Oškodovanje za 650 tisočakov: Ovadeni direktorici invalidske družbe Griffin in zavoda Socio

Gordana Possnig Gordana Possnig
01.06.2020 19:00

Preiskovalci so zaradi goljufije na škodo EU in preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti ovadili dve fizični in dve pravni osebi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lansko jesen je bilo v središču preiskave podjetje Griffin v Celju.
Gordana Possnig

Po odmevnih hišnih preiskavah, ki so jih lansko jesen kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada opravili na območju celjske in ljubljanske policijske uprave zaradi suma goljufije pri porabi evropskih sredstev, v osrčju preiskav pa je bilo podjetje Griffin, d.o.o., v katerem med drugim usposabljajo in zaposlujejo invalide, so preiskovalci svoje sume utemeljili do kazenske ovadbe. Vložili so jo na celjsko tožilstvo, ovadili pa dve fizični osebi in dve gospodarski družbi, so sporočili iz Generalne policijske uprave in razkrili, da so ovadeni utemeljeno osumljeni storitve goljufije na škodo Evropske unije in preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti. Po poročanju 24ur.com sta ovadeni direktorica podjetja Griffin, d.o.o., Tanja Čajavec in direktorica javnega zavoda Socio Suzi Kvas. Stopili smo v stik z obema. Čajavčeva se je na naše vprašanje odzvala, da nima komentarja, saj uradno ni bila o ničemer obveščena, Kvasova pa je očitano v ovadbi odločno zanikala in napovedala, da bodo to dokazali tudi na sodišču.

Izplačane "lažne" plače vračali na roke

Tanjo Čajavec ovadba bremeni goljufije na škodo Evropske unije in preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti, kar je po prepričanju kriminalistov storila z namenom, da pridobi premoženjsko korist "dvema pravnima osebama iz Celja in eni povezani fizični osebi." Da bi to dosegla, je v šestih prijavah na razpis za sofinanciranje projektov lažno predstavljala izpolnjevanje pogojev iz razpisa ter z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v imenu te družbe sklenila pet pogodb o sofinanciranju projekta za posamezne regije, medtem ko za šesto regijo zaradi premajhnega števila točk ni bila izbrana. Na tej podlagi je nato domnevno izvajala programe socialne aktivacije tudi s kadrom brez ustrezne usposobljenosti, to pa v zahtevkih za izplačila lažno prikazala, kot da so ti ustrezno usposobljeni in kot da so projekti formalno ustrezni. Na opisani lažni podlagi za opisane programe socialne aktivacije je nato osumljena oseba vložila najmanj 17 zahtevkov za izplačilo sredstev za sofinanciranje, v katerih je med drugim tudi lažno obračunala stroške plač zaposlenih in potne stroške, ki niso nastali in so jih morali zaposleni ob izplačilu tudi vračati v gotovini tej gospodarski družbi ali neposredno osumljeni osebi, zaposleni v tej družbi. Na ta način je domnevno družbi Griffin, d.o.o., in hčerinski družbi Griffin - razvojni center podeželja, d.o.o., ter povezani fizični osebi pridobila okoli 650.000 evrov premoženjske koristi. Osemdeset odstotkov teh sredstev izhaja iz proračuna Evropske unije, 20 odstotkov pa je subvencije iz državnega proračuna.

Za protiuslugo odkupila nepremičnino

Kvasovo pa kriminalisti bremenijo, da je pomagala pri očitanih dejanjih, saj je kot odgovorna oseba javnega zavoda podpisala vloge v prijavah na javni razpis, s čimer je lažno prikazala, da bo javni zavod skupaj z družbo Griffin projekte izvajal v projektnem partnerstvu. S tem naj bi bila Kvasova direktorici Griffina omogočila, da je v razpisnem postopku dobila maksimalno število točk, ta pa ji je v zameno za pomoč preko gospodarske družbe odkupila nepremičnino.
Tanji Čajevec kriminalisti očitajo še kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin, češ da je v poslovne listine, ki se morajo voditi po zakonu o davku na dodano vrednost in po računovodskih standardih, vpisala lažne podatke o zaračunani opravljeni storitvi za sodelovanje pri projektih socialne aktivacije v 2018., ki jih družba dejansko ni opravila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta