Žrtev ugrabitve: "Niti pomislila nisem, da bi pobegnila!"

Gordana Possnig Gordana Possnig
24.01.2020 18:50

Na ponovljenem sojenju Branku Mrkunu, obtoženemu ugrabitve nekdanje partnerice Danice Doberšek, sodnica še enkrat zaslišala oškodovanko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branko Mrkun ni imel nobenih vprašanj za svojo nekdanjo partnerico.
Gordana Possnig

Na zatožno klop celjskega sodišča je znova sedel Branko Mrkun, ki ga obtožnica bremeni ugrabitve nekdanje partnerice Danice Doberšek, upokojene direktorice enega od celjskih javnih zavodov. Mrkun je bil na prvem sojenju marca lani obsojen na dve leti in štiri mesece zapora, zaradi ponovitvene nevarnosti so mu podaljšali pripor. A višje sodišče je zaradi bistvenih kršitev kazenskega postopka sodbo julija lani razveljavilo in vrnilo v novo sojenje. Obdolžencu je namreč prvič sodila okrajna sodnica, ki je bila že več kot tri leta premeščena na okrožno sodišče. Mrkunu je sodišče ob tem tudi odpravilo pripor.
Primer je sodišče v drugo dodelilo sodnici Marjani Topolovec Dolinšek, ki je na ponovljenem sojenju na tokratni obravnavi še enkrat zaslišala oškodovanko. Slednji je sodišče na njeno prošnjo povečalo varnostne ukrepe. V sodno dvorano je prišla pred obdolžencem, tam je bil prisoten tudi varnostnik.
Obtožnica govori o tem, da naj bi bil Mrkun nekdanjo partnerico 20. aprila 2018 po 21. uri pričakal v garaži pred njenim domom na Trnoveljski cesti v Celju in jo prisilil, da je sedla v njegovo vozilo. V nedokončanem poslovnem objektu v Lešju pri Škofji vasi jo je z lepilnim trakom privezal ob stol in ji grozil. Po treh urah groženj in mučenja, ko mu je zaradi strahu za življenje le obljubila, da bo podpisala dokumente za vrnitev nepremičnine, jo je odvezal in odpeljal nazaj domov. Še prej mu je morala obljubiti, da o dogodku ne bo obvestila policije. A jo je - dan po ugrabitvi. Povod za ugrabitev - Mrkun je oškodovanki grozil s pištolo srebrne barve - je bila pravnomočna sodba celjskega sodišča, po kateri je ostal brez nepremičnine v Lešju, ta je po odločitvi sodišča pripadla Doberškovi. Obdolženi je krivdo za ugrabitev zavrnil in zatrdil, da sta se z Doberškovo tedaj srečala pred trgovino Mercator na Hudinji in da je šla sama z njim v vozilo.

"Videla sem, da ima v roki pištolo, doživela sem šok"

Doberškova je nato na zahtevo sodnice ponovno več kot uro opisovala dogajanje tega večera. Pojasnila je, da se je tedaj z vozilom okoli 21. ure zapeljala v podzemno garažo, ki jo imajo ob stanovanjskem bloku na Trnoveljski cesti, kjer živi.
"Ko sem želela izstopiti iz avta, pa se je med vrati pojavil Mrkun. Videla sem, da ima v roki pištolo. Doživela sem šok. Od mene je zahteval, naj pustim mobitel v vozilu. Vzela sem torbico iz vozila in avto zaklenila. Nato sva šla z obdolžencem, ki je hodil za menoj peš, po klančini do njegovega vozila na bližnjem parkirišču. Morala sem sesti na sovoznikov sedež, tam mi je levo roko z vrvjo zavezal za ročno zavoro. Niti pomisliti si nisem upala, da bi pobegnila. Zagrozil mi je, da me bo ustrelil, če bom začela vpiti," je s tresočimi se rokami pojasnjevala Doberškova. Z vozilom ju je nato obdolženec po njenih besedah odpeljal do gospodarskega vozila v Lešju, kjer je morala sesti na stol v eni od sob poslopja. Tu ji je zvezal obe roki in nogi. "Ko me je čez nekaj časa odvezal, sem se vsa tresla. Nato sva sedla nazaj v vozilo in se odpeljala nazaj v Trnovlje. Prosila sem ga, naj me spusti ven na parkirišču pred blokom, kar je tudi storil. Ko sem prišla v stanovanje, okoli 1. ure zjutraj, sem oblečena legla v posteljo. A do jutra sem zaspala le za nekaj minut," je nadaljevala oškodovanka in še dodala, da je zjutraj, ko se je šla umit in preobleč, opazila, da ima na roki rdečine.
Sodnica je nato sprejela dokazni predlog obrambe, da se 18. februarja opravi ogled gospodarskega poslopja v Lešjah 3 a. Ob tem bodo forenzični izvedenci opravili še analizo telefona obdolženca in poskušali na podlagi baznih postaj ugotoviti, kje se je tedaj gibal obdolženec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta