Pogovor z bratom splitskega morilca: Niso izsiljevali mene, njega so in 13 dni ni spal niti minute

M.R.
17.01.2020 10:12

Spletni portal Index je sinoči objavil ekskluzivni pogovor z bratom morilca, ki se je odločil spregovoriti, ker, kot je povedal sam, želi opozoriti na dezinformacije, ki so se pojavile o njegovi družini. Kot so hrvaški mediji namreč poročali, je 25-letni morilec streljal iz maščevanja, ker naj bi dva izmed ubitih izsiljevala ravno njegovega mlajšega brata.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kraj grozljivega zločina. 
Hina/STA

Včeraj popoldne so morilčevega brata v Splitu tudi napadli
"Nič posebnega, če so napadli mene, a izgubljena so tri življenja. Mene so napadli, ker so mislili, da bodo s tem kaj spremenili. Vendar to ne bo spremenilo ničesar. Tega jim niti nisem uspel povedati. Mislijo, da sem jaz kriv za to, kar pišejo mediji, da je on zaščitil brata," pripoveduje Stanislav Zavadlav, mlajši brat 25-letnega Filipa Zavadlava, ki se zdaj nahaja v priporu. 
Pojasnil je, da je imel Filip težave z ubitima Marinom Bobanom in Jurico Torlakom, ki da sta od njega terjala denar in so bili zaradi tega v sporu. Filipu naj bi grozili tudi prek sporočil, v katerih so omenjali tudi Stanislava in celo družino, pojasnjuje Stanislav. 
Ta nadaljuje, da brat v zadnjih 20 dneh ni bil psihično stabilen. "Ni spal, nekaj ga je tiščalo," je povedal. "V trinajstih dneh ni spal niti minute. Potem je napočil štirinajsti dan, ko je bil ves iz sebe in je storil nekaj groznega," nadaljuje Stanislav, ki je po poročanju Indexa ves čas zatrjeval, da ni vedel, kaj se bo zgodilo in da bi mu to skušal preprečiti, če bi vedel. 
Po njegovem vedenju ni želel ubiti Marina Ožića Paića, sicer pripadnika Torcide. "Pozneje mi je rekel: 'Joj, streljal sem na Pajića, ne vem, ali je ranjen ali mrtev.' Nato sva na televiziji slišala, da je umrl. Neizmerno mu je bilo žal, da je streljal nanj, saj ga je zamenjal. Ostala dva pa sta bili njegovi tarči, kot sem ga razumel. Če bi to vedel, bi to na takšen ali drugačen način preprečil. Tudi meni je žal družin in vseh, ki so nastradali. To so tri mlada življenja. Ne morem opisati, koliko mi je žal," je povedal. 
Na vprašanje, zakaj Filip ni tega prijavil policiji, pa Stanislav odgovarja, da verjetno zato, ker je mislil, da to ne bi spremenilo ničesar. Pojasnil je, da so imeli tudi sami slabo izkušnjo s policisti. 
Priznal je tudi, da je odvisnik od drog in tudi to naj bi bil razlog, da po včerajšnjem napadu ni šel na policijo. 
Moti ga tudi to, da se zdaj toliko poroča o njihovi družini. Povedal je, da je mati pogosto odhajala od doma in se nato javljala iz Pariza in Afrike. "Vzgojil nas je oče. Nekaj mesecev smo bili v domu za nepreskrbljene otroke, a nas je od tam nato odpeljal oče. Imeli smo težko otroštvo. Morda nas ne bi smeli izpustiti iz doma, saj je bilo odraščanje v družini neprimerno," ocenjuje in pravi, da bi bila v domu morda vzgoja boljša. 
Za Filipa je sicer dejal, da se ne drogira, da ne pije alkohola, da je dober fant, da trenira in da se je uredil, ko se je vrnil z ladje. Stanislavu in mlajšemu bratu pa je zameril, ker sta imela stike z drogo. "Meni je govoril narkoman. Kar se tega tiče, je bil on čist, ampak poglejte, tudi najbolj čistemu človeku se to zgodi," je dodal. 
Na vprašanje, kako komentira skupino, ki podpira Filipa, pa je dejal, da ne želi nikogar poniževati, vendar pa, da ljudje nimajo več zaupanja in mislijo, da je fant vzel pravico v svoje roke. "Vendar nihče nima te pravice. Še posebej jemati življenja," je povedal, pri tem pa izrazil, kako težko mu je bilo pri izrekanju teh besed. 
Želi si videti svojega brata in z njim govoriti. Zdaj pa se hoče oddaljiti od mesta, saj, kot pravi, težko pogleda v oči kogar koli, ki je poznal ubite. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta