Trije Vojničani gredo v zapor zaradi mamilarskega posla

Gordana Possnig
23.11.2020 20:06
Brata Matic in Žiga Šket ter Aljaž Guzej so sodelovanje v hudodelski združbi preprodajalcev drog priznali in podpisali sporazum s tožilstvom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vojničani, ki so preprodajali drogo - od leve Matic Šket, njegov brat Žiga Šket in Aljaž Guzej -, so se dejanja pokesali. Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Na celjskem okrožnem sodišču se je z izrekom obsodilne sodbe končalo sojenje bratoma Maticu in Žigi Šketu ter Aljažu Guzeju iz Vojnika, ki so bili skupaj s še neznanim sostorilcem, od katerega so kupovali drogo, vpleteni v organizirano družbo, ki je preprodaja kokain, amfetamin, ekstazi in konopljo. Aretirali so jih 14. maja, od tedaj so v priporu. Sodišče jim je zaradi ponovitvene nevarnosti in begosumnosti (v primeru Žige Šketa) do pravnomočnosti sodbe oziroma do nastopa kazni podaljšalo pripor. Matica Šketa je sodišče obsodilo na štiri leta in en mesec zapora, njegovega brata Žigo Šketa na dve leti zapora, Aljaža Guzeja pa na tri leta in en mesec zapora. Matic Šket, ki je bil glavni organizator združbe, mora vrniti protipravno pridobljeno premoženjsko korist v višini 57.390 evrov, Aljaž Guzej pa 12.300 evrov. Obema so zasegli tudi avto, Šketu znamke BMW, Guzeju golfa (ta je sicer v formalni lasti njegovega očeta), v katerem je imel posebej prirejen prostor za prevoz droge, ki ga je pokazal tudi tajnemu policijskemu sodelavcu. Dodati velja, da so se vsi trije že pred predobravnavnim narokom pokesali za svoje početje in s tožilstvom podpisali sporazum o priznanju krivde. Vojničani niti v svojem zagovoru niti kasneje niso želeli obelodaniti, kako so si med seboj razdelili denar od prodane droge. So pa vsi preko svojih odvetnikov zaprosili za predčasen začetek prestajanja kazni.

Žiga Šket se je v sporazumu dogovoril tudi za prestajanje kazni na odprtem oddelku mariborskega zapora v Rogozi. Predloga za prestajanje kazni v polodprtem oddelku istega zapora sta zagovornika v zaključnih besedah podala še za Matica Šketa in Aljaža Guzeja. A se državna tožilka Katja Kunej s tem ni strinjala, temu je v izreku sodbe sledila tudi sodnica. Tožilka je v zaključni besedi med drugim še dejala, da se je trojica s preprodajo drog okoristila za dobrih 106 tisočakov, dobrih 30.200 evrov sta Matic Šket in Aljaž Guzej zaslužila pri sedmih navideznih odkupih droge od tajnega policijskega sodelavca, ostalo so zaslužili pri prodaji droge nadaljnjim odjemalcem. Matic Šket je dobil najvišjo kazen tudi zato, ker je bil zaradi droge obsojen že v preteklosti, v postopku pa je bil še zaradi kaznivega dejanja izsiljevanja. Žiga Šket in Aljaž Guzej doslej nista imela opravka s policijo.

Zgodba o mamilarski trojici se je začela razpletati sredi maja, z njeno aretacijo. Glavno vlogo je imel, sodeč po obtožnici, Matic Šket, ki so mu policisti pri hišni preiskavi zasegli tudi za sto tisoč evrov premoženja, ki si ga je domnevno pridobil s preprodajo drog. Kot so razkrili celjski kriminalisti po njihovi aretaciji, so trojico preiskovali od začetka lanskega leta. Proti osumljenim so uporabili tajne preiskovalne ukrepe, tudi tako imenovane navidezne odkupe droge. Trojica je policistu pod krinko drogo prodala sedemkrat, za 100 gramov kokaina jim je tajni delavec policije odštel 4300 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta