(VIDEO) Šest dni po izginotju Splitčana vse več skrivnosti: Prijatelj opazil nekaj, česar ni še nihče, tukaj je rekonstrukcija primera

A.L.
05.01.2022 10:11

Že šesti dan poteka intenzivno iskanje pogrešanega 27-letnega Splitčana Mateja Periša. Včeraj se je pojavilo tudi vrsto ugibanj in informacij, ki so sicer nepreverjene in neutemeljene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Iskanje po Savi in ​​Donavi je težko, naporno in nevarno. Reka je hitra in hladna, vidljivost je zelo slaba, površina pa velika. Ponekod ob reki je grmovje napol v vodi, kar še dodatno oteži iskanje. Jutri naj bi se gladina reke dvignila, kar bi po mnenju strokovnjakov lahko pomenilo nekaj novih težav za iskanje.

V iskalni akciji, ki zdaj že šest dni poteka za 27-letnikom, pomembno vlogo igra tudi taksist. Spomnimo, pojavila sta se posnetka nadzornih kamer. Na enem domnevno Matej Periš teče po beograjskih ulicah, vmes pa ustavi taksi, a ga taksist ne spusti notri. Oče pogrešanega je potrdil, da je na posnetkih njegov sin, policija informacij o tem za zdaj ne daje.

Danes so taksista uspeli najti. Policija je z njim že opravila razgovor. Moški s posnetka je taksista vprašal, če ima prosto mesto. "Prijel je za kljuko, ker so stekla zatemnjena, ni videl, da so bili na zadnjih sedežih potniki," je medijem zaupal oče pogrešanega. Policija tako med pogovorom s taksistom ni odkrila nič sumljivega.

"Nihče ne ve, kam je Matej tekel po Beogradu. Nihče ne ve, kam je bežal. Iz uličnega videonadzora je razvidno, da ni bežal pred nikomer, ker mu nihče ne sledi oziroma teče za njim. Že dneve buljim v vse, kar se da videti in dobiti iz Beograda, da bi na posnetkih opazil nekaj, česar do zdaj ni opazil nihče drug," je za Slobodno Dalmacijo povedal 35-letni Splitčan, prijatelj pogrešanega Mateja.

Vendarle meni, da je na posnetku našel pomembno podrobnost. "Na posnetku, kjer se vidi Mateja, ki teče po levi strani ceste, po pločniku med zidom in parkiranimi avtomobili, se vidi, da priteče skoraj do konca ulice. A senca, ki se je premikala proti koncu ulice, se v nekem trenutku ne premika več." Prijatelj je za Slobodno Dalmacijo povedal, da se je pogrešani Splitčan očitno skrival med parkiranimi avtomobili.

V tistem trenutku naj bi iz nasprotne smeri pritekli dve osebi. "Tekla sta precej prestrašeno," pravi in se sprašuje, ali sta morebiti videla Mateja Periša, ki se je malo prej skrival med avtomobili. "Ne vem, zakaj, a občutek imam, da sta nekaj videla, ker se je Matej skril med avtomobile nekaj trenutkov, preden sta pritekla. Morda sta onadva ključ preiskave," pove. Doda, da bi ju srbska policija morda morala najti in ju izprašati.

In medtem ko je iskalna akcija v polnem teku, se v medijih še vedno iz dneva v dan objavljajo informacije o tem, kako je pogrešani preživel zadnji dan. Neimenovani vir je zdaj za Blic povedal, kaj je skupina prijateljev, v kateri je bil tudi Periš, počela na dan izginotja, 31. decembra lani. "Ob 17.50 so prišli v stanovanje, ki se oddaja preko Bookinga. Pogrešani Matej je bil zelo dobro razpoložen in zgovoren. Rezervacija je bila narejena na njegovo ime, zato je vzel ključe od stanovanja in daljinski upravljalnik za odpiranje garaže. Z njim so bili še trije prijatelji, trije pa so bili nastanjeni nekje v bližini."

Vir pripoveduje, kako je Matej Periš govoril o Splitu in tem, kako vozi čolne s turisti. "Bili so prijazni in veseli fantje. Vmes so iskali likalnik, da bi si lahko zlikali srajce, pripravljali so se za odhod v mesto. Okoli 22. ure so zapustili stanovanje. Naslednji dan slišim, kako pripovedujejo, da je prijatelj izginil, in upajo, da je z nekim dekletom." Dodaja, da so prijatelji bili ob izginotju pretreseni, opravili so tudi poligrafski test. V Split so se vrnili včeraj okoli 11. ure.

Kje se je Matej Periš gibal na noč izginotja?

- Klub Gotik

Periš je izginil v noči med 30. in 31. decembrom v Beogradu, ko je zapustil klub Gotik. Najverjetneje je moral na stranišče, a se je zaradi velike gneče v klubu odločil to opraviti zunaj. Iz kluba je izstopil brez jakne, v črni majici, hlačah in belih športnih copatih.

-  Karađorđeva ulica

Nadzorna kamera je posnela moškega, podobnega Mateju, v bližini lokala Nebo i zemlja. Ta je le malo oddaljen od kluba Gotik. Posnetek prikazuje moškega v črni majici, hlačah in belih športnih copatih, ki teče po cesti in steče na ulico, menda zato, da bi obšel manjšo skupino ljudi, ki hodi pred njim.

Na drugem posnetku, posnetem z drugo kamero iz drugega zornega kota, a na isti lokaciji, je bilo videti moškega, kako mimo kavarne Nebo i zemlja teče v smeri Brankovega mostu. Šel je mimo kavarne Rakija, lokala Konzulat, bara Industrija in bara Rob Roy pri Velikih stopnicah.

- Prehod za pešce pred Brankovim mostom

Nadzorne kamere so nato na prehodu za pešce pod Brankovim mostom posnele moškega, ki spominja na Mateja. Na posnetku se vidi, kako prihaja po Karađorđevi ulici iz smeri Kalemegdana in poskuša ustaviti beli taksi. Vanj ne uspe priti, taksist ga je zavrnil.

- Travnička ulica

Sledi megleni posnetek iz Travničke ulice, na katerem je videti oseba, ki je videti kot pogrešani Splitčan. Oseba s posnetka, oblečena v majico na kratke rokave, se sprva pojavi v Travnički ulici in teče iz smeri stavbe Geozavoda proti avtopralnici. Tam je videti, kot da je obut v bele športne copate. Nekaj ​​sekund kasneje po isti ulici, le da v nasprotni smeri, tečeta moški podobnega videza, a tokrat v črnih športnih copatih z belimi podplati, in dekle, oblečeno v bel pulover ali bel suknjič.

- Savska promenada

Zadnji posnetek prikazuje moškega, ki je videti kot Periš, kako se spušča po stopnicah iz smeri parkirišča. Naslednji posnetek, ki ga je objavil Alo, prikazuje silhueto osebe, ki plava v reki Savi. Zaradi slabe kvalitete posnetka ni mogoče videti, kdo plava v reki, a Perišev oče je prepričan, da to ni njegov sin in da je posnetek starejši.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta