Tožba: Policistu očita, da je zaradi njega ob nogo

Gordana Possnig Gordana Possnig
11.02.2020 17:41

Na žalskem okrajnem sodišču se je začelo sojenje policistu celjske policijske postaje Janezu Piklu, ki ga zaradi povzročitve hude poškodbe kazensko preganja oškodovanec Andraž Žabota.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andraž Rabota trdi, da mu je policist med pridržanjem tako hudo poškodoval nogo, da so mu to morali amputirati. 
Gordana Possnig

Na žalskem okrajnem sodišču so začeli soditi celjskemu policistu Janezu Piklu, ki ga zaradi povzročitve hude poškodbe noge zasebno preganja oškodovanec Andraž Žabota. Zatrjuje namreč, da je poškodba, zaradi katere so mu kasneje morali amputirati levo nogo, nastala v policijskih postopkih. Policisti so ga pridržali 12. septembra 2016 na Ljubljanski cesti v Celju. Žabota je Pikla kazensko prijavil, a je posebni oddelek za pregon oseb s posebnimi pooblastili na specializiranem državnem tožilstvu njegovo ovadbo zavrgel z obrazložitvijo, da v tej zgodbi ni znakov za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti.

"Nogo mi je zvil, da je večkrat 'poknilo'"

Žabota se je zato odločil, da bo sam prevzel kazenski pregon. Preko svojega pooblaščenca je kot zasebni tožilec zoper policista vložil obtožni predlog, v katerem mu očita, da je nogo izgubil zaradi njega. Bremeni ga kaznivega dejanja povzročitve hude telesne poškodbe, ki pa je policist po njegovem ni zakrivil naklepno, pač pa iz malomarnosti, za kar je predpisana kazen do dveh let zapora. O policistu je v obtožnem predlogu zapisal, da mu je ta 12. septembra 2016 med uporabo prisilnih ukrepov nogo zvil s tako silo, da so mu jo morali zaradi tega amputirati. Policist Pikl krivdo zanika in se zagovarja, da se je tistega dne s kolegom vračal z malice, ko sta na cesti opazila oškodovanca, ki se je s svojim skuterjem med zavijanjem v levo zaletel v steber med kolesarsko stezo in pločnikom. Policista, ki sta po trku pristopila do njega, je Žabota po Piklovih besedah začel zmerjati in jima groziti, ob tem pa ni želel sodelovati v postopku preizkusa alkoholiziranosti. "Pozvala sva ga, da se umiri, a se ni hotel. Začela sva postopek prisilnih ukrepov in nato na pomoč poklicala še eno policijsko patruljo. Ko smo ga obvladali, sem mu sam dal le roke na hrbet. Nato smo ga s službenim vozilom pripeljali na celjsko policijsko postajo, kjer pa je začel tarnati o bolečinah v nogi. Zato smo na pomoč poklicali celjske reševalce. Zdravnica, ki je prišla z njimi, je po pregledu ugotovila, da mora na dodaten pregled v bolnišnico. Čez nekaj časa pa so nas iz bolnišnice poklicali in povedali, da želi pacient samovoljno zapustiti bolnišnico, čeprav je imel takšno vrsto poškodbe, da to zanj ni bilo dobro," je policist povedal v svoj zagovor.
Nekoliko drugačno zgodbo je sodišču pojasnjeval oškodovanec Žabota. Pričal je, da se ni zaletel v steber, pač pa se je zapeljal mimo njega. "Pri uporabi prisilnih sredstev mi je policist Pikl od zadaj tako zvil nogo, da je trikrat 'poknilo' v njej. Policisti so nato zaradi mojih bolečin v nogi poklicali reševalce. Iz bolnišnice pa sem hotel iti kasneje sam domov, ker mi zdravniki niso verjeli, da mi je nogo zlomil policist," je povedal oškodovanec.

Gostinka o pritiskih policije

Sodišče je k pričanju povabilo tudi zaposleno v lokalu s hitro prehrano, ki stoji v bližini kraja nesreče. Vendar na naroku ni bila zgovorna. Sodnici Lidii Kralj je rekla, da imata s sinom zaradi tega primera že dovolj pritiskov s strani policije. Kakšni so ti pritiski, pa ni hotela odgovoriti, saj da si noče nakopati še več težav. Samega dogodka, kako so Žaboto vklenili, ni videla, ker so jo policisti odganjali proč od prizorišča. Na prostor za priče so poklicali tudi policista Bogdana Robnika, ki Žaboto pozna že več let. Oškodovanec naj bi mu bil v preteklosti rekel, da so mu nogo poškodovali policisti med postopkom. Po Robnikovih besedah je bil zasebni tožilec do policistov sovražno nastrojen, rekel mu je namreč tudi, da bo Pikla ustrelil, zaradi česar je obdolženi policisti kasneje tudi napisal uradni zaznamek.
Sojenje se nadaljuje v ponedeljek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta