Zalezovanje: Žrtve se pogosto ne odločijo za prijavo policiji

To dejanje se preganja na predlog zalezovanega, zato je sodelovanje žrtve bistvenega pomena. A tudi primerov, ko žrtev svoj predlog za pregon kasneje umakne, ni malo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zalezovalec lahko žrtev nadleguje osebno, po telefonu, s pošiljanjem SMS-sporočil, pisem ...
Profimedia

Policija na vprašanje, kaj je bil motiv za torkovo tragedijo v Grosupljem, ko je 44-letni R. M. ustrelil nosečo 27-letno N. O. M., še zmeraj odgovarja, da motiv še ni znan. Ženska je zaradi strelnih ran umrla, umrl je tudi nerojeni otrok, storilec pa je po dejanju storil samomor. Nekateri mediji so sicer po tragediji poročali, da naj bi bila storilec in žrtev nekdanja partnerja, a po neuradnih informacijah naj bi bila 27-letnica in 44-letnik zgolj znanca, moški pa naj bi bil žensko že dalj časa zalezoval. R. M. naj bi bil žrtev spoznal v nekem lokalu v Ivančni Gorici, kjer je dekle delalo kot natakarica. Domišljal si je, da bosta par, njegova obsedenost z dekletom naj bi se bila z leti stopnjevala, nato pa naj bi bil izvedel, da je noseča in da s partnerjem v Stični, v bližini njegovega doma, gradita hišo ter načrtujeta poroko. Po naših podatkih naj bi bil strelec pred nekaj leti nadlegoval tudi starejšo sestro torkove žrtve. Sedemindvajsetletnica se za to, da bi zalezovanje prijavila policiji, ni odločila, saj mu menda ni želela nakopati težav.

Kaznivo dejanje šele slabih pet let

Zalezovanje kot kaznivo dejanje smo uzakonili šele z novelo kazenskega zakonika novembra 2015. Pred sprejetjem te novele je bilo v kazenski zakonodaji zalezovanje opredeljeno kot kaznivo dejanje le, če je bilo izvršeno v družinski ali drugi življenjski skupnosti (tudi po njenem razpadu), v členu, ki je govoril o nasilju v družini.


Veliko ovadb zavrženih, veliko tudi umikov predloga za pregon

Glede na podatke statističnega urada, ki se tičejo poti ovadb preko tožilstva na sodišče, je tožilstvo v letu 2017 odločilo v 92 primerih - zavrglo je 70 ovadb, vložilo eno neposredno obtožnico in 20 obtožnih predlogov. Največ ovadb tožilstvo zavrne, ker za dejanje bodisi ne obstaja sum bodisi ni znakov kaznivega dejanja, pogosto pa se zgodi, da žrtev umakne podani predlog za pregon. V letu 2017 se je slednje zgodilo v enajstih primerih, leta 2018 pa v dvanajstih primerih. V tem letu je sicer tožilstvo odločalo o 107 primerih zalezovanja, ovadbo pa zavrglo v 72 primerih. Obtožne predloge je vložilo v 35 primerih.
Ženska, ki je v torek umrla zaradi strelnih ran, ki ji jih je prizadejal 44-letni napadalec, zalezovanja ni prijavila policiji. Policija pa vsa leta opozarja, da je zalezovanje treba prijaviti. Čeprav okolica tako početje večkrat obravnava kot neškodljivo, pa je za žrtev vsaj neprijetno. Ravnanja zalezovalca se s časom stopnjujejo in razmišljanje, da se bo čez čas zadeva umirila, je napačno, dodajajo na policiji.
Kaj sploh je zalezovanje? Gre za vzorec vedenja, ki vključuje vsiljivo, ponavljajoče se vzpostavljanje kontaktov z žrtvijo, nadlegovanje, sledenje žrtvi … Storilec lahko žrtev nadleguje osebno, po telefonu, s pošiljanjem SMS-sporočil, pisem, daril, drugih predmetov, s čakanjem pred stanovanjem, pred službo, s poškodovanjem premoženja, nadlegovanjem bližnjih oseb žrtve, s širjenjem govoric o žrtvi ... Storilec lahko žrtvi direktno ali indirektno grozi, jo čustveno izsiljuje (na primer s samomorom). Žrtev zaradi zalezovanja doživlja strah, občutke nemoči, občutke krivde, počuti se ogroženo, pogosti so simptomi depresivnosti, motnje spanja.


Najpogosteje nekdanji zavrnjeni partnerji


Dr. Peter Umek: "Zelo redko se zgodi, da zalezovalec s svojim početjem preneha sam od sebe."
Boris Vugrinec


Zaradi zalezovanja obsojen tudi sodnik


Mario Galunič je bil žrtev zalezovalke dve desetletji.
Tvs Urh Pirc
Stanku Omerzuju je sodišče poleg pogojne zaporne kazni izreklo tudi prepoved približevanja oškodovanki.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta