V gorah izredno nevarno: Pri sestopu s Komne zdrsnil planinec, drugi mu je skušal pomagati, a je prav tako zdrsnil. Oba sta umrla

M.R.
17.01.2022 07:32

V gorah na območju Gorenjske so včeraj umrli trije gorniki, enga so še iskali in danes našli njegovo truplo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kraj nesreče dveh planincev na Malem Triglavu

Facebook/gorska Reševalna Zveza Slovenije

Na območju Malega Triglava sta včeraj dopoldne zaradi padca v zahtevnih gorskih razmerah umrla dva gornika. Gorske reševalce so najprej poklicali zaradi padca enega planinca ob sestopu z Malega Triglava v Snežno konto. Aktiviran je bil tudi helikopter Slovenske vojske. Med čakanjem na umik megle in vzlet helikopterja pa je v bližini v Snežno koto zdrsnil še en planinec, so zapisali gorski reševalci. 

Sinoči okoli 20.20 se je na območju Komne začela tudi iskalna reševalna akcija za dvema planincema. Enega so našli mrtvega, drugega pa so iskali in ga našli danes zjutraj. Tudi on je žal preminul. Okoliščine kažejo, da je šlo za zdrs in padec čez prepad stene. 

Predstavnik kranjske policijske uprave Bojan Kos je pojasnil, da je najprej s poti po strmem prepadnem terenu zdrsnil planinec. Drugi mu je skušal pomagati, a je tudi sam zdrsnil. Prvega so pozno sinoči gorski reševalci našli s pomočjo drona, drugega pa danes zgodaj zjutraj. Pri tem je Kos poudaril, da je bila podlaga poledenela. 

Poleg tega se je včeraj opoldne na Španovem vrhu poškodovala turna smučarka, na Jalenkamnu pa planinec. Na Zelenici so pomoč ponudili planincu s poškodbo kolena. Na območju Vitranca pa so se gorski reševalci odzvali na prijavo o težavah planinke zaradi slabe opreme. Še pred prihodom reševalcev ji je s svojo opremo pomagal drug planinec, v dolino pa so jo pospremili tudi reševalci.

Razmere v gorah zelo nevarne

Policisti opozarjajo, da so razmere v gorah lahko zelo varljive in nevarne, saj so poti povečini poledenele, nevarnost pa je lahko skrita tudi pod snegom. Ni dovolj samo  ustrezna oprema, potrebna je tudi velika previdnost in visoka stopnja odgovornosti vsakega posameznika in skupin. "Neizkušeni izbirajte lažje in manj izpostavljene poti. Posebej pazite na spolzkih terenih," so zapisali na PU Kranj. Pri tem poudarjajo, da lahko neizkušenim pomagajo tudi gorski vodniki, ki poznajo  vsako  podrobnost v gorah in  znajo oceniti nevarnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta