Sodba znanemu gostincu in njegovi hčerki: Obsojena zaradi poskusa oškodovanja upnikov

Gordana Possnig Gordana Possnig
22.10.2020 18:15

Nekdanji propadli gostinec Zvone Štorman in njegova hči Elizabeta Štorman zaradi poskusa oškodovanja upnikov obsojena na leto dni zapora s preizkusno dobo dveh let

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zvone Štorman je brez besed poslušal sodbo na celjskem sodišču.
Gordana Possnig

Nekdanji poznani slovenski gostinec Zvone Štorman, ki je 30. aprila 2014 pristal v osebnem stečaju, in njegova hči Elizabeta Štorman sta bila na celjskem sodišču zaradi poskusa oškodovanja upnikov obsojena na pogojno kazen leta dni zapora s preizkusno dobo dveh let. Zvone Štorman, ki mu ni treba plačati sodnih stroškov, se je razglasitve sodbe udeležil, po koncu pa je stavbo celjskega sodišča skupaj z odvetnikom svoje hčere Elizabete Štorman Rudijem Potrpinom (nje na razglasitev sodbe ni bilo) zapustil pri zadnjih vratih sodišča in se s tem izognil medijem. Njegova hči bo morala plačati polovico sodnih stroškov v višini nekaj manj kot 400 evrov in sodno takso. Dvojica je poskusa oškodovanja upnikov obtožena zaradi zlorabe instituta zemljiškega dolga.

Sodnica Alenka Jazbinšek Žgank je v razglasitvi sodbe povedala, da je skoraj v celoti, razen pri izreku kazenske sankcije, sledila tožilstvu, ki je za dvojico predlagalo kazen po leto dni zapora. Pri izreku pogojne kazni pa je sodnica sledila sodni praksi s področja gospodarskega kriminala pri nas, kjer so se s pogojnimi sankcijami izvlekli obsojenci, ki so imeli za seboj precej višje zneske oškodovanj kot Štormana, kjer je ostalo zgolj pri poskusu oškodovanja. Zato se ji zdi izrek zaporne kazen za dvojico krivičen. Po njenih besedah pa je sicer dokazni postopek dokazal, da je Zvone Štorman še pred ustanovitvijo zemljiškega dolga na svoje nepremičnine vedel, da ni zmožen plačevati dolgov oziroma kredita KBM Leasingu, kateremu je bil ob prekinitvi pogodbe dolžan že več kot 1,5 milijona evrov. Vse to je vedela tudi njegova hči Elizabeta, ki se je, kot je povedala ena izmed zaslišanih prič, tudi udeleževala sestankov.

Tožilstvo je očetu in hčeri očitalo poskus oškodovanja upnikov v višini najmanj 155.000 evrov, kolikor je znašala likvidacijska vrednost nepremičnin upokojenega gostinca. Zvone Štorman je zaradi prezadolženosti aprila 2014 ustanovil zemljiški dolg v višini 360 tisoč evrov, da bi obvaroval svoje imetje pred rubežem, nanj pa se je brez pravnega temelja in brez razloga (nista bila v dolžniško-upniškem razmerju) vpisala njegova hči Elizabeta.

Okrožna državna tožilka Katja Kunej je po prihodu iz sodne dvorane med drugim povedala: "Tožilstvo je glede na visok znesek, ki sta ga poskušala pridobiti, za oba obdolženca predlagalo izrek zaporne kazni, pri tem pa izhajalo iz dejstva, da je do poskusa prišlo zgolj zaradi ravnanja tretjega, in sicer zaradi prerekanja terjatve stečajne upraviteljice. Glede pritožbe bomo ponovno proučili in pretehtali vse razloge, ki so vodili sodišče do izreka takšne kazenske sankcije, in se potem odločili, ali se bomo zoper sodbo pritožili."

Sodba še ni pravnomočna, pričakovati je pritožbo obrambe. Zvoneta Štormana sicer čaka še sojenje na žalskem okrajnem sodišču zaradi kršenja temeljnih pravic delavcev, ki jim od leta 2010 do 2014 ni izplačeval plač, regresov in socialnih prispevkov. Štorman je v osebnem stečaju pristal 30. aprila 2014, upnikom pa je ob tem ostal dolžan 6,5 milijona evrov. Nepoplačanih je ostalo 5,8 milijona evrov terjatev, postopek je bil lani novembra pravnomočno zaključen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta