Primer TEŠ: Kako je z vročanjem obtožnice?

Gordana Possnig Gordana Possnig
18.10.2020 16:52

Pred več kot štirimi meseci je tožilstvo vložilo obtožnico zoper 12 fizičnih oseb in dve pravni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz dimnikov šoštanjskih termoelektrarn bo šlo še veliko dima, preden se bodo začelo sojenje.
Andrej Petelinsek

Dobre štiri mesece in pol po tistem, ko je specializirano tožilstvo na celjsko sodišče vložilo obtožnico v zadevi nepravilnosti, šlo naj bi za zlorabo položaja in pranja denarja pri gradnji petega in šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ), smo na celjsko sodišče povprašali, ali so obtožnice že vročene. Spomnimo, da je tožilstvo vložilo več kot 1200 strani debelo obtožnico zoper dvanajsterico naših in tujih državljanov ter zoper dve podjetji - slovensko in tuje. Skupaj jima očitajo 24 kaznivih dejanj. Tako naj bi se med obtoženci znašli nekdanji direktor TEŠ Uroš Rotnik, vodjo projekta TEŠ 6 Bojan Brešar, lobist Peter Kotar in njegovo podjetje Sol Intercontinental (po poročanju portala Necenzurirano.si je svoje podjetje poslal v likvidacijo), direktor podjetja CEE Boštjan Kotar, zaposleni iz TEŠ Jože Lenart, Jože Dermol, Darko Weiss in Miran Leban, vodja prodaje elektrarn v družbi Alstom Power Frank Lehmann, nekdanji izvršni direktor Alstom Austria Josef Reisel, finančni strokovnjak Bogdan Pušnik, davčni svetovalec Darko Končan in francosko podjetje Alstom Power.

Obtožnico dvignili tudi v Alstomu

S celjskega sodišča so nam pisno odgovorili, da so vročili obtožnico vsem dvanajstim fizičnim osebam in dvema pravnima osebama. Kot zadnji je obtožnico ob ponovnem vročanju dvignil francoski Alstom, dobavitelj opreme za termoelektrarno. "Žal povratnice za vročitev Alstomu še nimamo. Težko pa tudi napovedujemo, kdaj bo, saj je vročanje v tujino žal zelo nepredvidljivo. Pritožbe so bile za zdaj vložene s strani trinajstih obdolžencev, rok še ni potekel le za Alstom. Vse pritožbe se bodo reševale hkrati, saj gre za enotno obtožnico. Nadaljnji potek postopka je odvisen od odločitve o ugovorih zoper obtožnico, saj se sojenje lahko začne šele po njeni pravnomočnosti," pojasnjuje predsednica celjskega sodišča Petra Giacomelli.

Aretacije novembra 2014

Odmevne aretacije trojice - Rotnika, Pušnika in Končana - so policisti izvedli 4. novembra 2014. Trojica je bila osumljena pranja denarja, pridobljenega s storitvijo kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic pri nabavi tehnološke opreme za TEŠ. Tako naj bi si bil Rotnik med letoma 2007 in 2013 nezakonito pridobil za več kot 870 tisoč evrov provizij za obnovo petega in šestega bloka TEŠ. Denar naj bi bil pridobil z zlorabo uradnega položaja ali pravic med letoma 2006 in 2009. To naj bi bile provizije Alstoma, ključna oseba pri teh poslih naj bi bil Peter Kotar, svetovalec nekdanjega prvega moža TEŠ pri poslih med TEŠ in Alstomom. Kotarjevo podjetje Sol Intercontinental naj bi bilo namreč dobilo več kot tri milijone evrov provizije. Rotnik naj bi bil od Kotarja dobil 870 tisoč evrov v gotovini, to pa kasneje skušal oprati prav s pomočjo Pušnika in Končana.

Kriminalisti so začeli zbirati informacije o domnevnih nezakonitostih konec leta 2010, junija 2012 so potekale prve hišne preiskave. Ob aretaciji trojice v letu 2014 so kriminalisti kazensko ovadili deseterico, osumili so jo zlorabe položaja. Tedaj je bilo ovadenih osem ljudi iz Slovenije in dva iz tujine, ki naj bi bili od februarja 2006 do januarja 2007 sodelovali ali pomagali pri sklenitvi pogodbe za rekonstrukcijo opreme bloka 5 v skupni vrednosti skoraj dveh milijonov in pol. Osumljeni naj bi bili tujemu dobavitelju in z osumljenci povezani gospodarski družbi iz Ljubljane za navidezno svetovanje pridobili premoženjsko korist v vrednosti 365 tisoč evrov. Drugi očitek je segal v obdobje od avgusta 2006 do oktobra 2009, ko naj bi bili sklenili pogodbo za gradnjo bloka 6. Na podlagi javnega razpisa so tujemu dobavitelju pridobili posel za dobavo tehnološke opreme v skupni vrednosti 654 milijonov evrov. Kasneje so s tujim dobaviteljem sklenili več pogodb in javno naročilo, katerega skupna vrednost je narasla na milijardo in 18 milijonov evrov. Tujemu dobavitelju so, kot so tedaj razkrili kriminalisti, omogočili slabih 285 milijonov evrov premoženjske koristi, za kolikor je bila oškodovana Termoelektrarna Šoštanj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta