Na sojenju zaradi trgovine z ljudmi bo oškodovanka pričala preko videokonference

Gordana Possnig Gordana Possnig
20.11.2020 17:00

Na celjskem okrožnem sodišču so na sojenju združbi, ki jo obtožnica bremeni trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije, zaslišali klinično psihologinjo dr. Sanjo Šešok

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V ospredju sedita obtožena Jože Cank (levo) in Robert Mramor, za njim Maja Cank, drugi se skrivajo.
Gordana Possnig

Na celjskem sodišču že dobro leto sodijo druščini, obtoženi trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije. Sedem jih je pristalo na zatožni klopi: oče in hči Jože in Maja Cank, Robert Mramor, Damjan Vindiš, Peter Školnik, Ekrem Pobrič in Marjan Soršak. Za prvo peterico obravnava poteka z mnogo zapleti in prekinitvami, večji del sojenja je zaradi zaščite domnevnih oškodovank in njihovih strank tudi za zaprtimi vrati. Pobrič in Soršak sta medtem že priznala krivdo.

Prejšnji teden na obravnavo ni prišel obtoženi Vindiš, po besedah njegovega zagovornika Aleksandra Cmoka, ker se boji okužbe. A mu je sodnik Marko Brišnik dejal, da to ni razlog, da ne pride, saj imajo v sodni dvorani sprejete vse potrebne preventivne ukrepe. Ob tem je odvetnika še opozoril, da mora njegov klient naslednjič priti na obravnavo, sicer bo zoper njega odredil prisilni privod. Dodati je treba, da sta bila Jože Cank in Robert Mramor od začetka septembra 2018, ko so potekale aretacije, do konca aprila letos v priporu. Zaradi prvega vala epidemije covida-19 pa se primer spomladi več mesecev ni premaknil z mrtve točke, saj je več obtožencev in odvetnikov prihajalo iz Šmarja pri Jelšah, ki je bilo tedaj eno od žarišč epidemije. To je bil tudi razlog, da so višji sodniki Canka in Mramorja konec aprila spustili na prostost.

Oškodovanka je izredno impulzivna

Tokratna obravnava je minila z zaslišanjem klinične psihologinje dr. Sanje Šešok, ki je morala pregledati in podati mnenje za eno izmed oškodovank, M. M., ki je bila v preteklosti sicer zaslišana za zaprtimi vrati. Kot je bilo slišati na petkovi obravnavi, je med zaslišanjem izgubila živce, zmerjala in vpila je na vse v sodni dvorani. Na pomoč je moral priskočiti varnostnik, ki jo je pospremil iz sodne dvorane. Obramba je nato uspela s predlogom sodišču, da jo pregleda klinični psiholog.

Psihologinja Sanja Šešok je tako v petek pojasnjevala karakter in osebne karakteristike oškodovanke. Povedala je, da je povprečno inteligentna, a izredno impulzivna in se hitro razburi, predvsem tedaj, ko je stisnjena v kot. Je tudi zelo jezikava, ob tem pa zaradi nizke samopodobe hitro postane depresivna. Zelo težko prenaša tudi dejstvo, da jo nekdo nadzira. "V odnosu do obdolžencev se je počutila ogroženo, menila je, da so ji bile kratene pravice, z njihove strani je bila potisnjena v kot. Pričanje v omenjeni zadevi je zanjo obremenjujoče. Zato ob zaslišanju tudi reagira brez razmisleka," je njen karakter in odzive pojasnila klinična psihologinja. Ob tem pa na vprašanje sodnika tudi menila, da bi bilo zanjo bolje, da bi njeno zaslišanje nadaljevali prek videokonference. S tem se je strinjalo tudi tožilstvo, ne pa tudi odvetniki obtožencev in sami obdolženci. A je sodnik nato vseeno sprejel odločitev o njenem zaslišanju preko videokonference, kar načrtuje za 2. decembra.

Kot pričo so na kratko zaslišali tudi finančnega izvedenca Miklavža Borca, ki je moral pregledati račune podjetja Esit, d.o.o., preko katerega so vpleteni izdajali račune. Pojasnil je, da so bili vsi računi izdani v skladu z zakonom.

Preslepili več ukrajinskih deklet

Tožilstvo obtoženim očita, da so od oktobra 2017 do avgusta 2018 preslepili več ukrajinskih deklet. Obljubili so jim delo barskih plesalk v Sloveniji, nastanili so jih v nočnem lokalu v Medlogu pri Celju, nakar so jih prisiljevali v ponujanje spolnosti. Kot krinko za zaposlovanje deklet so uporabljali družbo Esit, d.o.o. Glavni organizator združbe, ki je novačil in izkoriščal dekleta, je bil po prepričanju tožilstva Jože Cank, Robert Mramor pa je imel nalogo nabiranja deklet v Ukrajini, v določenem obdobju je bil tudi direktor družbe Esit, ki je izdajala fiktivne račune. Maja Cank naj bi bila tudi nekaj časa delala kot direktorica v podjetju Esit. Peter Školnik je dal glavnim akterjem združbe (Cank, Mramor in Maja Cank so obtoženi še sodelovanja v hudodelski združbi) v najem hišo v Šentrupertu pri Laškem, kjer se je nato opravljala prostitucija. Damjan Vindiš je ukrajinska dekleta prevažal. Za očitke sta se zagovarjala le Cank in Mramor, preostali obdolženci se branijo z molkom.

Za december je sodnik razpisal tri obravnave, ob pričah bodo tedaj preko videokonference zaslišali še tajna policijska sodelavca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta