Drugačna taktika in pristopi, ko gre za reševanje v nesreči ali požaru električnega vozila

Gregor Grosman
29.11.2021 06:00

Poklicni gasilci se o požarih električnih vozil dodatno izobražujejo in pravijo, da so za takšne vrste posredovanj ustrezno usposobljeni. Baterije, vodniki in varovalke namreč niso zmeraj na istem mestu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Gasilska brigada v Mariboru je že posredovala v nesreči, ko je bilo udeleženo električno vozilo. Na posnetku nesreča iz leta 2019, ko je voznik peugeota odvzel prednost vozniku tesle. Foto Arhiv Večera

Večer

Število osebnih avtomobilov na električni pogon tudi na naših cestah vztrajno raste. Če je bilo po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije leta konec leta 2014 registriranih zgolj 133 električnih avtomobilov (v tem letu je nova vozila na električni pogon registriralo 13 lastnikov), jih je bilo sedem let pozneje, konec lanskega leta, že 3670. Prvih registracij novih električnih vozil je bilo v letu 2020 1720.

Tudi Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) je v svojem poročilu, ki so ga objavili konec januarja letos in v njem analizirali slovenski avtomobilski trg v letu 2020, zaznal velik porast prodaje električnih avtomobilov. "Električni avtomobili se vse bolj uveljavljajo na slovenskem trgu, saj je bilo lani prodanih 1634 električnih avtov, leta 2019 pa 584. S tem so električni avti presegli triodstotni tržni delež, kar pomeni, da so med stotimi prodanimi avti trije z električnim pogonom," so objavili. Najbolje prodajan električni avto v letu 2020 je bil po pisanju AMZS renault zoe Z.E., ki je našel 355 kupcev.

Pri polnjenju nujna uporaba originalnih polnilcev

Od začetka serijske proizvodnje električnih vozil in bolj množične uporabe teh v prometu pa je že velikokrat prišlo tudi do požarov na avtomobilih tega tipa. V ZDA denimo je Nacionalna uprava za varnost v cestnem prometu ministrstva za promet že zelo zgodaj izvedla raziskavo, ali litij-ionske baterije, ki jih proizvajalci uporabljajo v električnih avtomobilih, predstavljajo povišano tveganje za vnetje. Preiskovali so dve možnosti za nastanek požara: v primeru polnjenja avtomobila in ko je vozilo udeleženo v trčenju. Ugotovili so, da je tveganje za požar ali eksplozijo celo nekoliko nižje kot pri avtomobilih z motorji na notranje zgorevanje. Enako so potrdili strokovnjaki pri zavarovalni družbi AutoinsuranceEZ, kjer so izračunali, da na sto tisoč prodanih vozil pride do požara na 3474 hibridnih avtomobilih, 1529 vozilih na bencin ali dizel ter zgolj 25 električnih avtomobilih.

Potem pa so pred nekaj leti svet obkrožile slike dveh prometnih nesreč z električnima voziloma Tesla Model S, ki sta se končali z ogromnim požarom in povsem uničenim vozilom. Eno nesrečo je tedaj povzročil kovinski predmet, ki ga je voznik zadel med vožnjo po avtocesti, drugo pa trčenje v drevo ob cestišču. Številni proizvajalci, med prvimi General Motors, Nissan in Tesla so za gasilce in reševalce pripravili navodila, kako pravilno ravnati v primeru nezgode, v katero je vpleteno električno vozilo. Kako torej varno izključiti baterijo in druge visokonapetostne sisteme. Litij-ionske baterije se lahko tudi spontano vnamejo, medtem ko je vozilo parkirano na dovozu ali v garaži, morebitni požar pa sprošča tudi strupen dim.

Strokovnjaki voznikom svetujejo previdnost pri polnjenju vseh električnih naprav, saj se možnost požara ne nanaša zgolj na avtomobile. Enako tveganje velja za polnjenje električnih koles, skirojev in skuterjev. Nikakor ne gre za množične požare, vseeno pa gasilci svetujejo, naj bodo uporabniki, ki jih čez noč parkirajo v garažah in kleteh, pazljivi. Tveganje se zmanjša, če uporabljate originalne polnilce, tudi kabli morajo biti brez poškodb.

Veliko intervencij (še) ni bilo

Zanimalo nas je, kako dobro so poklicni gasilci pri nas usposobljeni in opremljeni za gašenje avtomobilov na električni pogon. "Za zdaj smo, kar se izobraževanja za gašenje električnih vozil tiče, imeli nekaj dodatnih izobraževanj. Pri električnih vozilih ni problem samo požar, ampak je tudi postopek reševanja v prometnih nesrečah drugačen. Ker gre za drugačno konstrukcijo, obstajajo druge nevarnosti tako za ponesrečence kot za gasilce. Pristopi in taktika so povsem različni. Zdaj se o tem učimo predvsem iz tuje literature, iz literature proizvajalcev, ki pa ni enotna, kot je bilo to na primer pri sončnih elektrarnah," odgovarja Primož Osojnik, poveljnik Gasilske brigade Maribor. Težave jim povzročajo tudi proizvajalci, saj je vozilo, narejeno pred petimi leti, povsem drugačno kot tisto novejše izdelave. "Zmeraj se srečujemo z novostmi. Pomagamo si z navodili, programom, ki nam razkrije nevarnosti glede na tip vozila, da vemo, kje so baterije, vodniki, varovalke."

"Obravnavali smo že nesrečo, v kateri je bilo udeleženo električno vozilo. Sledili smo predpisanim postopkom in intervencija je bila uspešna. Smo pa imeli, česar se bolj bojimo, požare pri električnih kolesih in skirojih. Ker imajo ti manj vgrajenih varovalk in je verjetnost toliko večja, da pride do vžiga," predstavi Osojnik. Avto je načeloma parkiran v garažni hiši, domači garaži ali celo zunaj, zaradi česar je postopek gašenja lažji. Skiroji in kolesa pa so pogosto v kleteh, in če pride do požara, se ta razširi, preden ga sploh kdorkoli opazi. "Ta vozila se najpogosteje polnijo čez noč in tako se lahko zgodi marsikaj," svarijo gasilci, zato svetujejo, da električnih avtomobilov, skuterjev in skirojev ne polnite ponoči oziroma ko ljudi ni zraven.

Na vprašanje, ali so v mestu ob Dravi imeli veliko intervencij, ko je bilo treba gasiti električno vozilo, pri GB Maribor odgovarjajo, da za zdaj večjih požarov električnih vozil še ni bilo. So se pa z njimi spopadali v Ljubljani. Pri Gasilski brigadi Ljubljana izpostavljajo, da je trenutno takšnih vozil v uporabi še precej manj kot vozil na konvencionalni pogon, kljub temu tudi v prihodnosti ne pričakujejo, da bo število požarov na električnih vozilih občutno večje, v primerjavi z vozili z motorji z notranjim zgorevanjem. "Zavedati se je treba, da so električna vozila varna, napake in okvare kot vzrok požara pa lahko nastanejo tako na električnem kakor na običajnem vozilu," opozarja Tomaž Ažbe z GB Ljubljana.

Za gašenje ima GB Ljubljana vso potrebno opremo, prav tako zaščitna sredstva v primeru izklopa visokonapetostnega vzdrževalnega vtiča, ko je treba v posebnih primerih odklopiti pogonsko baterijo od drugih porabnikov v električnem vozilu. A mimo tega, da gašenje električnega vozila predstavlja določena tveganja, ne moremo. "Pri gorenju pogonske baterije se zaradi visokih temperatur gorenja pojavlja reaktivni plamen z odmeti kovinskih delcev. Pri gašenju z vodo pa zaradi teh pogojev prihaja do burnih reakcij. Podobno kot pri gašenju požara lahkih kovin, na primer magnezija," odgovarjajo ljubljanski poklicni gasilci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta