Ugriznite v koruzo: Njena zrna so dobra za solate, njeni laski pa za čaj

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
21.08.2020 02:00

Pečena ali kuhana - samo da nam pride v roke, zlasti ob poletnih večerih, ko ob kozarcu dobrega piva še bolj tekne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Bo že držalo - koruza je vsestransko uporabna v kulinariki. Še zlasti tekne cela pečena ali kuhana, nič manj okusna ni v solatah, rižotah in omakah. Je nepogrešljiva sestavina v mnogih azijskih in mehiških jedeh. Tudi sicer jo lahko uporabimo v vseh zelenjavnih zavitkih, pitah in narastkih, odlično dopolnjuje vse jedi z zeljem, suhimi paradižniki, bučkami in skuto. Iz koruze, čebule, jajc in smetane lahko pripravimo koruzni sufle. Koruza zaradi živo rumene barve popestri različne rižote in testeninske solate. Skupaj z zelišči, skuto, suhim paradižnikom in pinjolami je odlično polnilo za bučke, jajčevce ali paprike, ki jih le še potresemo s parmezanom in položimo v pečico. Redko bomo koruzo srečali v kombinaciji z morskimi jedmi, še najpogosteje jo uporabljajo v juhah, recimo s čebulo, česnom, smetano, kokosovim mlekom, čilijem in mesom rakovice.

Izberite sveže in zeleno ličje

Koruzi najprej odstranite liste in laske, nabodite jo na daljšo leskovo palico ter jo z vseh strani popecite na žerjavici.
Shutterstock

Pečena na žaru ali v pečici

Slovenci koruzo radi kuhamo ali pečemo. "Pravilno jo kuhamo tako, da storže v osoljeni vodi pustimo vreti približno 15 minut, nato jih še tople začinimo s soljo, poprom in maslom," pravi Urška Fartelj, avtorica izjemno priljubljenega kulinaričnega bloga 220 stopinj poševno. Tudi za pečenje koruze potrebujemo sol, poper in maslo. Farteljeva svetuje, da koruzi najprej odstranite liste in laske in jo nabodete na daljšo leskovo palico ter jo z vseh strani popečete na žerjavici. "Nato jo zavijete v časopisni papir, da se malo ohladi in jo lažje držite, premažete z maslom in solite. To je zame edini pravilen način priprave koruze," pravi Farteljeva. Koruzo pa zlahka pripravimo tudi v pečici. "Pri tem načinu je najboljše, da koruzo položite na pekač z rešetkami in jo v pečici na programu za žar pri 250 stopinjah popečete z vseh strani. Tisti, ki imate plin, jo lahko osmodite kar na plinu. Ali jo recimo popečete na visoki temperaturi v žar ponvi," še sklene kulinarična blogerka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta