Ste se kdaj vprašali, ali so začimbe primerne za uporabo tudi po pretečenem roku? Zveza potrošnikov Slovenije ima odgovor

A.L.
17.03.2022 11:35

Primernost in užitnost ocenimo na podlagi organoleptičnih lastnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Zveza potrošnikov Slovenije je objavila vprašanje potrošnika, ki se je lotil pospravljanja v kuhinji in ugotovil, da ima veliko ostankov (kupljenih) začimb. Nekatere so tudi še neodprte, a s pretečenim rokom uporabe. Kako ugotovimo, ali so še primerne za uporabo oziroma ali so užitne?

Začimbe se prodajajo v majhnih količinah, v različni embalaži in obdelane na različne načine. Vsem pa je skupno, da so posušene. "Lahko so pakirane v modificirani atmosferi (z manj kisika). Zmlete, zdrobljene ali rezane začimbe in njihove mešanice so najbolj občutljive na staranje in kvar (pokvarljivost), bolj kot tiste, ki so še v celih zrnih." Največji sovražniki posušenih začimb (tudi drugih živil) so, kot pravijo na ZPS, svetloba - ta pospeši staranje in oksidacijo -, kisik v zraku, vlaga in temperatura skladiščenja.

Shranjene v stekleni embalaži in na polici, izpostavljene svetlobi, so bolj podvržene svetlobnemu staranju in oksidaciji kot tiste v za svetlobo neprepustni embalaži. Temperatura skladiščenja oziroma shranjevanja naj ne bi bila višja kot 18 stopinj Celzija, shranjujemo pa jih v temnem in suhem prostoru. Rok uporabe po odprtju je odvisen od nadaljnjega načina skladiščenja. Primernost in užitnost ocenimo na podlagi organoleptičnih lastnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta