Vlomi: V knjižnico poskušal na silo z granitno kocko

Policija ocenjuje, da je v zadnjih dneh za četrtino manj vlomov v hiše in stanovanja kot sicer. Mariborska knjižnica včeraj tarča kar dvakrat

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Preiskovalci so na vhodu Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu iskali tudi prstne odtise storilca.
Sašo Bizjak

Policisti v dneh, odkar velja, da moramo zaradi preprečevanja širjenja okužbe ostati doma, beležijo celo znižanje števila vlomov v stanovanjske objekte. Za četrtino manj je teh kaznivih dejanj, kot jih je bilo še dober mesec nazaj, kar se zdi logično glede na to, da so ljudje v zadnjih dneh doma in zato polne hiše in stanovanja za vlomilce pomenijo večji podvig kot sicer. A tudi vlomov v poslovne prostore, ki so zdaj tudi čez dan zaprti, po podatkih policije ni nič več, kot jih je bilo pred uvedbo ukrepov zaradi koronavirusa.

Ponoči ni uspel, zjutraj vlomil skozi okno

Pa vendar se še vedno najdejo takšni, ki se kriminalnemu početju ne morejo upreti. Mariborski policisti so tako kar dvakrat v enem dnevu obiskali knjižnico na Rotovškem trgu v Mariboru. Včeraj,  nekaj pred pred drugo uro, se je v zasebni varnostni službi sprožil alarm za vlom v priljubljeno knjižnico. Kot pojasnjuje Miran Šadl iz mariborske policijske uprave, je na kraj zločina odšel intervent službe za varovanje in ugotovil, da so poškodovana vhodna vrata, ter o tem obvestil policijo. Policisti so ugotovili, da je neznanec skušal s silo telesa odpreti vhodna vrata knjižnice, kar mu ni uspelo. Zato je z granitno kocko poškodoval dve polnili pod izložbenimi okni, vendar mu tudi na ta način ni uspelo priti v objekt. Materialne škode je za okoli tisoč evrov, opisano dejanje policisti obravnavajo kot poskus vloma. Samo nekaj ur kasneje, okoli 10.30, pa so bili obveščeni, da je v pritličju knjižnice na stežaj odprto okno. Policisti so ugotovili, da je neznanec skozi okno na zadnji strani objekta ta dan v knjižnico vlomil ob 8.24 in iz nje ukradel računalnik. Intervent varnostne službe, ki je ob sprožitvi alarma ob 8.24 odšel na kraj dogodka, takrat vloma ni zaznal. Materialna škoda, dodaja Šadl, znaša okoli 1500 evrov.
O vlomih v zadnjih dneh poročajo tudi z drugih policijskih uprav. Celjska policijska uprava, pod katero spada tudi koroška regija, je v zadnjih dneh zabeležila štiri vlome. V četrtek je neznanec vlomil v trgovino na Bežigrajski cesti v Celju, ukradel menjalni denar in več različnih artiklov. Na udaru so seveda tudi kleti v blokovskih naseljih. Enega takih vlomov so v četrtek obravnavali v Šoštanju, na Cesti Heroja Gašparja, od koder je tat odpeljal kolo. V nedeljo je nekdo vlomil v mesnico v Šentlenartu pri Slovenj Gradcu, vendar ne zaradi mesnin, ampak je prišel po denar, lastniku pa je dodatno škodo povzročil z uničenjem vrat. V istem kraju je v nedeljo neznanec poskusil vlomiti tudi v trgovski lokal, kamor mu sicer ni uspelo vstopiti, je pa podjetju povzročil škodo na vratih.

Kradli denar, hrano, alkohol in celo vzmetnice

Nobenega od naštetih storilcev na območju celjske policijske uprave še niso prijeli, so pa policisti hitro po vlomu stopili na prste predrzni, a zelo nespretni vlomilki. V petek so bili na pomoč poklicani zaradi vloma v hišo v Portorožu. Storilci so vanjo vstopili skozi odprta vhodna vrata in na hodniku iz ženske torbice pobrali denarnico z bančnimi karticami ter avtomobilske ključe. Lastniki so imeli na dvorišču parkirana dva avtomobila, tatovi so enega odpeljali, a pustili sled za seboj. Pred drugim avtomobilom je namreč sodelujoča pri vlomu med begom pred policijo pozabila nahrbtnik z osebnimi predmeti. Modrouniformiranci so takoj po prijavi postavili blokadne točke in v Piranu najprej našli ukradeni avtomobil, zatem pa so prijeli in pridržali še 31-letno domačinko. Kako je z drugimi sostorilci, na koprski policijski upravi (še) niso razkrili. Vlom so primorski policisti obravnavali tudi v nedeljo, v skladišču pohištva v Štorjah, od koder je neznanec ukradel tri vzmetnice.
Vlomilce, ki so ob koncu tedna lomastili po kleteh, poslovnih prostorih in skladiščih, od koder so ukradli alkoholne pijače, prehrambne izdelke in elektromaterial, iščejo tudi policisti ljubljanske policijske uprave. V soboto in nedeljo so v Mostah in Trbovlju zabeležili tri vlome. Da so mu v zadnjih dneh vlomili v lokal, je včeraj zjutraj opazil tudi gostinec v Šempetru pri Gorici. Policistom je prijavil, da mu je storilec razbil vrata gostilne in izpraznil blagajno z gotovino. Pri obravnavi tega vloma so policisti izvedeli še za vlom v frizerski salon, ki se je v istem kraju zgodil pred kratkim, modus operandi pa je bil enak: storilec je vlomil skozi vhodna vrata in iz blagajne pobasal denar. Vlamljalo se je tudi na območju kranjske in murskosoboške policijske uprave, dnevi brez tega niso minili niti na Dolenjskem, od koder poročajo o vlomih v počitniške hišice v Cerovcu pri Črešnjevcu in v kraju Rajnovšče. V Novem mestu je prejšnji teden nekdo vlomil v gostilno in ukradel menjalni denar, storilci pa so izkoristili tudi odsotnost lastnikov hiše v Šmarjeških Toplicah. Namreč ko so se ti v nedeljo vrnili domov, so ugotovili, da jim je nekdo pobral ves nakit.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta