v zadnjih 30 letih ne pomnijo. "Lahko rečem, da omenjeni napad nima zveze s pomanjkanjem pravosodnih policistov, saj je do napada prišlo med rutinsko kontrolo sobe," se je na Večerovo vprašanje  odzval Majcen, na vprašanje, kako je Tadin v sobi lahko imel nož, pa je odgovoril, da je "po hišnem redu dovoljeno, da imajo obsojenci lahko pri sebi jedilni pribor oziroma žepne nožke z rezilom do štiri centimetre".
O dogodku je zavod obvestil policijo, zaradi posedovanja modema, ki jih po besedah Majcna pravosodni policisti pri zapornikih odkrivajo dnevno, pa bodo obsojenca v zavodu disciplinsko obravnavali. Najstrožja disciplinska kazen, ki mu grozi, je 30-dnevna namestitev v samici, generalnemu direktorju Jožetu Podržaju pa bodo celo predlagali Tadinovo premestitev v drug zapor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta