Zbiratelj orožja bo zaporno kazen odslužil z delom

Sijan Pretnar
02.01.2024 15:58
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policisti so zaseženo orožje, ki so ga našli med hišnimi preiskavami, popisovali več dni.
Gpu

Novogoriško državno tožilstvo je zaradi nezakonitih poslov z orožjem že pred leti vložilo obtožbo zoper pet ljudi, ki so se v letu 2015 znašli pod drobnogledom preiskovalcev. Takrat so po državi opravili številne hišne preiskave, tudi na Primorskem. Zasegli so ogromno orožja.

Mednarodna preiskava se je začela leto prej, ko so v bližini Vidma italijanski policisti pri dveh zbirateljih našli več pušk kalašnikov, avtomatsko orožje, strelivo in bombe. Skupaj s slovenskimi kolegi so začeli preiskovati mednarodno trgovino z vojaškim orožjem.

Novogoriški kriminalisti so takrat tožilstvu zaradi nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom ovadili pet moških in jih osumili 19 kaznivih dejanj. Zaseženo orožje so kriminalisti popisovali več dni. Veliko dela pa so opravili strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki so orožje pregledali in pripravili strokovno mnenje.

Tožilstvo je predlagalo 20 mesecev zapora

Eden od vpletenih, doma z Gorenjske, je krivdo že kmalu po končani preiskavi priznal in s tožilstvom sklenil sporazum, sodišče mu je nato prisodilo pogojno kazen. Pred kratkim sta se za priznanje krivde odločila še dva od obtoženih. Decembra je sodnica razglasila sodbo za Jakoba Marušiča, ki je krivdo priznal že septembra. Vodja novogoriškega državnega tožilstva Damijana Bandelj je potrdila, da je tožilstvo zanj predlagalo leto in osem mesecev zapora ter denarno kazen.

Sodnica je Marušiču prisodila leto in šest mesecev zapora, ki ga bo lahko odslužil s 1090 urami dela v splošno korist, so pojasnili na novogoriškem okrožnem sodišču. Sodnica je obtoženemu naložila nekaj več kot 2400 evrov denarne kazni, vrniti pa bo moral tudi protipravno premoženjsko korist v višini 2370 evrov. Zaseženo orožje mu je sodišče odvzelo.

Bo šlo orožje v muzej?

Gre za večje količine orožja, so pojasnili tako na tožilstvu kot na sodišču. V izreku sodbe so različne kategorije orožja nanizane v kar v 132 točkah, v ilustracijo o količini dodajajo na sodišču. V številnih točkah so zajete različne kategorije orožja, delov orožja in streliva. Sodba še ni pravnomočna.

Odvetnik Gorazd Fišer, ki zagovarja Marušiča, nam je pojasnil, da se bosta s stranko še posvetovala o morebitni pritožbi na sodbo. "Kazen bi lahko bila nižja," je povedal odvetnik in dodal, da gre vendarle za zbiratelja orožja, ki upa, da zaseženega ne bodo uničili, ampak da bo svoje mesto našlo v kakšnem muzeju. Odvetnik je dejal, da je bilo ob obrazložitvi sodbe razumeti, da orožje ne bo šlo v uničenje, temveč da bo našlo primerno mesto.

Sodišče bo o usodi orožja odločalo, ko bo sodba postala pravnomočna, nam je glede tega odgovoril Andrej Oblak, pooblaščenec za odnose z mediji novogoriškega okrožnega sodišča.

V tej zadevi je pred nekaj meseci postala pravnomočna sodba za Dragana Kokota, ki je prav tako krivdo priznal. Sodišče mu je prisodilo pet mesecev zapora, ki ga bo lahko odslužil z družbenokoristnim delom, naložilo mu je tudi stransko denarno kazen. Na sodni razplet pa še čaka Ciril Repnik, ki krivde za očitke tožilstva na predobravnavnem naroku ni priznal. Kdaj se bo začelo sojenje, še ni znano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta