Posilili mladoletnico in zločin posneli

Damijana Žišt Damijana Žišt
01.03.2022 06:00

Zaradi posilstva komaj 15-letnega dekleta se je na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča znašlo pet obtoženih, eden je bil v času kaznivega dejanja še mladoleten.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trije obtoženi so v sodni preiskavi trdili, da oškodovanke ne poznajo, eden je dejal, da je mladoletnica v spolnih odnosih sodelovala prostovoljno, peti pa se ni zagovarjal.
Tomaž SKALE/dnevnik

Pred ljubljansko okrožno sodnico Urško Zorko se je včeraj začelo sojenje petim obtoženim, ki jim specializirano državno tožilstvo očita kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost. Tožilka Tamara Gregorčič obtožuje 20-letnega Amarja Ličino, 23-letnega Dina Oručevića, 21-letnega Matica Močnika, 20-letnega Belmina Čovića in R. J., ki je bil v času kaznivega dejanja še mladoleten, posilstva mladoletnega dekleta, Ličino pa še kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, ter dveh kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva na škodo druge, prav tako mladoletne oškodovanke. Na prostosti je le R. J., preostali obtoženi so v ljubljanskem priporu. Sojenje je zaprto za javnost zaradi varstva osebnega življenja mladoletnih oškodovank. Javen je bil le predobravnavni narok, prav tako bo javen izrek sodbe.

Kot smo izvedeli neuradno, se bodo obtoženi zagovarjali šele naslednji teden, saj se je na včerajšnji obravnavi zavleklo z ugovori pravne narave, ki jih je podala obramba.

Pričakovala je le pogovor in cigareto

Podrobnosti obtožnice niso znane, so pa dogodki, ki so obtožene privedli na sodišče, v javnosti že močno odmevali, ko se je 15-letno dekle odločilo, da bo zlorabo prijavilo policiji. Stekla je preiskava in primer je dozorel v obtožbo, v kateri tožilstvo obtoženim očita, da so se 7. marca 2020 na izjemno poniževalen način spravili na dekle. Ličina naj bi se bil z najstnico spoprijateljil prek družbenega omrežja in jo nagovarjal, naj se zanj fotografira gola. Po vztrajnem prigovarjanju mu je dekle poslalo fotografijo, na kateri je v spodnjem perilu. Kmalu sta se dogovorila za srečanje v živo, nanj pa ni prišel sam, kot je pričakovala, ampak se je z avtomobilom pripeljal z moškima, ki ju ni poznala. Rekli so ji, naj prisede, kar je tudi storila, saj ni pričakovala nič hudega, le pogovor, druženje in cigareto. Vendar naj bi bil že med vožnjo fant, s katerim je bila zmenjena, zahteval, naj ga oralno zadovolji. Zavrnila ga je, on pa naj bi jo bil zagrabil in prisilil, da je to naredila. Ko je voznik parkiral, so vsi šli iz avtomobila in naj bi jo bili začeli slačiti in otipavati. Kljub temu da jih je prosila, naj jo pustijo na miru, ker tega noče, je niso poslušali. Prisilili so jo, da je morala na kolena in jih oralno zadovoljiti. Obtoženi naj bi si jo bili potem podajali med seboj, jo žalili s "prasico" in "ničvredno kurbico", jo grobo lasali. Vendar pa se groza za dekle takrat še zdaleč ni končala. Obtoženi so jo po trditvah tožilstva potisnili v avtomobil, tam je enega po enega morala oralno zadovoljevati, medtem ko sta ob odprtih vratih druga dva z njo spolno občevala. Potem sta prišla še dva moška in ju je moralo dekle oralno zadovoljiti, na koncu pa so jo vsi še posilili. Dekle je bilo močno prestrašeno, moških, vsi so bili starejši od nje, se je močno balo. Ko so opravili z njo, so jo na grob način odložili na eni od avtobusnih postaj. Domov je najstnica prišla peš, povsem v šoku in zlomljena.

Dekle je dogodek močno zaznamoval

Za povsem strto dekle pa se mora še ni končala. Že med posilstvom je videla, da je Ličina celotno dogajanje snemal. Čez nekaj dni je izvedela, da se je najmanj en posnetek razširil po spletni aplikaciji Snapchat, kar je njeno življenje spremenilo v pekel. Popustila je v šoli, postala je odsotna, sovražila je svoje telo, imela je panične napade in nočne more. Zaupala se je sicer nekaterim prijateljem, vendar jim ni povedala podrobnosti. Poiskala je tudi terapevtsko pomoč, a terapevtki ni zmogla razkriti, zakaj pravzaprav potrebuje pomoč. Ko se je končno zaupala staršem, so dogodek prijavili policiji in zoper osumljence je stekla kriminalistična preiskava. Sledili sta sodna preiskava in vložitev obtožnice, zadeva se je preselila na sodišče. Obtoženi so po naših podatkih v sodni preiskavi zanikali, da so posilili oškodovanko. Trije so se zagovarjali, da je sploh ne poznajo in da si je vse izmislila, eden je dejal, da so imeli z njo spolne odnose, a da je bilo z njene strani prostovoljno, eden pa se je branil z molkom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta