(RECEPT) Vonj po sladkem: Za peko dobrot so najboljši dobri stari recepti

Sanja Verovnik
21.12.2020 02:00
Zadnji mesec v letu si je težko zamisliti brez potice, pripravljene na sto in en način, in keksov, ki z oblikami in barvami vabijo k pokušnji, pa tudi k temu, da jih letos morda prvič doma naredimo sami.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebni arhiv Štefka Kop

Decembrski dnevi dišijo po mrazu, včasih tudi malce po snegu, po kuhanem vinu in seveda tudi po mnogih sladkih prazničnih dobrotah. Že stoletja ob koncu leta kraljujejo na sredini domače mize najrazličnejši piškoti in seveda potica. V Sloveniji smo njeno pripravo razvili do čiste umetnosti.

​Potica je kraljica

Vonj po sveže pečeni potici je že od nekdaj čaroben, se strinja ljubiteljska kuharica in pekarica Štefka Kop iz Lovrenca na Pohorju. Prava slovenska potica je orehova - po izročilu naj bi namreč s trenjem orehov trli tudi svoje težave, medtem ko oblika potice simbolizira neskončnost, popolnost, celo božanskost. Ustvarjalnost gospodinj in občasno pomanjkanje sestavin sta bila vzrok, da danes poznamo že več kot petdeset vrst potic.

Najpogosteje se omenjajo rozinova, vanilijeva, lešnikova, makova, orehova, čokoladna, mandljeva, medena, rožičeva, pehtranova, drobnjakova in špehova potica. Štefka Kop, ki jo vonj kuhinje privlači že od otroštva, a se poklicno v kuhanju in peki nikoli ni preizkusila, svoje znanje in recepte pa rada deli na svoji spletni strani stefkinedobrote.si in družabnih omrežjih, svoje najdražje decembra preseneti s širokim naborom potic. Na praznični mizi, kot pravi, ne smejo manjkati niti orehova, potratna, kokosova niti pehtranova ter orehova s skuto in rozinami. Za vsakogar nekaj.

Osebni arhiv Štefka Kop

​Po babičinem receptu

Niso pa potice edine, ki zaznamujejo sladke praznike, tudi piškotov najrazličnejših oblik, nadevov in barv ne sme manjkati. In vse je mogoče pripraviti kar v domači kuhinji. "Še najbolje po dobrih starih domačih receptih", ki se jih Kopova še danes, ko je že vešča peke sladkih dobrot, še vedno najraje drži. Njeni najljubši piškoti so linške oči, smejoči masleni piškoti, kakavove rožice, marmorni rogljički, čokoladne zvezdice, decembrski piškoti, meter keksi z marmelado, orehove solzice, piškoti za otroke, rožice z bučnimi semeni, ki so, kot opozori, božanskega okusa.

Prepričana je, da se peka sladkih dobrot danes kaj dosti ne razlikuje od peke, ki so se je posluževale naše babice. Predvsem pa babičini recepti ostajajo trdno zasidrani v naši tradiciji, pripomni Štefka Kop, saj opaža, da se veliko mladih mamic trudi pripraviti tradicionalne dišeče praznike s sladkimi dobrotami, narejenimi po babičinih receptih. "V kuhinji se pri peki radi vračamo v preteklost in iščemo stare preverjene recepte, pri tem pa smo tudi v koraku s trendi, saj si več upamo pri okusih in oblikah," razmišlja Kopova. In nič ni lepšega, če nam pri peki pomagajo kar vsi družinski člani, od najmlajšega do najstarejšega. Takrat postane praznična peka resnično praznična, je prepričana sogovornica. Po njenih besedah so doma pripravljeni piškoti v stekleni posodi ali potica v okrašenem pekaču lahko tudi najlepše darilo za božič. Z njimi lahko razveselimo prijatelje, znance, sorodnike, svoje najbližje in jim posladkamo zadnje dni tega turbulentnega leta.

Canstockphoto
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta