Nadzor prometa: Podjetju zaradi prekrška petkrat višja globa kot šoferju

21.09.2021 19:06
Na slovenskih cestah se je močno poslabšala prometna varnost. Slovenija si je za dan brez smrtnih žrtev izbrala 21. september. Danes je policija na Logu pri Brezovici opravljala nadzor tovornjakov in kombijev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mitja Palčič: "Ne delujemo samo represivno, ampak tudi preventivno, saj za manjše prekrške voznike le opozarjamo."
Damijana ŽIŠT

Na slovenskih cestah se je v zadnjem letu poslabšala prometna varnost, več je prometnih nesreč in v primerjavi s prejšnjimi leti je v njih več ljudi izgubilo življenje. Do 20. septembra letos se je zgodilo 11.352 prometnih nesreč (v enakem obdobju lani 11.281), v katerih je umrlo 89 udeležencev (v enakem obdobju lani 71), povprečno število smrtnih žrtev v zadnjih petih letih pa je 76. Zaradi poslabšanja prometne varnosti bomo ta teden na naših cestah videli več policistov, ki bodo s svojimi aktivnostmi sporočali voznikom, naj bodo bolj osredotočeni na cesto in tako prispevajo k večji prometni varnosti. "Želimo si, da na naših cestah ne umre noben udeleženec v cestnem prometu," je danes na nekdanji cestninski postaji Log povedal Ivan Kapun, vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi. Slovenska policija namreč sodeluje pri aktivnostih, ki jih koordinira Evropska zveza prometnih policij Roadpol s ciljem čim manj mrtvih na cestah oziroma nič ugaslih življenj v prometu, kar sovpada s tednom mobilnosti. Vsaka evropska država si je izbrala dan, ko na njenih cestah ne bi ugasnilo nobeno življenje. Slovenija 21. september, torej današnji dan. Na policiji ocenjujejo, da se je prometna varnost močno poslabšala, ker je v primerjavi z lani, ko smo imeli v Sloveniji več mesecev omejitev gibanja, zdaj promet spet v polnem teku.

V pičle pol ure vrsta kršitev

​Na avtocesti v bližini Loga pri Brezovici, nekaj kilometrov od Vrhnike, je danes potekal poostren policijski nadzor nad tovornjaki in kombiji, ki sta ga opravljali avtocestna policija in specializirana policijska enota za nadzor prometa. Policisti so v pičle pol ure od začetka nadzora, ki je bil namenjen tudi nadzoru uporabe mobilnega telefona med vožnjo, ugotovili vrsto kršitev in napisali kar nekaj plačilnih listkov kršiteljem cestnoprometnih predpisov. Na policijsko obravnavo so čakali voznik, ki je vozil delovni stroj, voznik, ki je prevažal avtomobile, voznik s hlodi na tovornjaku in priklopniku ter voznik, ki je vozil tovor na tovornjaku in še na priklopniku. V času našega obiska te kontrolne točke so policisti obravnavali voznika s posebnim tovorom in voznika, ki je vozil hlode, pri obeh so odkrili vrsto kršitev. "Voznik delovnega stroja je presegel dolžino in težo tovora, za njegov prevoz ni imel dovoljenja, ni se držal predpisanih tedenskih počitkov, zato smo mu izdali plačilni nalog za okoli dva tisoč evrov, njegovega delodajalca oziroma pravno osebo pa bo doletela petkrat višja globa, okrog deset tisoč evrov," nam je povedal policist avtocestne policije oziroma Uprave avtocestne policije (UAP) Sladjan Dragić. Da je storil veliko prekrškov voznik, ki je prevažal hlode, policisti pa so mu kar nekaj časa pisali položnice za globo, te naj bi bilo več tisoč evrov, saj je voznik samostojni podjetnik, nam je povedal dolgoletni prometni policist Milenko Kovačević, ki si je dolga leta služil kruh na Postaji prometne policije (PPP) Koper. Kovačević je 2016. v svoji magistrski nalogi z naslovom Smotrnost enotnega nadzora na avtocestnem omrežju dokazal, da bi bilo za izboljšanje prometne varnosti na avtocestah smiselno združiti policijo, Finančno upravo Republike Slovenije (Furs) in cestninske nadzornike, ki spadajo pod Družbo za avtoceste v RS (Dars). Danes je zaposlen na UAP, kjer je znova njegov šef Mitja Palčič, nekdanji komandir PPP Koper. Palčič je namestnik Andreja Juriča, ki vodi avtocestno policijo, ustanovljeno 1. aprila letos in z za zdaj edino enoto v Ljubljani, preostale enote, v Celju, Mariboru, Novem mestu in Kopru, bodo zaživele do maja prihodnje leto. Palčič je še povedal, da se avtocestna policija pridružuje dnevu brez smrtnih žrtev na evropskih cestah, pri čemer avtocestne policije ves čas nadzirajo tudi uporabo mobilnega telefona med vožnjo. Sicer pa na policiji ugotavljajo, da so primarni vzroki za prometne nesreče na avtocestah največkrat prevelika hitrost, premajhna varnostna razdalja in nepravilna menjava prometnih pasov, kot sekundarni vzrok pa se pojavlja tudi uporaba mobilnega telefona med vožnjo.

Na preži so 24 ur na dan

​Aktivnosti policije bodo ta teden bolj usmerjene v uporabo mobilnega telefona med vožnjo, danes pa so na Logu opravljali nenapovedan pregled tovornih in kombiniranih vozil, kjer so policisti preverjali vse, od tehnične brezhibnosti vozil, nalaganje in teže tovora do tega, ali voznik tovornjaka spoštuje cestnoprometne predpise. Poostren nadzor prometa je avtocestna policija v preteklih dneh opravljala tudi na Gorenjskem in Dolenjskem, "kjer je bilo prav tako kot danes tukaj kup težav", je povedal Mitja Palčič. Avtocestna policija deluje 24 ur na dan, torej tri do štiri patrulje, pokrivajo ljubljansko obvoznico, primorski avtocestni krak do Unca, štajersko avtocesto do Lukovice ter dolenjsko avtocesto do zadnje cestninske postaje, trikrat tedensko pa še gorenjsko avtocesto. Na terenu je torej 46 avtocestnih policistov, v UAP pa je še osem policistov. Sistematiziranih delovnih mest v UAP je 72 in Palčič upa, da se bodo v kratkem času zapolnila. Avtocestna policija svoje aktivnosti v nadzorih usmerja v preverjanje voznikov, opravljajo se tudi alkotesti, kontrolirajo vozila. Avtocestna policija dobiva tudi opremo za nadzor prometa, "ne delujemo pa samo represivno, ampak tudi preventivno, saj za manjše prekrške voznike le opozarjamo", je dodal Palčič. Hitrost voznikov nadzirajo tudi s provido in opravljajo nenapovedane nekajurne akcije na avtocestah.

S tovorom moral na tehtnico

Tehtnica je marsikaterega kršitelja izdala, da ima na tovornjaku preveč tovora. Foto: Damijana ŽIŠT
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta