Domačnost se prebudi z vonjem po kruhu: Katera sestavina nikakor ne sme manjkati v tem živilu?

Jasna Marin
25.12.2020 02:00
Pri zakoncih Kolarič smo pokukali v kovček, poln dragocenih starih receptov. Prav tako smo pokusili domači kruh in izvedeli, katera sestavina nikakor ne sme manjkati v tem živilu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kruh z lanenimi semeni
Jasna Marin

Ste že slišali koga reči, da se je ob pretanjeni vonjavi nenadoma spomnil otroštva ali utrinkov s popotovanja po daljnih deželah? Zaradi določenega vonja ponovno vstopimo v prostor, ki ga je očesni spomin docela pozabil. Suho seno nekomu diši po blaženem miru, rožmarin po sproščenih počitnicah, prekopana zemlja po svežem upanju ... Kaj pa vonj po kruhu?

Andrej Petelinšek

"Sveže pečeni kruh, ki ga vzamemo iz pečice, napolni prostor z nežnim, pomirjajočim vonjem, ki v nas prebudi občutek domačnosti," je prepričana Danica Kolarič, zeliščarica od Svete Ane v Slovenskih goricah, ki je ob našem obisku zeliščnega parka in zemljanke spekla imeniten kruh. Ne enega, dva. In zraven ponudila še namaze.

​Po zapiskih stare mame

"Če ne pečete pogosto, je praznično obdobje zagotovo pravo, da ga začinite z vonjem po kruhu," zatrjuje zeliščarica in ugotavlja, da smo ljudje s hitrim življenjskim tempom vse prepogosto posegali po hitrih rešitvah. "Kruh si kupil v trgovini ali v pekarni in že hitel domov." Vendar se je v letošnjem letu, polnem izzivov, tempo končno spet upočasnil, ljudje pa smo začeli kopati po zapiskih in receptih naših prednikov, kar zeliščarica pravzaprav počne že vrsto let. "V kulinariki se rada oziram k načinom priprave jedi, kot so to delale stare mame. Letos sem začela uporabljati tudi droži. Kruh, pripravljen z drožmi, je lažje prebavljiv in ima več za naše telo dostopnih hranil," razkrije sogovornica. Njen soprog Jože Kolarič se spominja, kako je, ko je bil še otrok, mama pripravljala kruh. "Zvečer je presejala moko in na sredi naredila vdolbinico, vanjo pa nastavila domače droži. Čez noč je to pustila počivati, zjutraj pa je v lesenih nečkah zamesila testo. Oblikovala je štiri velike kolače in jih dala v košare, da so vzhajali. Tisti dan je bilo treba zakuriti v kmečki peči, da se je dobro zagrela. Ko smo prišli iz šole, je že dišalo po vročem kruhu in vselej smo morali počakati, da se nekoliko ohladi. Najboljši je bil topel, z zaseko in malo česna," se namuzne Jože.

Kmečka peč je bila velika, tako da so v njej naenkrat spekli vse štiri kolače. En kolač je ostal v kuhinji, preostale so odnesli v klet in jih spravili na krušniku - posebni polički pod stropom, ki je bila namenjena za shranjevanje kruha. "Tam je zlahka zdržal tudi dva tedna, nikdar se ni pokvaril." Ko so en kolač pojedli, so iz kleti prinesli naslednjega. Prav tako se Jože spominja, da je bil kruh zelo cenjen. "Nikoli ga nismo vrgli stran, vsega smo pojedli do konca."

Jasna Marin

​Novi časi, novi recepti

Pri pripravi kruha so ljudje sčasoma opustili droži in začeli uporabljati kvas, z novodobnim življenjskim slogom pa so se pojavile razne alergije, tudi na kvas, in intoleranca za gluten. Tako so prišli v ospredje novi recepti za kruh, v katerih se namesto kvasa uporablja soda bikarbona ali vinski kamen, namesto pšenične pa ovsena ali ajdova moka. Zeliščarica Danica Kolarič je prepričana, da je za zdravje pomembno, da se v prehrano vključuje čim več naravne hrane. "Hvaležna sem, da imamo vrt. Marsikaj dobrega in zdravega zraste na njem, a tudi ob njem." V jedilnik pogosto vključi koprivo, čemaž, regačico, hren ... "To, da naberem rastline v domačem okolju, mi daje občutek varnosti," poudarja.

Pirin kruh z vinskim kamnom
Jasna Marin

Številne recepte, ki so nastali v njeni kuhinji, je zbrala v knjižici z naslovom Recepti iz čarobnega kovčka, ki je izšla to jesen. V njej so, kot sama pravi, preprosti recepti. "Ker so se oblikovali že v mojem otroštvu, ko sem občudovala mamo, kako je znala iz nič skuhati vse. V hudih časih preživeti pet otrok je bilo težko, zahtevalo pa je tudi veliko ustvarjalnosti in je bila to svojevrstna umetnost. Naučila sem se, da samo sprehod po vrtu ponuja dovolj, da lahko pripraviš okusen obrok za lačna usta. Rada imam preproste jedi in želim, da se ta preprostost ohrani," še poudari Danica Kolarič. Kar nekaj receptov za kruh je predstavljenih v njeni knjižici, med njimi za kruh z drožmi, domači koruzni pa pirin kruh z vinskim kamnom. Da bi kruh, ki ga pripravljate doma, zares uspel, je poleg sestavin v receptu in dobre pečice treba poskrbeti še za nekaj. "Priprave kruha ali druge jedi se lotite z ljubeznijo, kajti tudi energija, ki nas prežema med pripravo, vpliva na končni okus," je prepričana zeliščarica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta