Umor v središču Polzele: Priči videli, kako ga je pretepal s sekiro

Gordana Possnig Gordana Possnig
22.02.2022 17:57

Na celjskem sodišču se je z zaslišanji prič nadaljevalo ponovljeno sojenje Andreju Vrščaju, ki je obtožen umora materinega prijatelja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Vrščaj nemo spremlja sojenje na celjskem sodišču.
Gordana Possnig

Na celjskem sodišču se z zaslišanji prič nadaljuje ponovljeno sojenje za naklepni umor, ki se je zgodil 1. februarja 2020 v središču Polzele. Umora je obdolžen 45-letni Polzeljan Andrej Vrščaj, ki je tedaj na vrtu pred hišo svojih staršev vzel življenje materinemu prijatelju, 69-letnemu Vinku Pekliču. Sodeč po zapisanem v obtožnici, se je Vrščaj sprl z njim, nato pa ga s sekiro petkrat udaril in ga tako hudo poškodoval, da je moški umrl na kraju. Usoden je bil peti udarec s sekiro, ki mu je poškodoval hrbtenjačo. Obtoženi je poškodoval tudi svojo mater Nežo Vrščaj. Ko je prihitela na pomoč prijatelju, jo je sin odrinil, zato je padla in si poškodovala roko. Vrščaju sedaj sodijo že v drugo. Na prvem sojenju je bil zaradi naklepnega umora obsojen na 23 let in pol zapora, a je bila ta sodba po pritožbi obrambe razveljavljena in vrnjena v ponovno sojenje, saj so višji sodniki ocenili, da so bila odločilna dejstva v prvostopenjski sodbi premalo pojasnjena.

Nek glas mu je rekel, da ga mora ubiti

Obdolženi se zagovarja, da mu je tedaj nek glas rekel, da mora ubiti Vinka, da bi rešil svet. "Ko sva se z Vinkom ruvala, sem se samo bal za svoje življenje. Potem me je Vinko tudi prijel za roko. V tistem trenutku sem se ustrašil, da bo on mene napadel. Takrat sem panično zamahnil s sekiro, ker sem hotel le preživeti. Se pa ne spomnim, kdaj in kolikokrat sem zamahnil proti žrtvi. Vem le, da sva se gledala iz oči v oči," je dejal obdolženec.

Nekoliko drugačen opis dogajanja tega popoldneva je bilo v sodni dvorani slišati od Vrščajevih sosedov, ki izpovedali podobno kot na prvem sojenju. Aljoša Črepinšek je na sodišču povedal, da se je tega dne z družino ravno vrnil s sprehoda, ko je zaslišal kričanje iz hiše Vrščajevih. "Mama Neža je vpila, 'pomagajte'. Najprej sem mislil, da ima kdo zdravstvene težave. Nato pa sem zagledal visokega moškega in ob njem sklonjenega starejšega gospoda. Visoki moški je vzel sekiro in sklonjenega začel tepsti. Žena je medtem klicala policijo. Ko ga je prvič udaril s sekiro, mu je žrtev kazala hrbet. Več udarcev je bilo, sam sem videl prva dva ali tri. Pri drugem udarcu je Vinko še stal. Mama je sina grabila in ga vlekla nazaj, a jo je odrinil," je pripovedoval Črepinšek.

"Slišala sem vpitje in mislila, da se tepejo otroci"

Njegova žena Judita Črepinšek pa je v sodni dvorani povedala, da je bilo slišati, kot bi tepel otroka. "Najprej sem zaslišala vpitje, zato sem sprva pomislila, da se otroci tepejo. Nato pa sem videla, kako nekdo nekoga tepe oziroma maha proti njemu s sekiro. Videla sem tudi mater, kako ga skuša odvleči stran in vpije na pomoč. Ne vem, kako sta si bila obrnjena niti kam ga je udaril. Proti žrtvi pa je zamahoval v afektu," se je dogodkov usodne sobote spominjala soseda, ki ji je bilo jasno, da ne more vplivati na dogajanje, zato je po telefonu poklicala na pomoč policijo.

Soseda Vrščajevih na Polzeli je tudi Dragica Anželj, ki je prav tako ponovila že slišano na sodišču. "Z mamo sva zaslišali kričanje. Kmalu sem prepoznala Nežin glas. Sprva sem mislila, da gre morda za nesrečo pri sečnji drv, saj sem vedela, da jih Vinko seka pri njih. Stekla sem po brisačo, da bi ustavila kri. Neža mi je nato povedala, da je Andrej Vinka zunaj najprej vrgel po tleh in ga nato zgrabil za glavo. In še dodala, da Vinka ni več, da ga je ubil," je pripovedovala Anželjeva.

Sojenje se nadaljuje 18. marca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta