Poskus uboja: Babico zabodel, ker je menil, da je satan

Damijana Žišt Damijana Žišt
10.04.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Darko Leskovar je priprt na enoti za forenzično psihatrijo v UKC Maribor.

"Spomnim se, da me je bilo tisti dan zelo strah, bal sem se satana, bil sem paranoičen. Zato sem z velikim nožem šel v zgornje nadstropje in v sobi zagledal, rekel bi, živo smrt, nekaj groznega. Nisem se zavedal, da je to babica. Z nožem sem to pošast porezal po vratu, potem pa se spomnim, da je v sobo pritekla mamica in začela vpiti. Z nožem sem tekel dol po stopnicah, mislim, da tudi mimo očeta, tekel sem do Gradaščice in nož vrgel v reko, nato pa do cerkve, kjer sem se v njeni bližini skrival vso noč," je včeraj na sodišču pred sodnim senatom ljubljanskega okrožnega sodišča pripovedoval 40-letni Darko Leskovar iz ljubljanske Rakove Jelše, obtožen poskusa uboja svoje 88-letne babice Jožefe. Po prepričanju tožilca Uroša Lesjaka je nepokretno babico, ki je ležala v postelji, napadel v stanju neprištevnosti, zato je predlagal, da mu sodišče izreče obvezni ukrep zdravljenja v zaprti psihiatrični ustanovi oziroma na forenzičnem oddelku mariborske psihiatrične bolnice. Tak ukrep lahko traja do največ pet let.  

Rad bi še ostal v bolnišnici

Tožilec obtoženemu v obtožnici očita, da je  2. novembra lani na svojem domu na Rakovi Jelši okoli 19. ure zvečer z nožem zabodel babico in jo huje poškodoval po glavi in obrazu. Da je babica ostala živa, gre zahvala obtoženčevi materi, ki je slišala, da je njen sin v zgornjem nadstropju hiše, kjer ima svojo sobo njena nepokretna mati. Zato je stekla v to sobo in v njej zagledala sina, ki je z nožem napadel njeno mater. Poškodovana je bila odpeljana v bolnišnico, kjer je ostala nekaj dni na zdravljenju. Obtoženi je poskus uboja storil neprišteven, meni tožilec, in sicer zaradi tega, ker ima duševno motnjo shizofrenijo, na dan, ko je napadel babico, pa je zaužil tudi alkohol in najmanj gram kokaina. "Že nekaj let sem invalidsko upokojen, živim doma in mesečno prejemam okoli 500 evrov invalidnine. V preteklosti sem redno užival droge, potem pa sem šel na zdravljenje. Ko sem se vrnil domov, sem prekinil stike z večino ljudi, ki so bili povezani z mano prek droge, osem mesecev se nisem 'zadeval'. Dan pred dogodkom z babico pa sem v žepu jakne našel štiri zavitke kokaina skupne teže dva grama. En gram sem zaužil dan pred dogodkom, enega na dan dogodka, potem sem spil še tri steklenice piva. Zdravil za mojo bolezen nisem užival že nekaj časa, ker sem mislil, da jih ne potrebujem več, a sem se zmotil. Vem, da bom moral jemati zdravila, če bom hotel normalno funkcionirati v življenju. Pa tudi v bolnišnici bi rad ostal še nekaj časa, ker so tukaj vsi prijazni - in jaz sem tudi prijazen. Domov me je sram oditi, ker vsi sosedje vedo, kaj sem storil," je še povedal obtoženi, ki so ga na sojenje pripeljali pravosodni policisti iz forenzičnega oddelka mariborske psihiatrične bolnice. 

Obravnavo delno zaprli za javnost

"V sodni preiskavi ste povedali, da vas je strah satana, da imate z njim probleme. Jaz vam to verjamem. Kaj se je zgodilo tisti dan, da ste napadli babico," je zanimalo tožilca. "Satan me je že dva dni preganjal, najhuje je bilo ponoči, ko je eno noč tako hudo ropotal, da se je bliskalo in grmelo. Tisti dan pa sem mislil, da je satan v zgornjem nadstropju, zato sem šel v kuhinjo po velik nož in z njim v zgornje nadstropje, kjer sem zabodel babico, ker sem mislil, da je satan," je še povedal obtoženi. Sicer se je z babico dobro razumel, vedno ga je zagovarjala, bila na njegovi strani, "le zadnji dve ali tri leta nisem hodil v zgornje nadstropje, kjer je ležala babica, saj je bila nepokretna že nekaj let in tudi dementna," je še povedal obtoženi.

Na obravnavi zoper Leskovarja sta bila tudi njegova starša. Odvetnik obtoženega Matjaž Ulčar je sodišču predlagal, da bi v delu obtoženčevega zagovora, ki se je nanašal na njegovo zdravstveno stanje, in med pričanjem njegovih staršev izključili javnost zaradi zaščite osebnega življenja obtoženega in oškodovanke, njegove babice. Ker se je tožilec s tem strinjal, je sodišče v tem delu javnost izključilo. Obravnava se bo nadaljevala prihodnji teden, ko bodo zaslišani policisti, ki so obravnavali omenjeni primer. Na naslednjih narokih pa sodišče kot priče pričakuje obtoženčevo teto, njenega moža in izvedenca psihiatrične stroke. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta