Nekdanji kriminalist bo moral v zapor za več kot šest let

Damijana Žišt Damijana Žišt
24.09.2020 18:15

Zaradi več kaznivih dejanj je bil danes na ljubljanskem okrožnem sodišču na šest let in sedem mesecev zapora še ne pravnomočno obsojen nekdanji ljubljanski kriminalist Danilo Lavrinc.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Delovali ste kot dvojni agent, za obe strani, za policijsko in kriminalno, informacije ste podajali obema stranema, tako kot je vam ustrezalo," je sodnica Danila Lavrinca oštela na izreku sodbe.
Tomaž SKALE /Dnevnik

"Vaš napuh vas je veliko stal, kot kriminalist ste zlorabili svoj položaj in močno prestopili sicer tanko mejo med vami in vašimi informatorji. Ugotovili ste, da lahko z informacijami, ki ste jih imeli z obeh strani, če lahko tako rečem, z bele, policijske in temne, kriminalne, močno manipulirate in pri tem dobite koristi zase. Delovali ste kot dvojni agent, za obe strani, za policijsko in kriminalno, informacije ste podajali obema stranema, tako kot je vam ustrezalo. Kot policist ste tudi vedeli, kje lahko pridete do droge, v tem primeru tablet, ki so vam bile zasežene. In ker ste vsa očitana kazniva dejanja storili kot kriminalisti, je vaše ravnanje še toliko bolj zavržno in zaradi tega sem vas tudi obsodila na višjo zaporno kazen," je v izreku sodbe na ljubljanskem okrožnem sodišču 39-letnemu nekdanjemu ljubljanskemu kriminalistu Danilu Lavrincu dejala sodnica Ana Testen. Zaradi trgovanja z drogo, zlorabe uradnega položaja, ki ga je zlorabil kot kriminalist oddelka za kriminalistično obveščevalno dejavnost ljubljanske policijske uprave, in ponarejanja denarja je bil Lavrinc danes obsojen na šest let in sedem mesecev zapora.

Testenova mu je izrekla še ukrep prepovedi opravljanja poklica policista za obdobje petih let po prestani kazni. Soobtoženemu, 51-letnemu Filipu Didoviću, ki naj bi bil tajni delavec policije in je menda uradno delal za Lavrinca, pa je sodišče zaradi trgovanja z drogo izreklo leto in štiri mesece zapora. Sodišče pa je Lavrinca oprostilo očitkov specializiranega državnega tožilstva (SDT), da je v službeni omarici neupravičeno hranil 119 nabojev, ki bi jih sicer moral vrniti delodajalcu po končanih strelskih vajah. Sodba še ni pravnomočna, obramba obtoženih pa je že napovedala pritožbo.

Kolegi so ga tajno opazovali in mu prisluškovali

Zgodba okoli kriminalista Lavrinca se je začela odvijati oktobra 2019. Tedaj je policija obravnavala moškega, osumljenega, da čez mejo vozi ilegalne prebežnike. Policistom je povedal, da ima njegov prijatelj stik z nekim policistom, ki ga kličejo Deni, in da za plačilo 500 evrov uredi, da tistih, ki vozijo ilegalne prebežnike in drogo, ne bo ustavila policija. Omenjeni moški naj bi bil večkrat skupaj s prijateljem, čigar zveza naj bi bil policist Deni. Moški je na fotografiji, ki mu jo je pokazala policija, kot Denija prepoznal policista Lavrinca. Ker je torej obstajal sum, da policist Lavrinc prejema podkupnino v zameno za informacije, kje so policijske patrulje, da osumljenci kaznivih dejanj ne bi naleteli nanje, je policija o tem obvestila posebni oddelek SDT. Sodišče je nato izdalo sodne odredbe za prikrite policijske ukrepe zoper Lavrinca.

Tajno so ga opazovali in snemali njegove telefonske pogovore. Tako je policija prišla do podatkov, da naj bi bil Lavrinc trgoval z drogo oziroma s prepovedanimi tabletami Florimidal. To so uspavalne tablete, ki vsebujejo psihoaktivne snovi, ki so razvrščene na seznam prepovedanih drog. Osumili so ga, da je od nekoga kupil tri tisoč omenjenih tablet, zanje je odštel tri tisoč evrov in jih prav tako hranil v službeni omarici. Nato naj bi jih bil večkrat v službenem avtomobilu policije odpeljal do Didovića, ki naj bi bil zanj prodajal tablete, in sicer po 1,30 evra za eno. Lavrinca so tedaj kolegi sumili tudi, da je nekomu v kriminalnem podzemlju posredoval dokument z analitično informacijo policije, kjer so bili navedeni vsi podatki o mreži pravnih in fizičnih oseb, ki se ukvarjajo s prodajo rezervnih delov za avtomobile, in evidenco kaznivih dejanj, ki jih vodi policija o osumljencih kaznivih dejanj in oškodovancih. V njegovem službenem avtomobilu pa so našli še dva ponarejena bankovca po 50 evrov, ki ju je dobil od svojega informatorja, vendar tega ni naznanil nadrejenim in napisal uradnega zaznamka. Vsi ti očitki policije so se kasneje znašli v obtožnici in zanje je bil Lavrinc danes tudi obsojen.

V obrazložitvi sodbe delila življenjske nauke

​Sodnica Testenova je bila zelo ostra v obrazložitvi sodbe, obtoženemu pa je povedala tudi več življenjskih naukov. Dejala je, da je kot kriminalist močno zlorabili svoj položaj in osebam iz kriminalnega podzemlja v zameno, verjetno za kakšne usluge, predajal operativne informacije policije. Lavrinc je namreč imel možnost dostopa do zaupnih in operativnih informacij policije. Pri teh dejanjih je tudi brezkompromisno zlorabil sodelavko, ki mu je zaupala svoje geslo za dostop do računalnika in zaupnih informacij. "Iz tajno posnetih telefonskih pogovorov in videoposnetkov vaših sestankov z vašimi informatorji in drugimi člani kriminalnega podzemlja se je videlo, da ste zelo uživali v njihovi družbi, da ste se počutili zelo pomembnega, saj ste bili kriminalist in ste imeli moč nad njimi. Pri tem pa ste močno presegli mejo med svojo službo kriminalista in svetom kriminalnega podzemlja," je poudarila sodnica. Povedala je še, da se bo obtoženi, ne glede na to, da je zanikal vsa dejanja in govoril, da mu je bilo vse podtaknjeno, česar mu sodišče ni verjelo, enkrat moral zavedati, da je ravnal narobe. "O tem boste imeli čas razmišljati v zaporu. Ker ste pravnik, verjamem, da boste v zaporu s pisanjem pritožb zapornikom lahko veliko zaslužili. Na srce pa vam polagam, čuvajte to, kar imate, svojo ženo in mladoletna otroka," je še dodala Testenova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta