(DOKUDOC) Okrnjeni, a odločni

Matic Majcen Matic Majcen
13.09.2023 06:00

Letošnji festival dokumentarnega filma Dokudoc bo jutri v Lutkovnem gledališču Mariboru odprl vrata, čeprav so organizatorji izgubili javno financiranje na lokalni in državni ravni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborsko občinstvo bo lahko znova uživalo v dokumentarnih filmih.  
Andrej Petelinsek

Že ko je julija odjeknila novica, da sta festivalu financiranje odrekla tako Slovenski filmski center kot Mestna občina Maribor, je bilo vodstvo festivala Dokudoc odločeno, da kljub temu izpelje letošnjo 12. edicijo. Kot začasni vir financiranja so si umislili prodajo ročno narejenih izdelkov in zdaj, ko je otvoritev pred vrati, je jasno, da se bo festival dejansko odvil. Sicer v bistveno skromnejšem obsegu kot sicer, a vendar z nekaj odmevnimi poudarki.

Festival bo jutri v Lutkovnem gledališču Maribor odprla premiera srednjemetražnega dokumentarnega filma Melania o nekdanji ameriški prvi dami. Film režiserja Jurija Grudna raziskuje fenomen Melanie Trump tako pri nas kot v ZDA, se sprašuje o njeni preteklosti in poskuša odgovoriti na vprašanje, zakaj Slovenci do njene vloge v Beli hiši privzemamo tako dvoumen položaj. Projekcijo bo uvedel kratki film Škatla Tomaža Pavkoviča, nagrajenca letošnjega festivala Fekk. Oba režiserja se bosta po projekciji predstavila gledalcem.

V petek bo sledila slovenska premiera češkega filma Srečno za vedno režiserke Jane Počtove. Celovečerec raziskuje alternativne oblike partnerstev in prikazuje, kako se posamezniki, ki se odločijo za poliamorijo, odprto poroko ali dolgotrajno razmerje, v teh odnosih po eni strani počutijo izpolnjene, po drugi pa se soočajo z družbenimi predsodki. Tudi pred to projekcijo bodo predstavili še en kratki film, in sicer Maribor Retrosk8tiva Tomaža Praunseisa.

V soboto se bo odvila osrednja premiera letošnje edicije, in sicer dokumentarnega celovečerca Duhovnica režiserke Maje Prettner. Film je nastajal kar pet let in ima že zagotovljeno distribucijo na Bližnjem vzhodu. Režiserka bo ob tem dogodku prisotna na projekciji in se bo po njej pogovarjala z gledalci. Večer se bo nadaljeval v Dvorani Gustaf v KC Pekarna, kjer bodo priredili psy trance zabavo z makedonskim gostom FOBI-jem.

Festival se bo v nedeljo ob 18. uri zaključil s predstavitvijo producenta Toma Gomizelja, letošnjega dobitnika priznanja dokumentarno ime, in zvečer ob 20. uri še s slavnostnim dogodkom ob 80-letnici Karpa Godine. Po projekciji kratkih filmov se bo Petra Vidali z Godino pogovarjala o njegovih spominih na Maribor in predvajanih (kratkih) filmih. Ob tem bo med vikendom tudi delavnica dokumentarnega filma Dokumentarnica. Namesto lanskih 25 projekcij se bodo zvrstile štiri. Odpovedati so se morali tudi mednarodni žiriji. Kot sporočajo organizatorji, obiskovalce v teh težkih trenutkih vabijo, da dogajanje v četrtek, petek in soboto podprejo z nakupom vstopnice, medtem ko bo nedeljski program brezplačen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta