77. festival v Cannesu: Zlata palma Seanu Bakerju, nagrada tudi slovenski koprodukciji

Matic Majcen Matic Majcen
25.05.2024 20:06

Ameriški režiser je prestižno priznanje prejel za svoj film Anora, ki na komičen način prikaže usodo plesalke v nočnem klubu. Filmu Emilia Perez režiserja Jacquesa Audiarda dve nagradi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sean Baker z zlato palmo
Clodagh Kilcoyne

Film Anora režiserja Seana Bakerja je bil že po premieri pogosto omenjan kot eden od favoritov, pa čeprav sta imela več možnosti za zmago filma Emilia Perez Jacquesa Audiarda in Seme svete fige Mohammada Rasoulofa. Baker se je žiriji prikupil s svojim značilnim, nekoliko lahkotnejšim pristopom k socialnim temam. V tokratnem filmu je 53-letni režiser na sledi Anori (Mickey Madison), plesalki v nočnem klubu, ki se ji vsakdan povsem obrne na glavo, ko spozna mladeniča iz Rusije, nakar se izkaže, da je to potomec izredno bogate družine, ki ne namerava kar tako pustiti, da bo njihov sin hodil z revno Američanko.

Drugo najpomembnejšo priznanje festivala, tako imenovano veliko nagrado, je žirija dodelila indijskemu filmu All We Imagine as Light režiserke Pajal Kapadia. Nagrado žirije je medtem prejel francoski režiser Jacques Audiard za muzikal Emilia Perez. Ta film v španskem jeziku pripoveduje zgodbo o javni tožilki, ki sprejme nenavadno nalogo vodje mehiškega kartela, naj mu pomaga na skrivaj opraviti operacijo spremembe spola. 

Rasoulof od zaporne kazni do nagrade v Cannesu

Najboljši režiser letošnjega Cannesa je postal portugalski avtor Miguel Gomez za film Grand Tour. Nagrado za najboljši scenarij so dodelili filmu The Substance. To "body horror" grozljivko je posnela režiserka Coralie Fargeat. Na premieri filma se je glavna igralka Demi Moore po več kot dveh desetletjih znova pojavila na sloviti rdeči preprogi v Cannesu.

Izjemoma so podelili tudi tako imenovano posebno nagrado za najboljši scenarij, ki je šla v roke iranskega režiserja Mohammada Rasoulofa za film Seme svete fige (The Seed of the Sacred Fig). Rasoulof je pred dvema tednoma zaradi kazni tamkajšnjih oblasti pobegnil iz Irana in je nemudoma odpotoval v Cannes na premiero svojega filma.

Zlato kamero za najboljši prvenec je prejel norveški režiser Halfdan Ullmann Tøndel za film Armand.

Nagrado Georgeu Lucasu je podelil še en režiserski velikan Francis Ford Coppola.
Clodagh Kilcoyne

Kolektivna nagrada za glavno žensko vlogo

Žirija na čelu z režiserko in igralko Greto Gerwig se je odločila, da nagrado za najboljšo igralko tokrat podeli kolektivno, in sicer igralski zasedbi filma Emilia Perez režiserja Jacquesa Audiarda. Kot nagrajenke so navedli igralke Zoe Saldana, Karlo Sofio Gascon, Seleno Gomez in Adriano Paz.

Najboljši igralec 77. edicije festivala je postal Jesse Plemons. Ameriški igralec, ki smo ga v slovenskih kinih pred kratkim gledali v filmu Državljanska vojna (Civil War), je nagrado prejel za vlogo v avtorskem omnibusu Dejanja prijaznosti (Kinds of Kindness) grškega režiserja Jorgosa Lantimosa

Med enajstimi kratkimi filmi slavila slovenska koprodukcija

Razveseljuje dejstvo, da je svoj delež pri letošnjih nagradah odigrala tudi Slovenija. Koprodukcijski film Mož, ki ni mogel ostati tiho režiserja Nebojše Slijepčevića, posnet s finančnimi deleži iz Francije, Hrvaške, Bolgarije in Slovenije, je namreč prejel prestižno nagrado za najboljši kratki film. Slovenski produkcijski delež je dodalo podjetje Studio Virc, direktor fotografije pri tem filmu pa je bil Gregor Božič

V sekciji Posebni pogled je nagrado za najboljši film prejel režiser Guan Hu za celovečerec Black Dog. Nagrada žirije je šla filmu The Story of Souleymane režiserja Borisa Lojkina. Nagrado za najboljšo režijo v tej drugi najpomembnejši tekmovalni sekciji sta si razdelila Roberto Minervini za The Damned in režiserka Rungano Nyoni za film On Becoming a Guinea Fowl. 

Kot smo poročali že na začetku festivala, so častne zlate palme za življenjsko delo prejeli Meryl Streep, animacijski studio Ghibli in George Lucas, ki je priznanje kot edini prevzel na zaključni slovesnosti, saj so organizatorji preostali dve podelili že med festivalom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta