Nasvet chefa Uroša Štefelina: "V vsako jed 'skrijte' nekaj zelenjave"

Barbara Gavez Volčjak
15.11.2021 06:00

V spletni kuharski delavnici smo se učili pripravljati jedi z nižjim glikemičnim indeksom, ki niso primerne le za sladkorne bolnike, temveč za vse, ki skrbijo za svoje zdravje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Uroš Štefelin in prof. dr. Nataša Bratina (v sredini) v pogovoru z moderatorko Lucijo Petavs Foto: Arhiv Večera

Arhiv Večera

Po vsem svetu je 14. november dan sladkorne bolezni, ki je pravzaprav skupno poimenovanje za skupino različnih bolezni, pri katerih se pojavlja previsoka koncentracija glukoze v krvi. V javnosti sta najbolj znana tipa sladkorne bolezni 1 in 2. Prvi tip se večinoma pojavlja nenadoma pri otrocih, medtem ko za drugim zbolevajo odrasli, krvni sladkor pa narašča zelo počasi, lahko tudi več let. Nujna dejavnika pri uspešnem nadzoru sladkorne bolezni sta gibanje in prehrana, ker ugodno vplivata na mnoge presnovne procese.

Mednarodnega dneva sladkorne bolezni smo se spomnili tudi pri Večeru z izdajo posebne priloge Sladko življenje ter s spletno kuharsko delavnico, ki si jo je bilo na Večerovi spletni strani mogoče ogledati včeraj med 10. in 12. uro. Pod vodstvom chefa Uroša Štefelina iz Radovljice, lanskega prejemnika Michelinove zvezdice, je nastalo zdravo in okusno kosilo, ki ni bilo namenjeno le sladkornim bolnikom, temveč vsem, ki se zavedajo pomena uravnotežene prehrane pri skrbi za zdravje.

Starši morajo biti zgled

Štefelina je z zdravstvenimi nasveti dopolnjevala prof. dr. Nataša Bratina, specialistka pediatrinja endokrinologinja s Pediatrične klinike UKC Ljubljana. Že 31 let se na Pediatrični kliniki ukvarja s "sladkorčki", kot imenuje otroke, obolele za sladkorno boleznijo. Tako pri zdravljenju kot z delovanjem v Društvu za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami, katerega predsednica je, se trudi otrokom, ki zbolijo za sladkorno boleznijo, pokazati, da lahko počnejo vse, kar počnejo njihovi vrstniki. "Otrokom poskušamo pokazati, da je meja tam, kjer si jo postavijo sami," je med drugim dejala Bratina in poudarila, kako pomembno je, da so starši zgled otrokom pri zdravem prehranjevanju.

Prav staršem so bili zato v prvi vrsti namenjeni Štefelinovi nasveti, kako na jedilnik vnesti več zelenjave in kako jo pripraviti tako, da ohrani čim več hranilne vrednosti. "V naši restavraciji se držimo načela, da tri četrt krožnika sestavlja zelenjava, ki naj nadomešča tudi ogljikove hidrate. Zato vedno kombiniramo več jedi in poskušamo v vsako 'skriti' nekaj zelenjave, za okus pa dodamo malo maščobe ter veliko začimb in dišavnic," je pojasnil chef in opozoril, da Slovenci jedi nepravilno in zato običajno preveč solimo. "Sol je treba dodati na koncu, drugače se med kuhanjem njen okus porazgubi in se nam jed zdi premalo slana."

Na meniju tudi sladica

In kaj se je znašlo na včerajšnjem meniju? Za predjed je Uroš Štefelin ob pomoči sous chefa Martina Zupanca pripravil topinamburjevo kremno juho s topinamburjevim čipsom, pečenim brez olja v pečici. "Čips lahko pripravite iz skoraj vsake zelenjave, ki jo lahko narežete na tanke lističe ali naribate, in z njim nadomestite nezdrave slane prigrizke iz trgovine," je ob tem svetoval Štefelin. Za glavno jed je bil file postrvi s krompirjevo-cvetačnim pirejem, pečeno cvetačo in koprovo omako. Pri tem so gledalci lahko izvedeli tudi marsikaj o svežih ribah, kako jih prepoznati, kupiti in pripraviti ter zakaj bi se morale pogosteje znajti na domačih krožnikih. Za konec sta chefa pripravila še sladico: šmorn iz polnozrnate moke s tepkami na kakijevi kremi, potresen s semeni granatnega jabolka.

File postrvi z zelenjavno prilogo
Foto: Arhiv Večera

Arhiv Večera

Uravnotežena sladica lahko z zelenjavno juho tvori cel obrok. Foto: Arhiv Večera

Arhiv Večera

Kuharska delavnica je sicer potekala v živo, posnetek pa si je mogoče kadarkoli, samo kliknite na spletno stran , kjer lahko brezplačno prenesete tudi vse recepte za pripravljene jedi. Kot je dejal Uroš Štefelin, se lahko smernic za uravnoteženo prehrano držijo tudi zdravi ljudje, še posebno pa bi jih morali upoštevati v šolah, kjer naši otroci pojedo svoje glavne dnevne obroke.

Podpredsednica Društva za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami Mihaela Jurčec (levo) v pogovoru z moderatorko Lucijo Petavs Foto: Arhiv Večera

Arhiv Večera
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta