Rado Snežič in Meltal: Trinajst let po aretaciji ga čaka zatožna klop

Vesna Lovrec
12.04.2021 07:00
Nekdanji lastnik Meltala Rado Snežič se je po hišnih preiskavah februarja 2008 branil, da se ni dogovarjal z direktorji slamnatih podjetij o utaji davka. Nedavno pa je vpletenost v afero priznalo že pet slamnatih direktorjev
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V tednu, ko so se pričele hišne preiskave v aferi Meltal, je Rado Snežič pripotoval iz ZDA in sklical tiskovno konferenco. Policisti so mu z aretacijo preprečili, da bi z novinarji spregovoril prej kot z njimi. Foto: Marko VANOVŠEK
Marko Vanovsek

Trinajst let je minilo od odmevne aretacije lastnika in direktorja mariborskega Meltala Rada Snežiča, ki so ga policisti konec februarja 2008 prijeli pred očmi novinarjev, pred hotelom Piramida v Mariboru, kamor je podjetnik ob vrnitvi iz ZDA povabil medije na novinarsko konferenco. Še isti dan, nekaj pred polnočjo, so ga izpustili na prostost. V policijskem pridržanju je bil vsega osem ur, po Snežičevih besedah so policisti z njim ravnali korektno. "Eden mi je celo rekel, da se nam po njegovem mnenju ne bo treba znova srečati," je izjavil davnega marca 2008. Da se bo kriminalistična preiskava ustavila že v predkazenskem postopku, je bil tedaj prepričan tudi Meltalov odvetnik Boris Mileta.

Obtožnica vložena dvanajst let po razkritju afere

Oba sta se motila. Sedem mesecev kasneje so mariborski kriminalisti kazensko ovadili enajst ljudi, ki jih je v zvezi z afero Meltal in slamnatimi podjetji doletela hišna preiskava. Očitek v ovadbi je bil, da sta se Rado Snežič in njegova desna roka Damijan Zorko z direktorji slamnatih družb dogovorila, da bosta vsakodnevno plačevala račune za blago, ki Meltalu naj ne bi bilo dobavljeno. Z opisanim ravnanjem, ki je domnevno potekalo v letih 2006 in 2007, naj bi bili vpleteni pridobili 7,8 milijona evrov protipravne premoženjske koristi. Osumljene so ovadili zaradi zlorabe položaja ali pravic in kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin, enega od njih pa še zaradi zatajitve finančne obveznosti, ker naj bi bil Fursu predložil neresnične podatke o obračunu vstopnega DDV in s tem preslepil davkarje, ki so Meltalu potem izplačali okoli pol milijona evrov vstopnega davka.

Leto kasneje je tožilstvo zoper enajsterico vložilo zahtevo za preiskavo. Dolgo se je zdelo, da je primer obstal na mrtvi točki, a realnost je daleč od tega. Preiskava je bila uvedena, skozi njo pa se je pokazalo, da v afero ni bilo vpletenih samo enajst osumljenih, pač pa več kot dvakrat več. Specializirano državno tožilstvo je dvanajst let po hišnih preiskavah lani vložilo obtožnico zoper 25 ljudi. Zdaj jim tožilstvo ne očita več zlorabe položaja ali uradnih pravic, pač pa direktorje slamnatih podjetij bremeni zgolj tega, da so pomagali pri zatajitvi finančnih obveznosti, Snežič pa je poleg utaje davka obtožen še goljufije.

Pet jih je krivdo že priznalo

Dve leti po hišnih preiskavah se je Snežič v intervjuju za Dnevnik branil, da tožilstvo nima nobenega dokaza o njegovem sodelovanju s slamnatimi podjetji in da zaradi tega niso našli nikogar, ki bi jim rekel: "Dobili ste me, denar sem dajal Snežiču." "Seveda ga niso odkrili, saj takšne osebe ni," je tedaj vztrajal Snežič, danes pa tega ne more več trditi. Od 23 obtoženih direktorjev slamnatih družb jih je pet krivdo že priznalo. Trije so sporazum o priznanju krivde s specializiranim tožilstvom sklenili, še preden jih je mariborsko sodišče poklicalo na zatožno klop. Še dva sta priznala na predobravnavnem naroku prejšnji teden, ko sta slišala ponudbo višje tožilke Bojane Podgorelec in okrajnega tožilca Tomaža Baumana, da ju v primeru priznanja ne bo doletela hujša kazen od pogojne obsodbe. Sodnica Danila Dobčnik Šošterič priznanja peterice še ni sprejela. Narok za izrek kazenske sankcije namerava zanje razpisati šele, ko bo odločila o dokazih, katerih izločitev terja prvoobtoženi Rado Snežič. Katere dokaze problematizira, bo javno znano predvidoma 10. maja, ko namerava Snežič iz svojega drugega doma na Floridi pripotovati v domovino in sesti na zatožno klop.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta