Primer Monera: Kovačiča in Raščana sodišče spoznalo za kriva

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
20.09.2024 13:18

Nekdanjemu predsedniku uprave NKBM Matjažu Kovačiču je sodišče za dve kaznivi dejanji zlorabe položaja izreklo enotno kazen tri leta in devet mesecev zapora, pa tudi stransko denarno kazen v višini 16.000 evrov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klop za obtožene je ostala prazna.
Sašo Bizjak

Sodni senat mariborskega okrožnega sodišča, ki mu je predsedovala sodnica Karmen Krajnc, je danes točno opoldne izrekel sodbo v zadevi Monera. Obtoženih, Matjaža Kovačiča, nekdanjega predsednika uprave Nove KBM, in nekdanjega lastnika Dela Revij Mateja Raščana na sodišče sicer ni bilo. 

Sodnica Krajnc je pojasnila, da je senat oba obtožena spoznal za kriva. Kovačiča dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja, Raščana pa dveh kaznivih dejanj pomoči pri tem, kot je to pisalo v obtožnici, ki so jo spisali na specializiranem državnem tožilstvu. Med obtoženimi je bila tudi Manja Skernišak, nekdanja članica uprave NKBM, a so postopke zoper nje zaradi zdravstvenih težav izločili in ji bodo sodili posebej. Gre za dva posla banke z Raščanovim podjetjem Monera, s katerima naj bi bila Kovačič in Skernišakova Raščanu ​v kreditnem odboru banke pomagala pridobiti veliko premoženjsko korist, denar pa naj bi bil namenjen za nakup delnic družbe Delo Revije. Prvi očitek se nanaša na odobritev domnevno neustrezno zavarovanega bančnega posojila Moneri leta 2008 v višini 7,5 milijona evrov, s čimer naj bi se bil financiral nakup manjšinskega, 49-odstotnega dela Dela Revij. Drugi očitek se nanaša na sklenitev kupoprodajne pogodbe za terminski nakup delnic srbske družbe Proinvestments v višini nekaj več kot pet milijonov evrov, s čimer naj bi Raščan finančno pokril še drugi del delnic Dela Revij. A ta lastnik teh delnic ni bil. 

Nižje kazni, kot je predlagalo tožilstvo

Senat je Kovačiču za prvo dejanje določil kazen dveh let in štiri mesece zapora ter stransko denarno kazen 10 tisoč evrov, za drugo leto in osem mesecev zapora in 8000 evrov kazni, nato pa izreklo enotno kazen treh let in devet mesecev zapora in denarno kazen 16 tisoč evrov. Raščanu je sodišče prisodilo dve leti in dva meseca zapora za eno dejanje ter leto in štiri mesece za drugo dejanje, nato pa izreklo enotno kazen treh let in pet mesecev zapora. 

Tožilka Mojca Petan Žura je v začetku tedna sodnemu senatu predlagala, da Kovačiču za prvo dejanje izreče kazen dveh let in osem mesecev zapora ter 20 tisoč evrov stranske denarne kazni, za drugo dejanje dve leti zapora in 15 tisoč evrov kazni, kazni pa naj nato združi in izreče enotno kazen štirih let in pol zapora ter 34 tisoč evrov denarne kazni. V primeru Raščana pa je za prvo dejanje predlagala dve leti in šest mesecev zapora ter 15 tisoč evrov kazni, za drugo dejanje leto in deset mesecev zapora ter 10 tisoč evrov kazni, kot enotno kazen pa štiri leta in dva meseca zapora ter 24 tisoč evrov stranske denarne kazni.

Kot je pojasnila sodnica, se je senat odločil za nekoliko nižje kazni od predlaganih zaradi oddaljenosti dogodka (očitki namreč segaj v leto 2008), pri Kovačiču je upoštevalo tudi njegovo doslejšnjo nekaznovanost. Sodišče pa ni dvomilo, da sta dejanje izvršila, ker je potrdil dolgotrajni postopek, v katerem so zaslišali več kot 50 prič in pregledali veliko listinske dokumentacije. 

Že obsojena, a ...

Sodba še ni pravnomočna, tožilstvo bo o tem, ali se bo zaradi nižje kazni, kot so jo predlagali, pritožilo, še razmišlja, obtožena se bosta zoper sodbo zagotovo pritožila. Tako obtožena kot njuna odvetnika so ves čas postopka vztrajali, da banka pa da ni utrpela škode, ampak je s poslom celo zaslužila. Ob tem poudarjajo, da je bil Raščan zaradi poslov z družbo Delo Revije že pravnomočno obsojen na ljubljanskem sodišču in je kazen v celoti odsedel, zaradi česar mu ne bi smeli za isto zadevo soditi še enkrat. O primeru Monera bodo tako odločali še višji sodniki, ki bodo že prihodnji teden odločali o pritožbah Kovačiča in Raščana zoper sodbo, s katero sta bila na mariborskem sodišču avgusta lani obsojena zaradi preprodaje delnic elektro podjetij. Kovačiča je sodišče zaradi zlorabe položaja obsodilo na leto in pol zaporne kazni, Raščana pa na leto in štiri mesece zapora.

Kovačiču skupaj z Manjo Skernišak ter še dvema nekdanjima visokima uslužbencema banke Igorjem Šujico in Borisom Cekovom v Mariboru sodijo še zaradi domnevno spornih poslov s hrvaškimi nepremičninami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta