Zloraba položaja in pranje denarja: Janković za hišne preiskave krivi Janšo

Damijana Žišt Damijana Žišt
22.12.2021 06:00

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so včeraj opravili hišne preiskave pri ženi in sinu ljubljanskega župana Zorana Jankovića in dveh podjetnikih zaradi suma pranja denarja in zlorabe položaja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kriminalisti so včeraj opravili enajst hišnih preiskav. Foto: Planet TV

Planet TV

Na enajstih naslovih so včeraj dopoldan preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) opravili hišne preiskave. Kot je potrdil ljubljanski župan Zoran Janković, je bila preiskava opravljena tudi na njegovem domu, saj je med osumljenimi tudi njegova žena Mia Janković. Kriminalisti so preiskali tudi dom in poslovne prostore v lasti županovega sina Damijana Jankovića. Na policijskem seznamu osumljenih so tudi partnerka Damijana Jankovića Ursula Gawish ter podjetnika Gregor Marolt in Jan Bec, ki sta povezana s podjetji v lasti družine Janković. Preiskovalci so iskali dokaze zaradi suma zlorabe položaja in pranja denarja. Hišne preiskave so bile končane okoli 11. ure, nikogar od osumljenih niso odpeljali v pridržanje. Po končani hišni preiskavi je odvetnik Janez Koščak, ki zastopa Mio Janković (osumljeno pomoči pri pranju denarja), izjavil, da je hišna preiskava potekala zelo korektno.

Na generalni policijski upravi so pojasnili, da preiskujejo sum kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ki se nanaša na oškodovanje gospodarske družbe. Osumljeni fizični osebi sta družbo obvladovali preko lastništva poslovnih deležev in poslovodnih funkcij. Z različnimi finančnimi transakcijami iz oškodovane družbe na novoustanovljeno družbo in drugo družbo, ki ju je obvladoval eden od osumljencev, je bila pridobljena premoženjska korist v višini 1,24 milijona evrov. V nadaljevanju so bila opravljena nakazila iz teh dveh družb v skupnem znesku 1,04 milijona evrov več drugim pravnim in fizičnim osebam, ki so denarna sredstva dvigovali v gotovini. Na te dvige, s katerimi se je poskušalo zakriti dejanski izvor sredstev, se nanaša sum kaznivega dejanja pranja denarja.

Ljubljanski župan Zoran Janković je včeraj, na sicer redni tiskovni konferenci Mestne občine Ljubljana, spregovoril tudi o hišnih preiskavah pri njegovih družinskih članih. "Zaslugo" za to, da sta njegova žena in sin preiskovana, je naprtil premierju Janezu Janši. "Zadeva je šla čez mero dobrega okusa, vladajoče je očitno strah novih volitev," je komentiral ljubljanski župan in izrazil presenečenje, da preiskovalci tokrat niso iskali njega, ampak so določene račune preverjali pri ženi. "Vse, kar piše v policijskih dokumentih, je prazno in nič ne bo iz tega," napoveduje Janković. Spregovoril je tudi o tem, da sta bila hišne preiskave kot osumljena deležna njegov sin in sinova partnerica, kriminalisti so prišli tudi na sedež družbe Electa inženiring v lasti Jankovićeve družine. "Odnesli so 32 plačanih računov, čeprav bi lahko te račune kriminalisti dobili tudi v banki ali v podjetju. Zato trdim, da se je začela predvolilna kampanja, katere žrtev je tudi moja družina. Žal mi je žene in otrok," je še povedal Janković. Damijan Janković pa je za portal N1 izjavil: "Ne razumem, kaj točno iščejo, saj sem odredbo le preletel, videl pa sem, da naj bi bil pri moji partnerki problem prejem plačil po izdanih računih v zneskih nekaj tisoč evrov." Ni mu bilo znano, zakaj je med osumljeni tudi njegova mati, saj po njegovih besedah dela vse zakonito. "To je izgleda način dela te tolpe, ki vodi državo v tem trenutku," je o hišnih preiskavah še izjavil Damijan Janković.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta