51. Teden slovenske drame - za dve leti gledališča

P. V.
03.11.2021 12:37
Nocoj se bo v Prešernovem gledališču Kranju začel letošnji Teden slovenske drame.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tjaša Mislej bo prejela Grumovo nagrado za dramo Naše skladišče, ki je bila v režiji Mateje Kokol uprizorjena v Prešernovem gledališču Kranj. 
PGK

Festival bi moral potekati že spomladi, ko so njegovo izvedbo onemogočile epidemiološke omejitve. Lanskega, jubilejnega, pa so bili primorani v celoti odpovedati.

Nocoj bodo Tjaši Mislej podelili nagrado Slavka Gruma 2020 za dramsko besedilo Naše skladišče, Varji Hrvatin pa nagrado za mladega dramatika 2020 za besedilo Vse se je začelo z golažem iz zajčkov.

Ob zaključku festivala pa bodo podelili letošnje nagrade, med njimi prvič tudi za najboljše vloge. V tekmovalnem programu je po izboru selektorja Roka Andresa šest predstav iz predzadnje in zadnje sezone. To so Škofjeloški pasijon (Prešernovo gledališče Kranj in Mestno gledališče Ptuj), Jazz (Mestno gledališče ljubljansko), Gejm (Slovensko mladinsko gledališče in Maska), Nova rasa (SNG Drama Ljubljana), Pošta (Drama SNG Maribor) in Sedem vprašanj o sreči (Lutkovno gledališče Ljubljana in Slovensko mladinsko gledališče). Zadnja na festivalu ne bo odigrana, enako velja za predstavo spremljevalnega programa Žalostnike (Mestno gledališče ljubljansko).

V spremljevalnem programu bodo odigrane uprizoritve Tovarištvo (Slovensko stalno gledališče Trst), Mitska (EX-teater), Vladimir (Gledališče Stojan Bačvarov, Varna, in Gledališče Replika, Sofija, Bolgarija) in Not Dead Enough/Vestern (Gledališče Glej).

V okviru festivala bodo pripravili tudi okrogli mizi Spolne in psihične zlorabe v polju gledališča, študijskih procesov in izobraževanja ter Spremljevalke: Dramske avtorice med epidemijo covida-19, simpozij Magično gledališče Rudija Šeliga, predstavitev dražbe uprizoritve Ich kann nicht anders, predstavitev novih prevodov slovenske dramatike, gledališki omnibus Dramski IzZoom, Dan nominirank in nagrajenk, produkcijo Dramakurbija in koncerta Janeza Škofa in Marjana Stanića ter skupine Simpatico. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta