Učitelj psihologije začutil "negativno energijo" in trpinčil svoje otroke

Damijana Žišt Damijana Žišt
03.03.2022 19:40

Na sojenju zakoncema, učiteljema, ki sta obtožena nasilja v družini, pričala nekdanja obtoženčeva tašča in tast. Bivšega zeta sta zelo obremenila, on pa ju je obtožil, da lažeta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šest let sta se izživljala nad prvo ženo obtoženega in otroki, ki jih je imela z njim.
Shutterstock

"S hčerko in njeno družino nisva z možem imela šest let stikov. Ko se je končno opogumila in nekdanjega moža ter njegovo drugo ženo kazensko ovadila, so nama hči in vnuki povedali, v kako groznih razmerah so živeli. Ko se je hči 2009. ločila od moža, je še vedno prihajala k njemu domov, kjer je živel z novo ženo, zdaj soobtoženo, in z otroki iz obeh zakonov, torej tudi z otroki najine hčere. Kuhala jim je, prala, pospravljala, vse to samo zato, da je lahko bila s svojimi otroki. Iz nje sta obtožena naredila služkinjo, lastni otroci je niso smeli klicati mama, ampak so tako klicali drugo ženo.

Večkrat je bivši zet najine vnuke postavil v vrsto, češ da je čutil negativno energijo, zatem si je enega izbral in ga pretepel pred vsemi. Nato je pretepel še hčerko, ker so zbudili zmaja v njem, je pogosto govoril. Po tepežu so se mu morali opravičiti, češ da so oni krivi, da jih je moral tepsti," je na včerajšnjem nadaljevanju sojenja obtoženima zakoncema, 60-letnemu M. C. in njegovi 47-letni ženi Š. C. iz Ljubljane, pričala obtoženčeva nekdanja tašča. Oba obtožena sta učitelja. On poučuje psihologijo na eni izmed ljubljanskih srednjih šol, ona je učiteljica slovenščine in angleščine na osnovni šoli. Tožilstvo ju bremeni, da sta se več let izživljala nad obtoženčevo prvo ženo in otroki, ki jih ima z M.C.

Pred starši skrivala nasilje

M. C. je obtožen, da je kazniva dejanja storil med novembrom 2008 in junijem 2014. S prvo ženo ima šest otrok, ena hči jima je umrla v prometni nesreči maja 2013, ko je bila stara 19 let. Že v letu 2007 se je k obtoženemu preselila sedanja žena in nekaj časa so v skupnem gospodinjstvu živeli vsi - bivša žena in šest otrok ter sedanja žena, ki mu je prav tako rodila šest otrok. Leta 2009 se je ločil od prve žene in se poročil s sedanjo, ki se je že pred poroko prav tako kot on izživljala nad njegovimi otroki. Ko se je nasilje pričelo, so bili otroci stari sedem, osem, devet in šestnajst let.

Sojenje poteka pred sodnico Polonco Valentinčič Bertoncelj, obtožena pa vse očitke zanikata. Včeraj, ko sta več ur pričala obtoženčeva nekdanja tašča in tast, ju je M. C., tako kot že nekaj prič na prejšnjih obravnavah, zmerjal, da lažeta. "Nekaj let hčerkinega zakona je izgledalo, da je vse v redu, potem pa se je začela počasi oddaljevati od naju, ki sva tudi veliko finančno pomagala. Sprva smo se obiskovali na dva tedna, potem pa se je začelo dogajati, da ko sva prišla na obisk, starejših otrok ni bilo doma. Kasneje sva z možem ugotovila, da zato, da nama ne bi povedala o nasilju. Zato sva nekajkrat šla nenapovedano na obisk. Enkrat sva našla doma hčerko ležati v postelji, obraz je imela prekrit s podplutbami. Vprašala sva jo, kaj se je zgodilo, pa je rekla, da je padla s postelje in se udarila. Nisva ji verjela, a nama ni hotela povedati resnice. Še nekajkrat se je zgodilo, da je bila pretepena, a nama ni hotela povedati, vedno so bili izgovori, da je padla. Potem pa je prekinila stike z nama," je še povedala nekdanja tašča obtoženega. Njenim besedam je pritrdil tudi njen mož.

Otroci zaznamovani za vse življenje

Babica trpinčenih otrok je na sojenju poudarila, da bodo posledice dolgoletnega nasilja čutili do konca življenja. Najmlajša vnukinja je danes stara 17 let in skupaj z bratom živi pri materi. "Ko je hči po smrti svoje hčerke zbrala pogum in bivšega moža prijavila policiji, je bil vnuk večkrat pri nama. On je povsem uničen, še vedno ima nočne more, večkrat so ga hospitalizirali, veliko mu pomaga tudi starejši brat, ki je zdravnik. Vnuk ne želi videti očeta, zaradi njegovih ravnanj ima hudo posttravmatsko motnjo in je zdaj v postopku priznanja statusa invalida. Tudi vnukinja ima posttravmatsko motnjo, težko navezuje stike z vrstniki, boji se, hodi k terapevtki. Tudi najina hčerka je poiskala psihološko pomoč," je povedala bivša tašča obtoženega. Svoje pretresljivo pričanje je sklenila z besedami: "Takšnega mučenja, kot so ga bili deležni hčerka in vnuki, ne bi smele biti deležne živali, kaj šele ljudje. To, kar sta obtožena počela z njimi, je vsega obsojanja vredno. Obema bi morali vzeti diplomo in jima za vedno prepovedati delati v šoli."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta