Častna nagrada za Mileno Zupančič

kr
20.07.2021 14:11
Slovenija je v fokusu 28. festivala evropskega filma Palić
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Legenda legendi - Mileni Zupančič je nagrado izročila Mira Banjac. 
Ivica Vojnić/Arhiv festivala

V soboto, 17. julija, se je začel 28. festival evropskega filma Palić. Na otvoritvenem večeru so častno nagrado Aleksandra Lifke podelili Mileni Zupančič. To je lovorika za izjemen prispevek k evropski kinematografiji, ki nosi ime po jugoslovanskem direktorju fotografije Aleksandru Lifki (1880-1952). Ta je leta 1911 ustanovil prvi stalni kinematograf v domači Subotici. Sicer pa je Milena Zupančič s šestimi nagradami Sterija največkrat nagrajena igralka gledališkega festivala v Novem Sadu. Nagrado ji je izročila srbska igralska legenda Mira Banjac.

V Subotici so na mestnem trgu že 14. julija prikazali film Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba (2017), v katerem ima eno ključnih vlog. Dokumentarni film o nastajanju gledališke predstave Boris, Milena, Radko sta leta 2017 režirala Matjaž Ivanišin in Rajko Grlić.

Festival evropskega filma Palić bo potekal do 23. julija, država v fokusu je Slovenija, na ogled je dvanajst filmov, od tega šest kratkih in šest celovečernih.

V nedeljo, 18. julija, je bil predstavljen kratki dokumentarni film Neločljivi (2020) režiserja Marka Naberšnika. V času razglašene epidemije covida-19 je bilo gibanje omejeno in družabno življenje prekinjeno. Film Neločljivi pripoveduje zgodbo o prijateljih, ki so kljub temu našli način, da se povežejo in drug drugemu zaupajo svoje misli. Sledil mu je film Korporacija (2019) režiserja Mateja Nahtigala. Igralka Jana Zupančič je na 22. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za najboljšo žensko stransko vlogo.

V ponedeljek si je občinstvo lahko ogledalo kratki igrani film Bik (2019) ob prisotnosti scenarista in režiserja Bojana Labovića, zatem pa film Ne pozabi dihati (2019) režiserja Martina Turka. Torek je namenjen kratkemu igranemu film Lovka (2019) režiserke Urške Djukić in Pojdi z mano (2016) režiserja Igorja Šterka.

Zgodovina biciklizma režiserja Karpa Godine bo na sporedu v sredo. Gre za dokumentacijo protestnikov kolesarjev v letu 2020 v Ljubljani. Od kolesarjenja se bo občinstvo popeljalo k filmu Ne bom več luzerka (2018) režiserke Urše Menart, zmagovalke 21. Festivala slovenskega filma. V četrtek bo najprej na ogled kratki film Rešetarji s Crvenega Krsta - stoletje obstoja v Beogradu režiserja Dragomirja Zupanca, nato pa celovečerni dokumentarni film Odpotovanje (2020) scenaristke in režiserke Petre Seliškar. Film je filozofska meditacija o mladem Tomažu Pengovu, enem najpomembnejših ustvarjalcev v slovenski zgodovini.

Slovenski filmski fokus se bo zaključil v petek, 23. julija, ko bosta na ogled kratki dokumentarni film o luki Koper Marsova luka (2019) scenarista in režiserja Maura Lainščka in dokumentarni film Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach (2018) režiserja Igorja Zupeta, ki se bo projekcije tudi udeležil. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta