Obtožbe o korupciji: Primož Ulaga pravi, da od nikogar nikoli ni nič zahteval

Damijana Žišt Damijana Žišt
19.10.2020 18:04

Nekdanji skakalec in direktor nordijskih reprezentanc ter predsednik Smučarske zveze Slovenije Primož Ulaga na sodišču zaradi o nezakonitem prejemanju daril

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdanji skakalski šampion Primož Ulaga (ob njem njegov odvetnik Aljoša Dežman) očitke tožilstva zanika.
Damijana ŽIŠT

"Ne čutim se krivega in krivde po obtožnici ne priznam. Od nikogar nikoli nisem nič zahteval ali koga celo izsiljeval v zvezi s sponzorskimi oziroma donatorskimi sredstvi, da mi torej izplača nagrado oziroma provizijo," je na današnjem predobravnavnem naroku pred okrožno sodnico Ano Testen povedal Primož Ulaga, nekdanji odlični skakalec in nekdanji direktor nordijskih reprezentanc ter predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS). Ulaga se je znašel na sodišču, ker mu tožilka Petra Vogrinec v obtožnici očita štiri kazniva dejanja nezakonitega sprejemanja daril. Za omenjeno kaznivo dejanje zakon predpisuje do pet let zaporne kazni. Gre za zgodbo izpred sedmih let, ko je Ulaga v vlogi predsednika Smučarske zveze Slovenije iskal osebne sponzorje za naše takrat najboljše smučarske skakalce, potem pa naj bi bil od njih terjal delež od teh pogodb. Sporni posli naj bi bili oktobra 2013 Ulago odnesli s položaja predsednika zveze, uradno je sicer odstopil zaradi osebnih razlogov. Ker Ulaga ni priznal krivde, se mu bo začelo sojenje; datum še ni znan. Tožilka pa je prosila sodnico, naj se sojenje začne čim prej, saj bo zadeva zastarala marca 2023.

Od skakalcev ni dobil denarja

Tožilka je predstavila obtožnico, iz katere izhaja, da je Ulaga neugotovljenega dne, najmanj pa od marca 2013, ko je SZS na novo sklepala pogodbo o sodelovanju s skakalcem Jurijem Tepešem za sezono 2012/13, njegov sponzor pa je bil OMW Avstrija, od njega zahteval osem- do desetodstotni delež oziroma provizijo od 20 tisoč evrov, kolikor je OMW namenil Tepešu donatorskih sredstev. To pa je znašalo 1600 evrov. Tepež omenjenega zneska ni izročil Ulagi, je pa že samo dejstvo, da je Ulaga od njega zahteval provizijo, kot trdi tožilstvo, kaznivo dejanje nezakonitega sprejemanja daril. Junija 2013 je Ulaga od skakalcev Roberta Kranjca in Primoža Prevca zahteval, da mu izročita osem odstotkov od nagrade, ki sta jo dobila od SZS zaradi odličnih rezultatov v sezoni 2012/13, izhaja iz obtožnice. Kranjec in Prevc v to nista privolila in zahtevane provizije Ulagi nista izročila. Kakšen znesek bi morala izplačati Ulagi, ni znano, saj bi prejela različni vsoti izplačane nagrade SZS.

Tožilstvo Ulago še bremeni, da je od pomočnikov trenerja A moške reprezentance za smučarske polete Nejca Franka in Janeza Grilca zahteval, naj mu, ker sta na službenih bundah nosila sponzorski znak Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), za kar je HSE doniral 2500 evrov, nakažeta po 25 odstotkov provizije, kar je znašalo 625 evrov za oba. Omenjeno provizijo je Frank zase in za Grilca Ulagi plačal, trdi tožilstvo. Podoben primer je bil tudi s skakalcem Andražem Pograjcem; Ulaga naj bi bil prav tako za nošenje znaka HSE na smučarski bundi, za kar je HSE doniral 2000 evrov, od skakalca zahteval, naj mu izroči 25 odstotkov provizije, kar je znašalo 500 evrov. Po trditvah tožilstva je Pograjc omenjeni denar Ulagi izročil.

"Delal le v dobro skakalcev in SZS"

Z domnevno korupcijo, v katero naj bi se bil med svojim mandatom na čelu SZS zapletel Ulaga, so se že leta 2013 ukvarjali organi SZS in tudi protikorupcijska komisija. Primož Ulaga je prišel na čelo SZS leta 2012. Zdržal je dobro leto, vmes pa se je zapletel v številne spore z izvršnim odborom SZS, ki mu je kot najvišji organ zveze preprečeval njegove številne namere, tudi to, da bi funkcijo predsednika opravljal profesionalno. Da je od skakalcev terjal provizije in da je to počel tudi v času, ko je bil direktor nordijskih reprezentanc, je Ulaga nedavno potrdil za Dnevnik. Povedal je, da v tem niti takrat niti zdaj ne vidi nič spornega, češ da je vedno deloval v dobro skakalcev in SZS nasploh. "Ja, vem. Na dan bo prišla obremenilna elektronska pošta, v kateri sem omenjal nagrado zase. A želel sem le, da bi skakalci dobili več. Pogledal sem, koliko so za osebna sponzorstva dobivali do takrat. Potem sem obljubil, da jim bom jaz priskrbel več denarja. Od razlike pa da sem upravičen tudi do nagrade v višini sedmih odstotkov. To je nekaj povsem običajnega v svetu športa. Gre za posel, za profesionalni odnos. Močno pa smo se sprli takrat, ko je Robi Kranjec kot aktualni svetovni prvak v poletih zase terjal več od drugih. Usekala sva se …," je za Dnevnik razlagal Primož Ulaga in zatrdil, da se je potem raje odločil, da odide, in da od skakalcev ni dobil ničesar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta