Poskus umora: Spomni se teme, krvavih rok in noža

Začelo se je sojenje 25-letnemu Postojnčanu Hristijanu Bozovu zaradi poskusa umora 22-letne sodelavke Vanje Z., ki jo je z dvanajstimi vbodi z nožem skoraj pokončal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hristijan Bozov zanika očitke, da je nameraval oškodovanki vzeti življenje.
Tomaž Primožič/fpa

V svojem zagovoru je 25-letni v Makedoniji rojeni Postojnčan Hristijan Bozov začel najprej pojasnjevati, zakaj se je tistega tragičnega jutra v začetku lanskega oktobra sploh srečal z nekdanjo sodelavko in po ugotovitvah kriminalistov nesojeno ljubico, 22-letno Vanjo Z.

Zatrdil je, da se je hotel z njo le pogovoriti in jo prositi, naj se ne vozi več v službo z njegovo ženo, ker naj bi bila ta zelo ljubosumna. "To sem ji povedal in se odpravil k avtu. Ona je šla za mano in rekla, da to ni noben razlog. Povedal sem ji, da je žena slišala govorice, da naj bi imel z njo razmerje," je dejal Bozov.

Nato naj bi se hotel Bozov usesti v avto, Vanja pa naj bi rinila vanj. "Izstopil sem iz avta, ona je rinila vame. Zadnje, kar se spomnim, je tema. In nato, kot da bi se prebudil iz spanja, moški glas, ki je kričal name, da kaj sem storil. Videl sem, da imam krvave roke, da v njih držim nož. V paniki sem se usedel v avto, odpeljal domov in si umil roke," je povedal Bozov. Nato naj bi poklical ženo in brata, jima rekel, naj čim prej prideta, ker da je storil nekaj hudo narobe.

Trdi, da se je predal

Avto naj bi odpeljal na parkirišče k vojašnici, ga tam pustil, od tam ga je brat odpeljal domov. "Brat se je še ustavil na črpalki, da bi natankal in vzel čike, in ko smo se pripeljali nazaj domov, sta kriminalista že prijela mojega brata. Stopil sem do njih in jima rekel, da sem jaz tisti, ki ga iščejo, in da se bom predal. Dali so me v kombi in me odpeljali na policijsko postajo," je končal svojo pripoved.

Tožilka Vesna Medica ga je vprašala, ali je Vanji tistega jutra sporočil, da se dobita na Tržaški cesti. Odgovoril je, da ne, ker naj ne bi imel njene številke, na facebooku in instagramu pa da ga je blokirala. Vendar je zatrdil, da ga je blokirala le zato, ker naj bi izvedela, da je njegova žena ljubosumna nanjo.

"Zakaj pa se vaša žena ni pogovorila z njo?" je vprašala tožilka. "Ker je bila ideja, da se ne bi več vozila z njo v službo, moja in ženi tega nisem povedal, ker bi narobe razumela," je odgovoril. Na vprašanje, zakaj se je uro pred krvavim dogodkom po telefonu pogovarjal s svojo ženo, je odgovoril, da ga je skrbelo, ali se je po stari cesti od Postojne do Cerknice srečno pripeljala v službo.

V Bozovem telefonu so kriminalisti našli številne fotografije Vanje Z. Tožilka ga je vprašala, kdo jih je posnel, kdo jih je snel s facebooka in podobno, Bozov pa je na vsa vprašanja odgovoril, da se ne spomni. Zatrdil je, da sam ni nikoli slikal Vanje in da sploh ni videl fotografij, ki jih je imel v telefonu. Je pa dodal, da je v službi telefon velikokrat pustil na stroju.

Z vezicami in nožem popravljal avto

Na vprašanje, zakaj je imel v avtu plastične zatezne vezice, je odgovoril, da je hotel popraviti avto, ki naj bi ga žena poškodovala. "Ne razumem," je hotela jasen odgovor tožilka. "Zadnji plastični odbijač je bil počen. In je visel. Z vezicami bi ga zvezal," je odgovoril. "Plastične vezice v obliki lisic. Za te vas sprašujem," je vztrajala tožilka. "Malo mi je nerodno … te lisice sem kupil na spletu, ker sva z ženo nekaj tako, privat, recimo," je odgovoril.

Njegova odvetnica Sanja Sega iz odvetniške pisarne Čeferin ga je vprašala, kaj še je imel s seboj za popravilo avta. Odgovoril je, da nož, vezice in lepilni trak. Tožilko je zanimalo, kakšen je bil ta nož. Odgovoril je, da kuhinjski, dolg od 15 do 20 centimetrov. "Ste imeli nož s seboj, ko ste čakali Vanjo pred blokom?" ga je vprašala odvetnica. "Ne," je zatrdil. "Ste Vanjo kdaj povabili na zmenek, ste ji rekli, da vam je všeč, ste bili zaljubljeni vanjo?" je nadaljevala. Bozov je na vsa vprašanja odgovoril nikalno.

V četrtek je pričala tudi njegova 41-letna sodelavka, ki je zatrdila, da je bila prijateljica z Vanjo in Bozovo ženo. Na vprašanje, kakšen je bil Bozov do žensk, je odgovorila, da dober. In da je bila zaradi tega, ker se z drugimi lepo pogovarja, z njo pa ne, njegova žena večkrat užaljena. Ko jo je tožilka opomnila, da je v preiskavi povedala, da je gledal za vsako, je odgovorila: "Pa ja, moški gledajo za vsako." Bozov, njegova žena, priča in žrtev so bili namreč sodelavci v podjetju Eurobox v Podskrajniku pri Cerknici. Slaba dva tedna pred krvavim obračunom je Bozov zapustil podjetje.

Do lepih je bil prijazen

Priča je povedala, da se ji je Bozova žena potožila, da sumi, da imata njen mož in Vanja nekaj, nakar naj bi ji predlagala, naj se pogovorita. In sta se lepo pogovorili, na koncu sta obe jokali. Rekli sta, da je vse rešeno. Potem nisem ničesar več slišala o kakšnih težavah. Je pa dodala, da je nekoč, ko Bozova žena ni delala in bi se morala Vanja peljati sama z njim domov v Postojno, prosila, ali bi jo lahko peljal njen fant.

Sodnica Meri Mikac jo je vprašala, ali je imel Bozov na delu pri sebi telefon. "Seveda, vsi ga imajo," je odgovorila priča. V preiskavi je povedala, da sta se Bozov in njegova žena na delu velikokrat prerekala, da pa ni razumela o čem, ker sta govorila makedonsko. Dodala je, da je Bozov hodil za Vanjo, da ji je nosil malico, da jo je pogosto iskal, Vanja pa naj bi se mu bila izogibala.

"Večkrat me je klicala in se zjokala. Do lepih sodelavk je bil zelo prijazen. Vanja mi je nekoč pokazala, kako ji je Bozov pisal, naj gre prej na odmor, da bi se videla in da ju ne bi videla njegova žena," je povedala v preiskavi.

Bozova je na sodišču spremljala njegova mati, ves čas pa je v rokah držal rožnemu vencu podobno verižico.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta