Sojenje za družinsko nasilje: "Mislil je, da je bog"

Damijana Žišt
12.04.2022 17:55

Na nadaljevanju sojenja zakoncema, ki ju tožilstvo obtožuje družinskega nasilja, pričala obtoženčeva prva žena, ki je izpovedovala o nasilju nad njo in otroki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pretepal naj bi bil vse, tudi svoje otroke. Slika je simbolična.
Shutterstock

Vsi smo služili njemu, je na nadaljevanju sojenja učiteljskemu paru zaradi družinskega nasilja povedala priča. "Bil je glava družine, tudi v finančnem smislu, zato se je čutil zelo pomembnega, mislil je, da je bog. Zato je z leti postajal čedalje nasilnejši, ne le verbalno, tudi fizično. Nasilen je bil do mene in najinih skupnih otrok, in ko je tepel koga izmed nas, ga drugi nismo smeli zaščititi, ker je potem pretepel še tistega, ki se je vmešal. Tepel nas je po obrazu, nas lasal, ko smo padli na tla, nas je še za lase vlačil po tleh, nas brcal. Ko me je na primer nehal lasati, so mi z glave odpadali celi šopi las, še nekaj ur pa se zaradi bolečine v glavi nisem mogla počesati. Včasih je bilo res zelo hudo," je na sojenju zakoncema, 60-letnemu M. C. in njegovi 47-letni ženi Š. C. iz Ljubljane, pričala obtoženčeva nekdanja žena D. O. Oba obtožena sta učitelja. On poučuje psihologijo na eni od ljubljanskih srednjih šol, ona je učiteljica slovenščine in angleščine na osnovni šoli. Oba zelo hude očitke nasilja, ki jih je v obtožnico zapisal tožilec Mitja Kozole, zanikata. Sojenje poteka pred sodnico Polonco Valentinčič Bertoncelj.

Nasilje se je z leti stopnjevalo

Priča je bila z obtoženim poročena 19 let, leta 2009 sta se ločila, a je vse do sredine leta 2014 hodila k obtoženemu domov, kjer je živel z drugo ženo, zdaj prav tako obtoženo, in otroki, tudi iz prvega zakona. Priča je opravljala gospodinjska dela, obtoženemu izročala velik del svoje plače, vozila otroke na različne krožke in drugo.

Povedala je, da prva leta zakona obtoženi še ni bil nasilen, potem pa se je to nasilje iz leta v leto močno stopnjevalo, tudi s strani obtožene, ko je postala obtoženčeva druga žena. Tožilstvo obtoženca namreč bremeni, da sta se več let izživljala nad obtoženčevo prvo ženo in otroki, ki jih ima z M. C. Slednji naj bi bil storil kazniva dejanja med novembrom 2008 in junijem 2014. S prvo ženo ima šest otrok, ena hči jima je umrla v prometni nesreči maja 2013, ko je bila stara 19 let. Že v letu 2007 se je k obtoženemu preselila sedanja žena in nekaj časa so v skupnem gospodinjstvu živeli vsi - bivša žena in šest otrok ter sedanja žena, ki mu je prav tako rodila šest otrok. Tudi ona naj bi bila več let nasilna do moževe prve žene in njunih otrok.

Šokirana ob novici, da je mož drugi naredil otroka

Priča D. O. je povedala, da se je z obtoženim spoznala, ko je bila 21-letna študentka. Od nje je starejši pet let in pol in tedaj je že bil zaposlen, zato je na njegov predlog on upravljal njun denar, saj so njej veliko pomagali tudi starši. Ko je bil zaposlen na eni od srednjih šol v Kranju, je ustanovil krožek, ki ga je poimenoval Duhovnost in so ga obiskovali dijaki, kasneje pa tudi študentje. V krožek se je vključila tudi obtožena Š. C., člani tega krožka pa so hodili tudi k njim domov. Obtožena je k njim domov začela hoditi, ko je imela približno 16 let, priča in obtožena sta se razumeli. Potem pa je obtožena 2003 zanosila, priči je obtoženi rekel, da je oče eden od članov skupnosti Duhovnost. "Ko je bila že visoko noseča, se mi je zaupala, da je oče njenega otroka moj mož. Bila sem popolnoma šokirana, nisem mogla dihati. O tem sem vprašala tudi moža, ki mi je priznal, da je on oče. Rekel je, da to med nama nič ne spremeni, da me ima še vedno rad. Njej pa da je naredil otroka, ker je duhovno zelo napredovala in je to nagrada, da gre življenje naprej.

Potem se je čez nekaj časa preselila k nam, meni se je smilila, saj je bila v hudih stiskah. Naslednje leto sva z možem imela še enega otroka, mene pa je čedalje bolj zmerjal, da sem slaba mama, gospodinja in drugo, tudi fizičnega nasilja je bilo več," je pripovedovala priča.

Z obtoženim vztrajala le zaradi otrok

Na vprašanje sodnice, zakaj je toliko let trpela nasilje, zakaj obtoženega ni zapustila, še posebej, ker je visoko izobražena in razgledana, je priča dejala: "To sem se tudi sama najmanj milijonkrat spraševala. Zdaj vem, da bi ga morala zapustiti, ko še nisva imela otrok. Vendar pa do takrat v življenju nisem spoznala človeka, kot je on. Prva leta je bil zelo prijazen in ljubeč do mene, kasneje sem spoznala, da govori eno, dela pa drugo. Odtujil me je od prijateljev, staršev, nikomur nismo smeli povedati, da je nasilen do nas, z njim sem vztrajala le zaradi otrok. Tudi ko sva se ločila, sem hodila k njemu domov, ker je bil to edini način, da sem videla otroke. Večkrat mi je namreč rekel, da če ne bom skrbela za njegov dom, ne bom nikoli več videla svojih otrok. Skozi leta me je tako razvrednotil, da sem na koncu sama verjela, da sem nevredna živeti in da sem slaba mama, otroci so me morali klicati po imenu, obtoženo pa mama."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.