Popolne jesenske jedi za vsako astrološko znamenje

Saša Britovšek Saša Britovšek
19.11.2019 10:04

Jesen ponuja dišeče in bogate jedi. Na vodilnih položajih pa v tem času kraljujejo jedilne buče, sladki krompir in enolončnice. Vsako izmed dvanajstih astroloških znamenj se na svoj način znajde v kuhinji in tudi svoje sezonske jedi izbira značaju primerno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Oven

Ovni že zgodaj zjutraj potrebujete veliko energije, da lahko samozavestno osvajate svet. Najprimernejši za to je topel in hranljiv zajtrk. Jeseni tako lahko dan začnete s kašo iz prekuhanih ovsenih kosmičev, z dodatkom sladkega bučnega pireja in ščepcem aromatičnih jesenskih začimb. Za piko na i naj poskrbi javorjev sirup. 

Bik

Zemeljski biki veljate za počasna bitja in za popoln skok v nov dan potrebujete ognjeni zajtrk. Odličen za to je začinjen pire. Na žaru popecite sesekljan sladki krompir, čebulo in por. Prepraženi mešanici dodajte umešano jajce in obilo pekoče omake. 

Dvojčka

Dvojčki radi preizkušate najboljše, kar svet ponuja. In tudi pri jedi imate radi izbiro, zato si jedilno bučo pripravite na dva načina. Manjšo masleno bučo prerežite na polovico, izdolbite semena in meso natrite z morsko soljo in olivnim oljem. Pecite jo v pečici na 220 stopinjah, dokler se ne zmehča. Polovico nato posujte s cimetom in kokosovim sladkorjem, drugo polovico pa z žajbljem in jo še malce popražite v ponvici na maslu. 

Pečena maslena buča je jesensko razvajanje za dvojčke
Profimedia

Rak

Ker vas rake vodijo čustva, tudi v kuhinji radi kombinirate, kar vam je ljubo. Jesenski recept začnite s kuhanjem kvinoje v jušni osnovi in ko je pripravljena, ji dodajte najljubše jesenske vrtnine. Predlagamo vam različno korenasto zelenjavo. Lahko pa je kvinoja priloga čičerikinemu kariju. Če vam bolj prija nekaj svežega, naj bo za dodatek solata iz svežega zelenega ohrovta ali kitajsko zelje. 

Kvinoja z zelenim ohrovtom
Profimedia

Lev

Sončni levi v temnih dneh jeseni preživljate težke čase. Zato se le pogreje z "zlatim mlečnim napitkom". Pogrejte mleko (lahko tudi rastlinsko različico), dodajte za konico noža kurkume, nekaj črnega popra, ingver, žlico medu in malo kakavovega masla. Dobro premešajte.

Zlato mleko je za leve 
Profimedia

Devica

Vodi vas popolnost in vznemirjajo vas veliki projekti, ki jih spremlja navdušenje. Tako je tudi v kuhinji. Za vaš popolni jesenski recept je tako najbolj primeren dišeč pečen piščanec. V pekaču ga pecite skupaj z veliko jesenske zelenjave. Piščanca predhodno podrgnite z morsko soljo in kokosovim sladkorjem, a pred pečenjem naj počiva 24 ur v hladilniku. 

S pečenim piščancem z zelenjavo rade navdušujejo device.
Profimedia

Tehtnica

Tehtnice tudi v kuhinji stavite na lepoto in harmonijo. Za vas je zato primerna pečena maslena buča, saj ima oboje. Bučo prepolovite po dolgem, jo olupite in položite v pekač s prerezanim delom navzdol na peki papir. Po vrhu napravite globoke zareze, jih premažite z maslom in potresite s soljo. Pecite do hrustljavega. 

Škorpijon

Skrivnostni in zapeljivi ste tudi v kuhinji. Za vaše potrebe so jeseni primerna dišeča zapečena hrustljava jabolka. Jabolka narežite na krhlje, pokapajte z limoninim sokom in vanilijevim ekstraktom. Posujte jih z mandljevo moko, mletimi ovsenimi kosmiči, nekaj kokosovega sladkorja in morske soli. Eno uro pecite na 180 stopinj. Poskrbite še za presenečenje in tako naj se na pekaču znajde še kakšna brusnica. 

Strelec

Strelci ste tudi v kuhinji akademiki. Za vas je jeseni najbolj primerna ajurvedska jed kitchari, ki je zelo prijazna do prebavnega sistema. Gre za jed iz riža in mešanice stročnic. Pripravi se tako, da najprej prepražite korenje, čebulo in paradižnike. Nato na olju prepražite še začimbe: kurkumo, gorčična semena in nekaj ingverja. To in skodelico riža dodajte prvi prepraženi mešanici, sledi pa še skodelica mešanih stročnic, na primer fižol, leča in čičerika. Dolijte vodo in kuhajte, dokler se stročnice ne zmehčajo, kar bo trajalo okoli 45 minut. Če jed postane pregosta, dodajte še nekaj vode. Na koncu posujte s koriandrom.

Kozorog

Kozorogi ste najbolj praktično astrološko znamenje in takšna je tudi vaša kuhinja. V svojo popolno jesensko jed znate združiti zelenjavo, beljakovine, ogljikove hidrate in vse podčrtati z obilico zdravja. Predlagamo vam popečeno cvetačo, sladki krompir in piščančje trakce, jed obogatite z maslom in ščepcem kurkume. Zelo zdravo že na prvi pogled!

Vodnar

Ustvarjalni in analitični vodnarji radi ustvarjate novosti in kuhinja pri tem ni izjema. Pražena mešanica sezonske zelenjave, na čelu z različnimi bučami in vsem kar se v tem času najde uporabnega med vrtninami, je dovolj za vodnarjevo kulinarično ustvarjanje. Nastanejo lahko edinstvene jedi, velikokrat neponovljive. 

Ribi

Ribe se rade potapljate v velik lonec tople zdrave juhe. Jeseni lahko za jušno osnovo izberete korenasto zelenjavo in kostno juho. Kuhanje začnite s praženjem pastinaka in čebule, sledita mu še sladek krompir ali hokaido buča, mešanico kremasto zmiksajte in dodajte sveže začimbe. 

Juha iz sladkega krompirja
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta