Razveljavili sodbo za umor na Polzeli

Gordana Possnig
16.11.2021 19:00

Celjsko višje sodišče je razveljavilo sodbo za Andreja Vrščaja, ki ga je okrožno sodišče marca spoznalo za krivega umora materinega prijatelja in ga obsodilo na 23 let in pol zapora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Policisti na kraju umora na Polzeli
Foto: Gordana POSSNIG

Gordana Possnig

Na celjskem višjem sodišču so nam uradno potrdili, da je obsodilna sodba zoper 45-letnega Polzeljana Andreja Vrščaja, obtoženega umora materinega 69-letnega prijatelja Vinka Pekliča in povzročitve hude telesne poškodbe na škodo njegove matere Neže Vrščaj, padla. Razlogov za razveljavitev sodbe nam še niso mogli razkriti, ker odločbe o tem še niso spisali oziroma vročili strankam. Pričakovati je, da se bo to zgodilo v začetku prihodnjega tedna. So pa na višjem sodišču pojasnili, da obtoženi ostaja v priporu. Tožilstvo si bo v ponovljenem sojenju zagotovo prizadevalo, da se postopek zaključi do 11. maja prihodnje leto. Če bi se zgodilo, da obtoženemu sodba do takrat ne bi bila izrečena, se bo smel braniti s prostosti, saj bosta takrat minili dve leti od vložitve obtožnice.

Andrej Vrščaj bo na novo sodbo za svoje početje čakal v celjskem priporu.
Foto: Gordana POSSNIG

Gordana Possnig

Umor se je zgodil 1. februarja lani

Prvostopenjsko sodišče je Vrščaja 1. marca letos obsodilo na kazen 23 let in pol zapora. Zločin se je zgodil 1. februarja lani na vrtu stanovanjske hiše Vrščajevih v središču Polzele. Kot zatrjuje tožilstvo, je Polzeljan tedaj s sekiro razsekal glavo materinemu prijatelju. S petimi udarci s sekiro mu je povzročil hude poškodbe hrbtenjače, zaradi česar je 69-letnik umrl.

Sodni senat je na prvem sojenju presodil, da je dokazni postopek pokazal, da je obtoženi brez kančka dvoma kriv umora. "Storil ga je na zahrbten način in v trenutku, ko oškodovanec tega ni pričakoval," je bilo povedano v obrazložitvi sodbe. Poleg umora je bil obsojen še zaradi povzročitve hude poškodbe. Poškodoval je lastno mater, ko je ta hotela posredovati, on pa jo je odrinil, zaradi česar je padla in si zlomila roko.

A se je Vrščaj na sodbo pritožil. Pritožbo je spisala njegova nova zagovornica, odvetnica Maksimiljana Kincl Mlakar, ki je zamenjala odvetnika Ivana Levca, ki ga je branil na prvem sojenju. V pritožbi na sodbo je med drugim navedla, da je bila zahteva obrambe po izključitvi javnosti iz predobravnavnega naroka in nato tudi z glavnih obravnav utemeljena, saj bi moralo sodišče upoštevati varstvo osebnega in družinskega življenja obdolženca in oškodovanke. A sodišče tega ni storilo. Po mnenju obrambe so se na sojenju zato bistveno kršile določbe kazenskega postopka. Obramba tudi meni, da je bil obdolženi v času dogodka bistveno zmanjšano prišteven, ne pa zgolj zmanjšano prišteven. Klinc Mlakarjeva je zato v pritožbi predlagala, da se sodba spremeni in da se obdolženca oprosti očitanih mu kaznivih dejanj oziroma da se sodba vsaj razveljavi in vrne v ponovno sojenje na prvo stopnjo. Kot rečeno, bodo informacije o razlogih za razveljavitev sodbe znane prihodnji teden, ko bo jasno tudi to, ali bo Vrščaju vnovič sodil isti ali spremenjeni senat.

Usodno sekanje drv

Spomnimo, da se je spor med obdolžencem in žrtvijo zgodil med sekanjem drv v sobotnem zgodnjem popoldnevu na vrtu pred hišo. Vrščaj je, sodeč po napisanem v obtožnici, Pekliča najprej z levo roko prijel tako, da se mu ta ni mogel izviti iz prijema, nato pa ga je odvlekel do kupa drv, kjer je z desno roko pograbil sekiro in z njenim ostrim delom nesrečnega moškega od zadaj petkrat udaril in ga smrtno poškodoval. To naj bi bil storil naklepoma, saj je bil jezen na materinega prijatelja, ker ta ni maral njegovega prijatelja Edina Muratovića. Po krvavem zločinu je Vrščaj sedel v avto in se odpeljal v Avstrijo, kjer je policistom povedal, kaj je storil v Sloveniji. Vse to je po mnenju psihiatričnega in psihološkega izvedenca storil v stanju zmanjšane prištevnosti, vendar ne bistveno zmanjšane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta