Sodba za poskus uboja: "Milenki, vi ste držali sekiro v rokah!"

Dragu Brajdiču - Milenkiju iz romskega naselja Brezje je sodišče za poskus uboja prisodilo osem let zapora. Kaj dosti olajševalnih okoliščin ni našlo, razen hude opitosti in bistveno zmanjšane prištevnosti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za poskus uboja je zagroženih od pet do petnajst let zapora. Drago Brajdič - Milenki (v ospredju) jih je dobil osem. Njegov sin Drago Brajdič - Dejvison (sedi v ozadju) si je za povzročitev lahke telesne poškodobe prislužil pogojno kazen kot tudi njegov ded Drago Brajdič - Džoko. Foto: Dragana STANKOVIĆ/DNEVNIK
Foto: Dragana Stanković/Dnevnik

Čeprav smo na novomeškem okrožnem sodišču na sedmih glavnih obravnavah in pri zaslišanju več kot 30 prič slišali dve popolnoma nasprotujoči si zgodbi o dogodku sredi romskega naselja Brezje julija lani, sodnica Mojca Hode na podlagi izvedenih dokazov ne dvomi o krivdi 39-letnega Draga Brajdiča - Milenkija. "Vi ste tisti, ki je držal sekiro v rokah," mu je dejala v obrazložitvi sodbe. "Šestnajstletni Valentin nikoli več ne bo funkcioniral, kot je pred tem dogodkom. Da je ostal živ, se lahko zahvali le hitri zdravniški pomoči."

Valentina je Milenki s kovinskim delom sekire tako močno udaril po glavi, da mu je razklal lobanjo in poškodoval možgane. Dejanje je po mnenju sodišča storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti in sposobnosti obvladovanja, saj je bil v času dogodka močno alkoholiziran, kar je pri njem sprožilo močno agresijo. To pa je tudi edina olajševalna okoliščina, ki jo je sodnica našla pri obtoženem. Obsodila ga je na osem let zapora.

Dodatnih šest mesecev mu je prisodila še za povzročitev lahke telesne poškodbe, ki jo je utrpel Valentinov oče Danijel Kovačič, ko se je vrgel na sina, da bi ga zaščitil, a so ga drugi začeli tepsti z železnimi palicami. Kriva za povzročitev lahke telesne poškodbe sta tudi druga dva Draga Brajdiča, 59-letni Milenkijev oče Džoko in 19-letni Milenkijev sin Dejvison. Sodnica jima je prisodila pogojni kazni devet oziroma šest mesecev zapora s preizkusno dobo štirih oziroma treh let.

Kdo je udaril prvi?

Vse se je začelo, ko sta se Danijelova sinova po naselju vozila s skiroji, kar je Milenkija razjezilo in jima je začel groziti. Ko sta to povedala doma, so Kovačičevi najprej klicali policijo, nato pa se sami odpravili k Brajdičevim, da bi se pogovorili. Toda Brajdičevi že ves čas trdijo, da so jih Kovačičevi, ki naj bi imeli pri sebi tudi solzivec in pištolo, prišli napadat in da ni bil Milenki tisti, ki je udaril po Valentinu, ampak njegov mladoletni zet. "Ko je ta videl, da je Valentin zbil Milenkija po tleh, se je ustrašil zanj, prijel sekiro, ki je bila v bližini, in zamahnil," so govorili na sodišču. Po besedah policista Tomaža Beleta, ki je s kolegom prvi prišel na kraj dogodka, je mladoletnik že na kraju tudi nenavadno ponosno razlagal, kako je on udaril Valentina po glavi.

Toda sodnica zgodbi Brajdičevih ni verjela. "V vsej tisti zmešnjavi so imeli dovolj časa, da mladoletnika pripravijo, kaj naj pove," je dejala. "Brajdičevi in njihovi svojci so selektivno povedali samo svojo zgodbo, in to do podrobnosti enako, niso pa hoteli odgovarjati na vprašanja. Take priče ne morejo biti verodostojne."

Po besedah Milenkijeve odvetnice Tatjane Medic je dogodek res grozljiv in nedopusten. "Toda teža samega kaznivega dejanja ne sme biti razlog za obsodbo, če niso predstavljeni nedvoumni dokazi." Kot je med drugim dejala, je povsem nemogoče, da bi se Milenki ob tako hudi opitosti sploh pobral s tal in kar nekje našel sekiro.

Veliko dokazov, vprašljiva kakovost

Četudi je po mnenju obrambe več dokazov in prič govorilo v prid Milenkiju, pa po besedah sodnice "kvantiteta dokazov še ne pomeni kvalitete". Večji del tistih, ki so videli sam dogodek, se namreč v preiskavi poimensko ni želelo izpostaviti in sodelovati "zaradi strahu pred Brajdiči", kot so že na kraju povedali policistoma. Brajdičevi naj bi skušali med sojenjem vplivati tudi na Daliborja B., razen članov obeh družin edinega, ki se je izpostavil in pričal proti Milenkiju. Kot je dejal, naj bi mu grozili in pritiskali nanj, naj umakne izjavo, ponujali naj bi mu celo denar. Zato sta si Džoko in Dejvison že prislužila kazensko ovadbo.

Okrožna državna tožilka Renata Brodarič Trentelj, ki je za poskus uboja predlagala deset let zapora, je napovedala pritožbo. To je pričakovati tudi od obrambe, čeprav je Milenki, ki ves čas trdi, da ni storilec, po izreku sodbe sodnici dejal, da bi rad na prestajanje kazni odšel kar takoj, torej še pred pravnomočnostjo sodbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta